Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Erwin Vanderplancke achtste in World Cup triatlon Zuid-Afrika
De start van de mannenrace in Cape Town (foto: ITU)
Nieuws

Erwin Vanderplancke achtste in World Cup triatlon Zuid-Afrika

Christophe De Keyser en Erwin Vanderplancke zijn het triatlonseizoen begonnen met een sterke prestatie in de eerste World Cup triatlon van 2019 in Cape Town. Erwin liep naar de achtste plaats met een bijzonder straffe loopproef. Christophe had in het fietsen al een cartouche verschoten en werd 32ste. De jonge Brit Alex Yee was de snelste loper. Bij de vrouwen, zonder Belgische deelneemsters, was de winst voor de Japanse Ai Ueda.

De eerste manche van de wereldbeker in Zuid-Afrika moest het stellen zonder Nederlander Marco Vander Stel en thuisatleet Richard Murray. Beide werden ziek in de laatste dagen voor de wedstrijd. Murray gaf eerder al aan dat hij door blessure wellicht niet zou uitlopen. En dus keek het thuispubliek uit naar die andere WTS-topper Henri Schoeman.

Wij keken vooral uit naar de Belgische mannen. Christophe De Keyser en Erwin Vanderplancke waren op achtervolgen aangewezen na het zwemnummer. De achterstand was niet groot – 15 seconden – en de achtervolgende groep sterk genoeg om in de laatste ronde het gat te dichten met de negen koplopers.

Alex Yee supersnel

Alex Yee wint in Cape Town (foto: ITU/Wagner Araujo)

Met alles op een zakdoek was het vrij spel voor de snelle lopers. Het is niet verwonderlijk dat Alex Yee, die eerder al voor Groot Britannië uitkwam op het EK atletiek (27’51” op 10km, alsjeblieft) naar winst liep. De Brit won in 52’04. In een sprint voor de tweede plaats wist Tony Smoragiewicz (VS – 52’20) Joao Silva (POR – 52’20) nipt af te houden. De thuisfavoriet, Henri Schoeman werd vierde (52’22).

3de world cup top-10 voor Erwin

Erwin Vanderplancke liep bijzonder sterk. Hij deed 15’22 over de 5 km lopen en finishte als achtste in de eerste World Cup van 2019 in 52’41 op nauwelijks twintig seconden van het podium. Vorig jaar pakte hij ook al een tiende en een zesde plaats in de wereldbekers van Lausaunne en Karlovy Vary. Het is dus zijn derde top-10 in een wereldbeker uit zijn carriere.

Christophe De Keyser werkte hard mee om de achtervolgende groep terug vooraan te laten aansluiten. Hij begon nog sterk met een 7’53 in zijn eerste looprondje maar in de tweede ronde kreeg hij het wat lastiger. Hij werd 32ste in 53’54.

Kirsten Nuyes 44ste

Ai Ueda wint Cape Town (foto: ITU/Wagner Araujo)

Bij de vrouwen haalde de Japanse Ai Ueda het voor de Amerikaanse Summer Rappaport en Tamara Gorman. De Nederlandse favoriete Rachel Klamer werd vierde. Kirsten Nuyes werd 44ste.