Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
BK cross duatlon in Retie afgelast door stormweer
Het podium van het BK cross duatlon in Retie in 2018 (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
Multisports

BK cross duatlon in Retie afgelast door stormweer

Geen Belgisch kampioenschap cross duatlon in Retie vanmiddag door het stormweer en de rukwinden. Dat liet de organisatie daarnet aan ons weten. De tent werd gisteren al afgebroken en er werd nog een plan B uitgerold. De kids wedstrijden gingen nog wel door, maar omwille van de veiligheid van de deelnemers werden de sprintduatlon en het BK in overleg met de plaatselijke brandweer geannuleerd. Favorieten Tim Van Hemel en Geert Lauryssen reageren met veel begrip voor de beslissing.

“Veiligheid boven alles”

Het parcours van het BK cross duatlon in Retie bevindt zich midden in de bossen. De veiligheid van de deelnemers stond voorop bij de beslissing tot annulatie en daar heeft Tim Van Hemel alle begrip voor. “Veiligheid boven alles, he,” reageert de regerende Belgische kampioen. “Ik geloof dat de organisatie er alles aan gedaan heeft om het evenement veilig te kunnen laten doorgaan, maar dit hebben ze niet in handen.”

“Vooral jammer voor organisatie”

De uittredende Belgische kampioen is vooral ontgoocheld voor de organisatoren zelf. “Ik betreur het voor de organisatie, die doen er immers elk jaar álles voor om er een fantastische wedstrijd van te maken. Begin deze week waren er bomen gerooid in het bos waar we zouden fietsen, Luc en zijn team hebben de paden terug vrijgemaakt en opgekuist. Ze hebben er wat voor over. Nu ja, ik houd er een vrije zondagmiddag aan over, dan kan ik de kinderkamer verder schilderen,” aldus Tim.

“Nu hadden we eens modder…”

Ook Geert Lauryssen heeft begrip voor de annulering, maar noemt het tegelijk een gemiste kans. “Het is een moeilijke hé… maar ik begrijp de beslissing wel omdat het allemaal midden in een bos ligt,” reageert Geert. “Voor mij niet zo erg omdat de vorm er nog niet helemaal was sinds mijn blessure in de Hel van Kasterlee.”

“Langs de andere kant is het een gemiste kans omdat het anders altijd warm en zonnig is in Retie en we nu eens de kans hadden om in de modder in hele andere omstandigheden een BK te doen. Want ik had zeker meegedaan, ondanks wind en regen. En ook jammer dat ik me nu een paar dagen rustig heb gehouden voor niks,” eindigt Geert met een knipoog. Misschien kan hij mee gaan helpen schilderen ten huize Van Hemel.

“Intern bekijken voor alternatief”

We vroegen bij Olivier Cloet van Triatlon Vlaanderen wat de gevolgen zijn. Krijgen we in 2019 geen Belgisch kampioen cross duatlon of kan er later alsnog een BK georganiseerd worden. “Dat gaan we even intern moeten bekijken. Het moeilijke is dat Retie de laatste cross duatlon van het seizoen was. Indien er geen andere editie komt, dan blijven Tim Van Hemel en Stefanie Adam kampioen tot eind 2019. Wij hebben overigens alle begrip en respect voor de beslissing. Het was de lokale brandweer die de knoop doorhakte dat het risico op stormschade te groot was en de veiligheid van de deelnemers gaat voor,” aldus Olivier.

“Het was gewoon niet veilig”

Ook ex-triatlete Liesbet De Schrijver, die deel uitmaakt van de organisatie van het BK cross duatlon is teleurgesteld. “Dit was heel moeilijk voor ons,” vertelt Liesbet. “We hebben de beslissing uiteindelijk genomen samen met de brandweer en de officiële instanties. Dit was gewoon niet veilig voor de deelnemers. Gelukkig konden de kids races nog doorgaan, zodat we hen niet hebben moeten ontgoochelen,” aldus Liesbet.