Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Grand Raid wordt beslist in spannende eindspurt
Het beslissende moment: Antoine Didier net iets sneller dan Yeray Luxem (foto: 3athlon.be)
Multisports

Grand Raid wordt beslist in spannende eindspurt

Johan Goubau en Antoine Didier hebben de Grand Raid van Nisramont gewonnen. Ze haalden het na 4 km kajakken, 22 km mountainbiken, 8 km trailrunnen, 11 km mountainbiken en 4 km run & bike in een enorm spannende eindspurt. Wouter Vander Mast en Yeray Luxem kwamen door een lekke band in het tweede MTB-onderdeel net te kort.

De Grand Raid werd een topeditie met veel sterke duo’s aan de start, al werd het voor de wedstrijd al duidelijk dat een licht geblesseerde Tim Van Hemel na het mountainbiken uit de wedstrijd zou stappen. Hij zou met Lucas Van Deynze (die individueel doorzette en vierde eindigde) zeker aanspraak gemaakt hebben op de overwinning. Maar het waren topfavorieten Wouter Vander Mast en Yeray Luxem die opnieuw een dream team vormden en die naam waarmaakten.

Start van de Grand Raid wave 1 (video: 3athlon.be)

Het kajakken was nog voor ex-olympiër Wouter D’haene met Tom Kerckhof, maar de EFC-ITC’ers moesten hun leidersplaats al snel afstaan aan het Atriac-duo Wouter en Yeray. Ze zetten Kris Coddens en Robin Schuermans en Johan Goubau en Antoine Didier op achterstand. Antoine Didier was last minuten Sylvain Denis komen vervangen en had zaterdag een loopwedstrijd van 25 km in de benen. Dat weerhield de sterke Waalse ploeg er niet van om in de trailrun een paar minuten terug te pakken op Vander Mast en Luxem.

De Atriac’ers reden lek in de tweede keer mountain biken en zagen Goubau-Didier en Coddens-Schuermans dichterbij komen. Achter die mannen volgden Arne Heirbaut en Kris Henderieckx op vier en MTB-kampioen Sebastien Carabin (zaterdag nog winnaar met Tom Fischer van de Team Trail) met Xavier Diepart op vijf.

We kregen een superspannende run&bike met de drie duo’s vlak achter elkaar. In de laatste kilometer pakte Antoine Didier de koppositie. Vlak voor de finish moesten de atleten nog een houten brug over en daar viel de beslissing. Wouter Vander Mast en Johan Goubau liepen bijna gelijktijdig over de finish, maar op de mountainbike was Antoine Didier net iets sneller dan Yeray Luxem.

De bewuste brug met Goubau en Didier (video: 3athlon.be)

Antoine en Johan wonnen in 3u08’22, met drie seconden voorsprong op Wouter en Yeray. Kris Coddens en Bientje Schuermans werden derde in 3u09’41. “Het is jammer dat Sylvain er zelf niet bij kon zijn, maar Antoine heeft hem heel goed vervangen, zeker als je weet dat hij gisteren al een koers had,” vertelde Johan Goubau. “Het kajakken was zwaar maar op de mountainbike en in het lopen, ging het goed,” ging Antoine Didier verder. “We hadden wel geluk dat de andere twee lek reden anders was dit nooit gelukt. En het was inderdaad een tactische beslissing om als eerste de voorlaatste bocht in te gaan,” aldus Antoine.

Bij Wouter Vander Mast maakte de ontgoocheling snel plaats voor tevredenheid. “Ik ben content met de tweede plaats, al was het wel zuur om lek te rijden op bijna exact dezelfde plaats als vorig jaar. Ik zei nog tegen Yeray een minuut voor ik achteraan lek reed, dat hij voorzichtig moest zijn want dat het een strook met scherpe stenen was. Maar voor de rest was het fun. En in de spurt waren Johan en Antoine gewoon beter,” aldus Wouter.

Annemiek en Annemarie winnen met overmacht bij de vrouwen (foto: 3athlon.be)

In de mixed categorie deze keer geen Sanne Van Paessen met Bastin Van Alten (wegens vorige week nog de Heuvelland marathon gelopen), maar die kreeg Claudia Striekwold met zich mee. Het Nederlandse duo deed het uitstekend maar moest de duimen leggen tegen de sterke Riikka Vreeswijk-Kelja en de Fransman Romaric Delepine. Ook bij de vrouwen was er Nederlandse winst met Annemiek Veenkamp en Annemarie Rustenburg.

Poleunis-Verluyten winnen Lite

Op de korte afstand pakte coach Glenn Poleunis zelf nog eens uit. Samen met Laurens Verluyten won hij de Grand Raid Lite in 2u02’52 voor Erik Van Hove en Jelle Clijsters. Hans en Henk Omey werden derde een dag nadat ze de vijfde plaats pakten in de team trail. Maurine en Margot Ricour wonnen bij de vrouwen en Alexandre Boussiquet en Elodie Cire pakten de overwinning in de mixed categorie.

Joerie Vansteelant met Nico Sijmens

Er werden in de Grand Raid mooie duo’s gevormd overigens. Zo zagen we de finish van ex-wereldkampioen duatlon Joerie Vansteelant met Nico Sijmens. Ook triatlon bondscoach Nick Baelus en topsportdirecteur Reinout Van Schuylenbergh deden het uitstekend. Zijn Kathleen Sterckx werd samen met Julie Debock tweede op de Lite. En het was een leuk weerzien met Kjell Van Melkebeke en Gert Van Poucke, en ook Kevin Van Hoovels en Nicolas Vermeulen.

Met Jan Cox in ons hart…

En het was een emotioneel moment, ook voor ons, toen Bart Stultiens vlak voor de streep van Vera het borstnummer van Jan Cox van vorig jaar aangereikt kreeg. Het is bijna een jaar geleden dat de TDL-triatleet overleed en zijn laatste finish was toen de Grand Raid, samen met Bart. Nu kwam Bart samen met Rene Boom als tweede in de wisselzone toe na het kajakken en ze werden knap 50ste… een mooi eerbetoon aan Jantje!

Uitslag Grand Raid Nisramont 2019

Uitslag Grand Raid Lite Nisramont 2019