Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Op zoek naar extremen: Flanders Fields Ultra Triatlon telt 530 km
Multisports

Op zoek naar extremen: Flanders Fields Ultra Triatlon telt 530 km

In ons tweede deel van extreme races in ons land komen we uit bij een nieuwkomer op de kalender: de Flanders Fields Ultra Triatlon in de Westhoek over maar liefst 530 km. Gisteren kon u bij ons al lezen dat extreme wedstrijden in de lift zitten. In deze tweede aflevering hebben we het met Wim Fierens van Sandman Events over de extreme afstanden van de FFUT…

Flanders Fields Ultra voor het eerst

De organisatie van Sandman Events bestaat alleen maar uit triatleten en dan vooral mannen die ondertussen hun sporen verdiend hebben in een aantal extreme triatlons. De Midlonners zijn bekend van Noorwegen, met de Norseman, tot in Spanje met de Toroman. Hoog tijd vonden ze om het extreme concept naar België te vertalen. Daarom staan ze dit jaar in het weekend van 30 augustus tot en met 1 september in voor de organisatie van de Flanders Fields Ultra.

17 hellingen uit de Ronde

De FFUT bestaat uit 9 km zwemmen, 136 km mountainbiken, 301 km fietsen en 84 km lopen. “We brengen drie dagen puur sportplezier,” vertelt Wim Fierens. “Op dag 1 starten we met 9 km zwemmen in het kanaal Veurne-Nieuwpoort. En dat wordt direct gevolgd door 136 km mountainbiken op een uitdagend maar niet al te technisch parcours. Iedereen kan dit parcours vlot rijden. We rijden naar de streek van de Zwarte en de Rode Berg en terug.”

“Op dag 2 volgt dan 301 km fietsen. Tijdens deze 301 km lange tocht beklimmen de deelnemers maar liefst 17 beroemde hellingen uit de Ronde van Vlaanderen, inclusief de Muur, Koppenberg, Paterberg om er maar enkele te noemen. Kasseistroken worden zoveel als mogelijk vermeden.”

Dirty Flanders Gravelride

“Op dag 3 eindigen we met 84 km lopen. Tijdens dit onderdeel ontdekken de deelnemers enkele mooie monumenten van de eerste Wereldoorlog rond de streek van Ieper. Ook enkele mooie stroken offroad staan op het programma. Op die zondag, laatste dag van de FFUT, organiseren we ook de eerste editie van de Dirty Flanders Gravelride. Deze graveltocht kan je ofwel rijden tegen de klok, als een wedstrijd dus, ofwel op je eigen tempo zonder tijdsregistratie. De wedstrijdrijders krijgen een tijdsframe van een halfuur waarin ze kunnen starten, de toertocht rijders starten achter de wedstrijdrijders. Meer info vind je binnenkort op onze site.”

Goed voorbereiden en tactisch koersen

Dat de wedstrijd over drie dagen gespreid wordt, maakt het voor de triatleten allicht wat makkelijker. “Wij willen een wedstrijd organiseren die voor iedereen haalbaar is. Daarom ook dat we gekozen hebben om deze wedstrijd ook te kunnen afleggen in een team. Met het te spreiden over drie dagen blijft het weliswaar een moeilijke en zware wedstrijd, maar mits goede voorbereiding en tactisch koersen kan iedereen deze wedstrijd tot een goed einde brengen.”

Lopen zal na 3 dagen zwaar zijn

“Op zich zijn alle onderdelen apart haalbaar voor iedereen, dat was ook onze bedoeling. Wij willen dat elke deelnemer de finish bereikt en een fantastische sportervaring beleeft, verdeeld over drie dagen. We konden elk onderdeel nog zwaarder maken, maar dan zijn de slaagkansen voor de deelnemers veel kleiner. Vooral het lopen zal, denk ik, als zwaarste onderdeel ondervonden worden. Niet door het parcours op zich, maar omdat het lopen als laatste onderdeel moet afgewerkt worden. De beentjes zullen de derde dag al minder fris aanvoelen dan de eerste dag.”

Bijzondere beleving met je support team

Inspiratie voor de FFUT vonden de mannen van Sandman Events in Spanje. “Wij hebben zelf al deelgenomen aan een gelijkaardige wedstrijd, namelijk de Toroman in het Spaanse Sevilla. Dit was een fantastische ervaring. Drie dagen sporten met je begeleidingsteam, dat was eens iets anders dan een gewone triathlon.”

“Het was vooral de beleving van de wedstrijd die het bijzonder maakte. De voorbereiding, het zoeken van een supportteam, het opstellen van een voedingsplan, het trainen, dit alles is toch wel heel specifiek voor zulk soort wedstrijd. Dan is er natuurlijk nog de sfeer die op zulke wedstrijden aanwezig is. Wij zullen alles in het werk stellen om de deelnemers een onvergetelijke ervaring te laten beleven, een wedstrijd die ze enkel samen hun supportteam kunnen afwerken.”

10 tot 20 deelnemers, ook buitenlanders

De grote vraag is hoeveel Belgische triatleten zich geroepen voelen om de extreme uitdaging aan te gaan. Al rekent Wim Fierens niet alleen op Belgen maar ook op buitenlandse atleten. “In deze wedstrijden kan je niet verwachten dat je met honderden atleten aan de start zal staan. De andere wedstrijden in dat soort format hebben meestal tussen de 10 en 20 deelnemers. Wij zullen héél tevreden zijn moesten we dit kunnen evenaren. Natuurlijk hopen we ook met ons uitdagende parcours enkele buitenlandse atleten aan te trekken. Op social media kregen we reeds toffe commentaren van geïnteresseerde triatleten. Hopelijk mogen we eind augustus een heleboel atleten verwelkomen,” aldus Wim.

Inschrijven voor de Flanders Fields Ultra doe je op de website van Sandman Events.