Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgian Hammers halen finish niet met reserveploeg in WTS Abu Dhabi
Hanne De Vet als eerste Belgian Hammer in de grote groep in Abu Dhabi (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Belgian Hammers halen finish niet met reserveploeg in WTS Abu Dhabi

De Belgian Hammers moesten met een reserveploeg aantreden in de eerste Mixed Team Relay van de World Triathlon series van 2019 en dat vertaalde zich naar een gevecht in de achterhoede. Gezien de samenstelling van de ploegen en het wedstrijdverloop had er voor de Hammers in topbezetting een mooi resultaat ingezeten. Maar nu konden de reserves wel ervaring opdoen. Marten Van Riel kwam alsnog in actie maar verdween uit de wedstrijd in de tweede helft van het fietsen omdat het verschil te groot was.

Je kon hier gisteren al lezen dat de Belgian Hammers geplaagd werden door een blessure van Claire Michel en ziekte bij Marten Van Riel en Jelle Geens. En zo werd Abu Dhabi een ideale gelegenheid voor de reserve atleten om ervaring op te doen op het hoogste niveau. De Mixed Team Relay is de nieuwste discipline in triatlon en staat volgend jaar op het programma van de Olympische Spelen in Tokio. En het is spectaculair met twee vrouwen en twee mannen die achtereenvolgens 300 meter zwemmen, 7,5 km fietsen en 1,5 km lopen.

Hanne De Vet begint goed

Hanne De Vet mocht als eerste triatlete beginnen aan de estafette-wedstrijd. Ze zwom sterk en kwam als achtste uit het water op tien seconden van leidster Taylor Spivey. In het fietsen maakte ze deel uit van de grote achtervolgende groep op 18 seconden van Taylor Spivey die alleen op kop bleef voor de USA. In de slotfase moest Vetje de groep laten gaan en ze wisselde op 34″ als 16de. In het lopen zakte ze terug naar de 19de plaats.

Jarige CDK in niemandsland

Christophe De Keyser mocht overnemen op 1’14 van Ben Kanute voor team USA. CDK, deze week nog 26 jaar geworden, Het goeie nieuws is dat Christophe geen extra tijd verloor en aan hetzelfde tempo zwom als Kanute. Het verschil bleef 1’14 maar daarmee lag België nog altijd in de 19de positie. Daardoor zaten de Belgian Hammers in niemandsland en dan lopen de verschillen snel op. Na het fietsen bedroeg het verschil 1’39 en was het duidelijk dat een top-15 er niet meer in zat.

Jolien Vermeylen voor het eerst

België streed verder in een groepje met Denemarken, Mexico, Brazilië en Japan. Bij de wissel van De Keyser naar Jolien Vermeylen was de achterstand 1’54. Vooraan kregen de Amerikanen het gezelschap van de Australiërs. De rest van de landen volgden op iets meer dan een halve minuut. Jolien, voor het eerst aan de start met de Belgian Hammers, slaagde er zoals verwacht ook niet in om nog tijd goed te maken. Zij tikte als 19de Marten Van Riel aan op meer dan drie minuten.

Marten Van Riel voldoende hersteld

Onze laatste atleet die in actie kwam, was Marten Van Riel. Ondanks de buikgriep van donderdag finishte hij vrijdag nog als 39ste in de individuele WTS-triatlon. Zaterdag leek hij voldoende hersteld om de laatste leg van de Mixed Team Relay voor zijn rekening te nemen. Marten hamerde nog eens flink door op de fiets en ging nog twee landen voorbij in het fietsen, maar hij verdween uit de race in de tweede ronde, omdat het verschil te groot was en België een ‘lap’ aan de broek kreeg.

Australië wint in Abu Dhabi (foto: 3athlon.be)

Laatste leg beslissend voor winst

Het leek er een tijd naar uit te zien dat Team USA de winst zou pakken, zeker na de sterke derde leg met winnares van gisteren Katie Zaferes.Maar in de laatste leg kwamen Australië en Frankfrijk terug. Ook Nieuw-Zeeland en Duitsland bleven in de buurt van de top-3. In het lopen pakte Jacob Birthwistle (Australie) de leiding voor Eli Hemming (USA) en Leo Bergere (Frankrijk). Na een penalty van Frankrijk nam Nieuw-Zeeland met de sterke Hayden Wilde de derde plaats over.

Australië won de eerste Mixed Team Relay van 2019 in 1u24’16. De Verenigde Staten werden tweede op 5 seconden en nog eens 10 seconden later pakte Nieuw-Zeeland de derde plaats. Nederland finishte knap in de top-10 met een negende plaats in 1u25’33.