Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Petje af, ook al 12 jaar geleden…
Daniela Ryf wint het WK, ondanks een falende trisuit (Photo by Donald Miralle/Getty Images for IRONMAN).
Throwback Thursday

Petje af, ook al 12 jaar geleden…

Regels in de triatlonsport, ze hebben blijkbaar altijd bestaan. Sommige regels zijn mee gegroeid met de sport, andere regels lijken nu hopeloos verouderd en achterhaald. Over een aantal jaar gaan we wellicht lachen met de introductie van de nieuwe ‘Sexual Orientation Propaganda‘ regel, maar de laatste dagen is er toch heel wat (virtuele) inkt over gevloeid. In deze Throwback Thursday keren we terug naar januari 2007 en de nieuwe ITU regel die atleten opdroeg om letterlijk hun petje af te zetten.

Reglementswijzigingen zijn dus van alle tijden. De afgelopen dagen hebben we het hier nog gehad over de befaamde ‘athlete behaviour’ regel die aangepast werd, maar zo’n 12 jaar geleden kregen we ook al te maken met een nieuwe regel. Tegenwoordig geldt dat een triatleet in de laatste 200 meter van zijn wedstrijd voor de finish zijn pak netjes moet dicht ritsen.

Het einde van de six-pack

We waren daar zelf ooit getuige van hoe twee oudgediende (en daar moeten we voor de volledigheid aan toevoegen: vrouwelijke) technical officals in Izegem jeugdheld Steven Vanheirseele verplichtten om zijn trisuit dicht te ritsen. Dit zeer tegen de zin in van het massaal aanwezige vrouwelijke publiek die de gebronzeerde six-pack van Steven best wisten te appreciëren. De ‘boes’ en ‘awoerts’ weerklonken fel over de Grote Markt in Izegem.

Maar vroeger was het dus nog veel erger gesteld 😉 Dat merkte ook onze founding father Jim De Sitter op. Op 25 januari 2007 postte hij de legendarische woorden: “Petje af!” Naar aanleiding van de destijds nieuwe regels rond kledij, schreef de ITU namelijk voor dat bij de finish de richtlijnen moesten gevolgd worden om de tri-suits dicht te ritsen en zonnebrillen en petjes af te zetten aan de finish.

In naam van de fotografie

Jim was destijds al begeesterd door de fotografie en deed dus een korte maar duidelijke oproep aan de triatleten om aan de finish effectief zonnebril te verwijderen en het petje af te zetten…

Heeft u deze Throwback Thursday tot het einde uitgelezen? Dan verwachten we u ook in 2019 aan de finish, zonder zonnebril en petje, en met de trisuit volledig dichtgeritst… 😀 Het moet niet altijd te serieus zijn hé? 😉 En of Jim’s oproep wat opgeleverd heeft? Dat moeten we nog eens navragen 🙂

Petje af, ook al in 2017