Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Twee seizoenen per jaar
Extra

Twee seizoenen per jaar

Vorige week bevroeg onze poll van de week onze volgers of ze al dan niet deelnamen aan veldlopen tijdens de winter. Of tenminste of ze openstonden voor het idee. De grote meerderheid was hier voor te vinden, maar misschien loont het de moeite om een stapje verder te kijken en inderdaad meer dan één wedstrijdseizoen per jaar te hanteren.

Overduidelijk is een understatement. Met bijna twee derde van onze volgers voorstander van veldlopen tijdens de wintermaanden is het duidelijk dat onze duursportharten niet gefocust zijn op swim/bike/run.

We zien ook dat op regelmatige basis sterkhouders binnen onze sport zich wagen aan een alle-terreins-expeditie. Dit weerhoudt hen er toch niet van ook tijdens het traditionele seizoen knalprestaties neer te poten. Is hier een geheime formule voor? Is dit louter voorbereidend werk? Of is het effectief mogelijk twee seizoenen per jaar te beleven?

De mosterd gaan we halen op de blog van Karel Padraens, gewezen triatleet, inspanningsfysioloog en auteur van het boek ‘Back to basics voor succesvol trainen’. Reeds in 2003 (!) stelde hij vast dat menig atleet de wintermaanden doorbracht met zijn uithoudingsaard te verloochenen onder het mom van ‘niet te vroeg in vorm te zijn’, terwijl in een sport zoals atletiek sinds mensenheugenis het principe van twee seizoenen gehanteerd wordt. Anders bekeken zien we dat één seizoen van 4 maand pieken al niet haalbaar is, dus waarom die periodisatie niet doortrekken naar de winter?

“Een dubbele periodisering hoeft het bijschaven van zwakke punten niet uit te sluiten. ‘Life is about priorities’, en dus kan het wél nodig zijn om de klemtoon slechts op één van beide periodes te plaatsen.” Denk maar aan een Veerle Dejaeghere, haar hoofdfocus lag (ten tijde van het artikel van Pardaens) op de 1500m, maar tijdens de winter was ze wel op afspraak op de crossen.

Trek nu de analogie naar triatlon. Waarom niet in de winter focussen op het lopen – en bij uitbreiding een cross meepikken. Belangrijk is wel dat na die ‘winterpiek’ een ter dege rustperiode volgt. 365 dagen per jaar pieken zou misschien een beetje veel van het goede zijn.