Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Kris Coddens verlost van ziekte van Lyme: “Half jaar is snel, velen hebben 3 jaar nodig”
Kris Coddens met Didier Vandenbosch op het EK Xterra in 2018 (foto: Kris Coddens)
Nieuws

Kris Coddens verlost van ziekte van Lyme: “Half jaar is snel, velen hebben 3 jaar nodig”

Goed nieuws van Kris Coddens. Nadat zijn 2018 seizoen helemaal in de soep draaide, is one cross triatlon topper definitief verlost van de ziekte van Lyme. En dus kijkt hij met veel ambitie uit naar seizoen 2019, al liep hij opnieuw drie weken vertraging op in de training. “Een griepje, waardoor ik even dacht dat de ziekte weer de kop op stak.” Maar van Lyme is hij definitief verlost. “Een halfjaar was volgens de specialist wel snel om te genezen, velen hebben wel 3 jaar nodig.”

Na Xterra Griekenland ziekte van Lyme

“Het is inderdaad goed nieuws,” vertelt Kris. “De problemen waren begonnen in maart-april 2018 toen ik niet kon doortrainen omdat ik slecht recupereerde en voortdurend ziek werd. Rond Xterra Griekenland eind april kreeg ik het verdict van de ziekte van Lyme en moest ik volledig stoppen. Ik kon nog net gaan werken maar deed niets van sport meer tot ik in oktober samen met Lies een Mayr kuur volgde om onze darmen te “resetten”. En dat heeft wellicht het verschil gemaakt om de Lyme eruit te krijgen.”

Angst om te hervallen

Kris Coddens met Gert-Jan D’haene in De Rit (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Ondertussen wisselde Kris ook van trainer en begon de revalidatie. “In november begon ik met Tim De Vilder rustig terug te trainen en op nog een paar aanslepende blessures na ging dat wel. De angst zat er wel in om plots te hervallen en terug alles kwijt te zijn. Een half jaar was volgens de specialist wel snel om van Lyme te genezen, velen hebben wel 3 jaar nodig.” 

Inspanningen zijn niet voor niets geweest

De ziekte van Lyme kan inderdaad lang blijven sluimeren bij veel mensen, maar Kris is er volledig van af. “Twee weken terug had ik nog uitgebreide bloedtesten waaruit blijkt dat ik het effectief overwonnen heb. Zo kan ik met een gerust gemoed blijven trainen wetende dat de inspanningen normaal gezien niet plots voor niets zullen geweest zijn en dat is een hele geruststelling.”

Vreesde dat griep met Lyme te maken had

Coddens en Schuermans vormen dit jaar een duo in de Grand Raid (foto: Kris Coddens)

Toch sloeg de schrik begin dit jaar nog even toe dat hij opnieuw ziek was. “Wat me nog zorgen baarde is dat ik na een week snowboarden de griep te pakken kreeg die nu al twee weken in mijn kleren hangt. Ik vreesde dat het terug met die Lyme zou te maken hebben, maar dat blijkt dus niet het geval en dat is een hele opsteker. Ik ben vandaag ook eindelijk weer wat beter dus nu kan ik echt vooruit kijken.” 

Sandman Inferno en BK Retie als opbouw

Of hij al meteen de goeie vorm te pakken heeft, moet nog blijken. “De conditie bleek op de inspanningstesten al redelijk goed voor deze tijd van het jaar, maar ik ben nu dus wel net drie weken verloren en deed ook nog geen echt intensief werk. Volgende week op de Sandman Inferno trap ik het seizoen op gang, maar ik weet dus niet hoe vlot dat al zal gaan. Ik overweeg ook het BK in Retie nog eens maar dat zal ook nog in de opbouw zijn.”

Uitgebreid programma

Kris is ambitieus voor 2019. “Richting Pasen zou ik toch terug op mijn oude niveau willen staan. Dan start ik mijn Xterra seizoen in Griekenland. Daarna zijn de belangrijkste wedstrijden op de planning het WK Multisport in Pontevedra, Xterra België en Denemarken, EK cross-triatlon en -duatlon Roemenië, Xterra Frankrijk, Tsjechië, Duitsland, Luxemburg en Nederland. Als tussendoortjes wellicht ook nog de Grand Raid met Bientje (Robin Schuermans – redactie), Raid Ardennes Blue, Trinatura La Roche, Houffaraid… Ambities genoeg dus.”

Lies Decroubele en Kris Coddens bij de nighttrail in Houffalize (foto: Sportevents)

Strikte planning thuis met Lies

Tijdens zijn revalidatie zagen we in de trails van Sportevents dat zijn vrouw Lies Decroubele haast even snel loopt als Kris. Maar hij is voorlopig de enige in het gezin die lopen combineert met zwemmen en fietsen. “Lies zal het nog even bij lopen alleen houden, dat is ook beter te combineren met werk en gezin, en vooral met zo’n vent die het niet bij één sport kan houden 🙂 Ze heeft wel een mooi doel voor ogen want ze gaat in Rotterdam haar eerste marathon lopen. Het wordt hier dus een strikte planning thuis,” aldus Kris, die in 2019 deel uitmaakt van het Atom 6 triatlonteam.