Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Peter Denteneer scoort in Namibie: “Hoogtestage is een voltreffer”
Trainen tussen de giraffen, Peter Denteneer in Namibië (foto: Simon Folens)
Nieuws

Peter Denteneer scoort in Namibie: “Hoogtestage is een voltreffer”

Peter Denteneer is dit weekend zesde geworden in de ATU African Cup sprinttriatlon van Troutbeck. De TRIGT-atleet was al ter plaatse voor een hoogtestage, met in totaal negen Belgen, en blijft voorlopig nog even in Namibië. “In de wedstrijd voelde ik dat de hoogtestage in het fietsen in mijn voordeel werkte. Het is hier dan ook de perfecte stageplaats…”

Peter Denteneer bikt tevreden terug op zijn eerste wedstrijd van 2019. “De wedstrijd is goed gegaan,” vertelt Peter. “Ik zit in een zwaar trainingsblok van drie weken en we hadden niet echt veel afgebouwd naar de race. Dat was te zien aan het zwemmen dat wel onder mijn niveau was. Ik moest 15-20 seconden laten op de vier koplopers.”

2020 meter hoogte en 3,3 km klimmen

“Het fietsen ging echt goed,” gaat Peter verder, “Ik had een penalty in de eerste wissel waardoor er twee man wat voorop reed van het achtervolgend pelotonnetje. Ik kon het gaatje snel dichtrijden. Na de eerste ronde waren we dan uiteindelijk met zes maar in de tweede ronde werd er alsnog iemand gelost in de klim.”

Het was geen makkelijke opdracht in Troutbeck. “De race was op 2020 meter hoogte en er moest 3.3 km geklommen worden en hetzelfde naar beneden. Dus een zeer pittig parcours op die hoogte. We kwamen op een minuut van de kopgroep in de tweede wissel. In het begin liep ik heel de tijd in vierde positie maar het loopparcours was misschien zelfs nog zwaarder dan het fietsen. We moesten 700 meter klimmen, 700 meter dalen, 500 meter klimmen en weer 500 meter dalen. Als grotere en zwaardere atleet waren al die hoogtemeters niet in mijn voordeel.”

Peter Denteneer op een van de mooie looptrails (foto: Peter Denteneer)

Het eindresultaat was een zesde plaats en daar is Peter, ook gezien de tegenstand, best blij mee. “Ik heb al bij al goed standgehouden en ben op slechts dertig seconden van het podium geëindigd. Nieschhlag, Schwetz, Doherty en Pfeiffer zijn atleten die al op het podium van ETU Cups en Wereldbekers hebben gestaan, dus ik kan best tevreden zijn. En ik heb er weer een beetje ITU punten erbij.”

9 Belgen in Namibië

Dat Victor Campenaerts al een tijdje in Namibië op stage was, kon u in de pers al uitgebreid lezen. Maar in zijn zog trokken ook acht triatleten naar Windhoek, waaronder Peter. “Het was zeker wel een voordeel dat ik al sinds 8 januari in Namibië op hoogte was. Dat plan was oorspronkelijk besproken tussen Victor en mezelf, waarna Ines Van Troyen in eerste instantie mee wilde gaan en uiteindelijk ook nog Sara Van De Vel om haar pro-debuut op de 70.3 Ironman voor te bereiden.”

De stage zit er overigens nog niet op voor de TRIGT-atleet. “Ik blijf nog tot 2 maart in Namibië om me zo perfect mogelijk voor te bereiden voor de twee wereldbeker triatlons in Australië en Nieuw-Zeeland. Mijn seizoen van vorig jaar was wat minder qua punten en resultaten. De eerste periode van de olympic ranking wordt afgesloten in mei en ik hoop daar nog wat punten op te halen.”

Een 4×4 is geen overbodige luxe (foto: Peter Denteneer)

Ondertussen is het een druk komen en gaan geweest van Belgische triatleten. In totaal zijn er 9 Belgen de revue gepasseerd in Windhoek. “Onder andere Stijn Goris is een weekje gekomen om me hier wat op te volgen. Nadien zijn de fysieke coach van Victor en ikzelf 6 dagen gebleven, om opnieuw 3,.5 week opgevolgd te worden door Simon Folens.”

“Je kan hier alles vinden”

Volgens Peter is Namibie de ideale stageplaats, al is een 4×4 aan te raden. “Ik zou dit zeker kunnen omschrijven als de perfecte stageplaats. Je kan hier alles vinden. Super moderne fitness met 25 meter indoor zwembad, 2 50 meter buitenbaden en nog een 25 meter buitenbad.”

“De goed berijdbare fietswegen zijn weliswaar beperkt, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de omgeving. Elke dag zie je hier wel andere dieren of zaken. En het zijn hier superleuke looptrails, in zeer warme en droge lucht wat nog eens een extra effect heeft bij op de de hoogte.”

“Eerst EK, dan focus op BK kwarttriatlon”

De agenda van Denteneer is al goed gevuld voor het eerste deel van 2019. “Mijn eerste grote hoofddoel zal Australië zijn. In Europa doe ik ook nog de World Cup van Madrid en zeker en vast in Antwerpen mee. Hopelijk kan ik me ook op één van deze races selecteren voor het EK kwart in Weert.”

“De tweede helft van het seizoen ligt nog niet vast en moeten we nog bekijken maar op het BK kwarttriatlon in Wuustwezel wil ik er wel staan. In die periode zal ik waarschijnlijk ook voor een tweetal maanden periode in Font-Romeu op hoogte verblijven. Daarnaast zullen de T3 races uiteraard ook nog op het programma staan om de titel te behouden met TRIGT waar we opnieuw een paar sterke atleten hebben kunnen aantrekken,” aldus Peter.