Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Laetitia in 70.3 Marbella: “Zeer voldaan en met brede glimlach over de finish”
Column

Laetitia in 70.3 Marbella: “Zeer voldaan en met brede glimlach over de finish”

Onze redactrice en volbloed Power Girl, Laetitia Theus, nam dit weekend deel aan haar eerste wedstrijd van 2019 en dat vraagt natuurlijk om een race report: “De kop is er af… Mijn eerste race van het seizoen zit er al op. IM 70.3 Marbella , je was een pareltje! Alles verliep voor mij bijna vlekkeloos, op 1 puntje na…”

“Donderdagochtend vertrok ik richting Marbella. Mijn fiets had ik meegegeven met fietstransport, dat maakt het reizen weer net iets lichter en aangenamer. Aangekomen in Marbella zag het weer er alleszins niet al te zonnig uit. Ik had een appartement geboekt in Puerto Banús. Dat is iets wat ik altijd probeer te doen. Zo veel mogelijk stressfactoren uitschakelen voor de race en op wandelafstand van de start logeren, hoort daar dus bij.”

Fiets- en loopbenen testen

“Mijn fiets kwam niet veel later toe en het stopte ook met regenen dus een eerste testje probeer ik dan altijd in te plannen: 20 minuutjes losfietsen richting start om in te schrijven en tegelijk de versnellingen controleren en de beentjes los draaien. Wat me vrij snel opviel, was dat we zeker in Spanje waren. Tijdens de Ironman Barcelona was dat ook het geval. Het gaat dan allemaal net wat trager…”

“Na een reisdag wil ik altijd ook mijn loopbenen testen en het geplande 35 minuten loopje langs de kustlijn kon me zeker bekoren. Bleef er enkel nog een zwem-testje over. Ik mijn wetsuit al zeker 1 keer aangehad dit seizoen, in het zwembad, maar buiten nog niet. Het zeewater was 16 graden. Ja, dat is koud!”

“Ik heb me even mentaal opgepept en dan verstand op nul en de zee in voor 20 minuten zeer traag zwemmen. Het was een heerlijk gevoel wel, maar het beloofde wel uitdagend te worden op zaterdag want het water was onrustig en af en toe een verdiepje lager vallen, is toch nog andere koek dan het zwemmen in het zwembad.”

“Vrijdagochtend stond er nog 40 minuten fietsen op mijn programma, voor de bike check in. De mensen van de organisatie gingen juist starten met de pijlen op te hangen. Spanje dus, in Duitsland zou alles al drie dagen klaar zijn…” 🙂

Verkenning wedstrijdparcours

“Ik ben nog nooit voor een wedstrijd het fietsparcours gaan verkennen, maar nu wilde ik dat wel doen. Want 1450 hoogtemeters over 90 km is toch niet weinig en ik wou vooral weten hoe de baan was en waar ik bijgevolg in de beugels kon gaan liggen.”

“Ik was zeer blij na die verkenning vanuit de wagen, hier ga ik nu ook een gewoonte van maken want het is toch handig te weten waar je voor staat. Het beloofde alleszins mooi klimwerk! Alles hing en stond klaar, alles was getest, restte er mijn enkel nog de rust te bewaren, verder te carbo-loaden en ten laatste om 22 uur in mijn bed te liggen.”

“Het is 4u45 en oh my god, it’s raceday! Het moment brak aan waar ik nu al een hele winter voor aan het trainen ben. Mijn eerste wedstrijdje van een lange reeks wedstrijden zou binnen drie uur van start gaan. Het was niet een hoofdrace, maar ik wilde het zeker niet laten liggen. Wit brood met confituur, wat hydramax en een banaan en ik was klaar voor vertrek richting wisselzone voor een laatste check.”

“We besloten toch met de auto te gaan. Het was maar een kilometer verder maar ik wilde mijn benen toch sparen. In de wissel aangekomen, bandjes oppompen, ‘gellekes’ in de loop- en fietszak, sportdrank op de fiets, nog een laatste visualisatie en verder focus houden. Terug aangekomen aan de wagen, die we geparkeerd hadden onder de wisselzone, begon ik aan de opwarming. Ik wilde ook gaan zwemmen voor de race van start ging dus deed ik mijn wetsuit aan en om 7u20 lag ik in de zee. Het water was even koud, maar het strand nog veel kouder!”

Chip vergeten

“De age groupers gingen van start om 7u45. Nog een vlugge kus voor het vriendje en ik zette me klaar in mijn startvak. Een kleine observatie van de voeten van de persoon voor mij bracht me onverbiddelijk in een eerste gigantisch stressmoment. Ik vergat mijn chip terug aan te doen bij het aantrekken van de wetsuit!”

“Ik liep als een gek terug naar de plek waar ik afscheid nam van mijn vriend en zo dankbaar voor het feit dat hij er nog stond. Ik weet nog altijd niet hoe, maar als een wervelwind vertrok hij en op 1-2-3 stond hij er terug. Mijn race werd daar even gered! Chip aan en beginnen zwemmen. Natuurlijk wel niet in de ideale groep en dat heeft me wel wat minuten gekost, maar ik kon alleen maar blij zijn dat ik de chip aan mijn enkel had en ik verder kon doen waarvoor ik gekomen was.”

“Na 35 minuten kwam ik uit de zee en kon het fietsen starten. Het was nog vroeg en dus ook nog koud. Het eerste uur op de fiets had ik ijsvoeten. De zon was wel al volop aan het schijnen, dus ik wist dat dat wel ging verdwijnen. De eerste klim ging ik rustig doen. Misschien achteraf bekeken te rustig gefietst want ik wilde mijn benen niet opblazen. Wat een mooie klim! Aan het keerpunt ben ik beginnen versnellen en de laatste afdaling was heerlijk. Ik klim graag maar dalen doe ik nog veel liever.”

“Na wat trainingsuurtjes in het wiel van Inge Van den Broeck in Calpe, weet ik ook al wel hoe je dit best doet en voel ik me er zeker wel comfortabel bij, maar blijf toch ook wel nog altijd op mijn hoede. Na 3u15 hing ik mijn ‘fietske’ aan de haak en kon mijn favoriete onderdeel starten: Lopen!”

Nog energie over

“Ik begon met goeie benen. Coach en ik hadden afgesproken om de eerste kilometer aan 4’55 te lopen. Wat ik deed, zelfs wat sneller, dus ik probeerde dit zo te houden. Wat een fantastisch uitzicht! Heen en terug, zicht op zee, zeilboten en dus ook wel wind, maar dat kon mij niet uit mijn focus halen. De laatste twee kilometer had ik nog energie over dus gaf ik het nog een extra duwtje.”

“Na 5u44 kwam ik zeer voldaan, met een brede glimlach, en een tank vol zelfvertrouwen, over de finish van mijn eerste wedstrijd van het seizoen. Perfect op schema voor mijn hoofddoel later dit jaar. Mijn trainingen zijn al herbegonnen en het volgende op de planning is Ironman 70.3 in Kraichgau op 2 juni.”

Nog enkele tips:

  • IM 70.3 Marbella is zeker een aanrader!
  • Www.fietstransport.be – een fantastisch alternatief als je liever je fiets niet meeneemt op het vliegtuig. Als er iets gebeurt, nemen zij ook de verantwoordelijkheid en dit is niet altijd het geval bij de luchtvaartmaatschappij.
  • Houd altijd uw chip aan… ALTIJD… of zoek u een even fantastische partner als de mijne.
  • Op raceday voel je het koude water niet, laat dit je dus zeker niet tegenhouden.
  • Geniet van begin tot eind van deze mooie sport en geef nooit op. Geloof in jezelf.