Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nico De Neef klaar voor Ultraman Challenge Israel “Aan alles getwijfeld in taper-week”
Alle deelnemers van de TUC Israel, met Nico De Neef uiterst links (foto: TUC Israel)
Nieuws

Nico De Neef klaar voor Ultraman Challenge Israel “Aan alles getwijfeld in taper-week”

Woensdagochtend om zeven uur Israelische tijd is het zover, dan duikt triatleet Nico De Neef het koude water van het Meer van Galilea in voor de eerste proef van zijn driedaagse in Israel: de Ultraman Challenge. Wij spraken de eerste Belg ooit in de Israelische wedstrijd een dag voor de start. “Ik heb mijn bike in elkaar gestoken en ik heb een halfuur gezwommen en gemerkt dat het koude water van 14° nog best meevalt…”

We lagen zelf aan de basis van de triatlonmicrobe bij Nico ‘Del Neffio’ in de triatlon van La Roche. Een paar weken geleden vertelde hij op 3athlon.be nog voluit over zijn plan om alle afstanden in triatlon gedaan te hebben in 23 maanden tijd. Woensdag staat de ultra-afstand op het programma. En Nico lijkt er klaar voor. “Ik ben begin deze week toegekomen en ik voel me goed,” vertelt Nico. “Het belangrijkste is dat mijn fiets in elkaar paste. Het was namelijk de eerste keer dat ik mijn fiets zelf in elkaar mocht steken na transport.”

Stress door een gevallen ‘vijs’

“Ik heb er goed voor getraind en ik had absoluut veel vertrouwen, maar in de laatste taper-week voor de wedstrijd begon ik plots aan alles te twijfelen. Ik begon alles te over evalueren en maakte mezelf gek. Zou mijn fiets het transport overleven, is het water niet te koud om te zwemmen… Het ergste was toen ik de fiets uitpakte en er meteen een schroef uit de fietskoffer viel. Wat een stress! Gelukkig was het de ‘vijs’ van mijn zadel.”

Water van 14 graden is te doen

De ergste stress heeft hij achter de rug. “Nu voel ik me wel wat rustiger. Ik weet dat de fiets in orde is. En ik ben dinsdagochtend gaan zwemmen. Uiteindelijk heb ik een halfuur gezwommen, in water van 14 graden. En dat viel goed mee. Het was koud, maar het was te doen. En dus weet ik nu dat het haalbaar wordt woensdag. Het was wel even wennen. Tegen de kou droeg ik zwemkousen en een neopreen badmuts. Dat beperkt je wat in je vrijheid en flexibiliteit, maar voor mij is het doel duidelijk: de 10 km rustig uitzwemmen in een poging om nog redelijk fris aan de eerste dag fietsen te beginnen.”

Tropisch warm in dubbele marathon

Het water is het enige wat koud is in Israel, want de weersomstandigheden zijn goed, misschien zelfs iets te warm. “Het is hier momenteel weer voor korte broek en zonnebril,” gaat Nico verder. “Ik schat de temperatuur overdag in op zo’n 25 graden. We werden al gewaarschuwd dat Eilat, waar we vrijdag de dubbele marathon lopen, wel eens heet kan zijn. Ze verwachten er temperaturen rond de dertig graden. En dan is er nog de wind. Overal langs de grote weg zie je borden staan met daarop “Mind the cross winds”. Die cross winds zullen ons ook teisteren in de twee dagen fietsen.”

Vriendelijke mensen in Israel

Het fietsparcours brengt de zeven individuele deelnemers van het noorden van Israel naar het zuiden in Eilat. “Dat is een prima manier om op korte tijd veel van het land te zien,” legt Nico uit. “De eerste ervaringen zijn overigens super. De mensen zijn erg vriendelijk en iedereen is erg behulpzaam. Toen ik te horen kreeg dat er geen pasta te krijgen was bij het eten in het hotel, is de kok zelf bij mij geweest en een paar minuten later had hij een mix van pasta en quinoa klaar voor mij. Het enige nadeel is dat ze hier als gekken met de auto rijden.”

“En wij volgen zelf redelijk grote hoofdwegen richting Eilat. Gelukkig is er wel de hele tijd een volgauto bij die instaan voor de bevoorradingen en de veiligheid. Mijn support-crew bestaat uit mijn vriendin en haar ouders, die hier al een paar dagen waren. Ook mijn moeder en een vriendin komen woensdag nog toe.”

Met 7 in individuele race

De omstandigheden lijken dus mee te vallen, maar de wedstrijd zelf is natuurlijke een stevige uitdaging. Bovendien heeft de organisatie onze Belgische triatleet bovenaan de deelnemerslijst gezet. “Ik heb het gezien ja,” lacht Nico. “Ik heb het nummer 10, omdat ze met grote, afgeronde nummers werken. Ik laat er me niet mee onder druk zetten. Ik kijk vooral uit naar nummers 60 en 70. We zijn uiteindelijk met zijn zevenen in de individuele race.”

“Daaronder Tom Marmarelli, die al een 9u07 haalde in Hawaii, en Dan Alterman, ex-Israman winnaar. En vandaag heb ik Laurence Cutler leren kennen die de ‘double anvil’ gedaan heeft. Dat is ook een ultra-triatlon, maar dan zonder slapen, gewoon de dubbele afstanden achter elkaar. Dat zijn toch indrukwekkende tegenstanders. Nu, ik ga niet te veel rekening houden met de zes anderen. Dat zijn allemaal specialisten he. Voor mij is het vooral de challenge voor mezelf. Maar als ik kan aanpikken, ga ik me natuurlijk niet inhouden.”

Updates op facebook

Woensdag duikt hij om zeven uur het water in. Bij ons is het dan zes uur ’s ochtends. Als het goed is, kunnen we Nico volgen op de website en op de facebookpagina van de TUC-Israel. “En mijn support-crew neemt mijn facebookpagina over en zal wel wat updates posten. En ik hoop, als ik niet als een blok in slaap val elke dag, dat ik zelf ook nog wat nieuws kan doorgeven aan jullie,” aldus Nico.

Wij wensen Del Neffio heel veel succes toe. De komende dagen lees je hier hoe het de allereerste Belgische triatleet ooit in de TUC Israel vergaat…