Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Petralia en Claes nieuwe Belgische kampioenen duatlon
Jan Petralia Belgisch kampioen LD duatlon 2019 (Foto: 3athlon.be - Mario Vanacker)
Duathlon

Petralia en Claes nieuwe Belgische kampioenen duatlon

Op het BK LD Duatlon in Geluwe zijn geen grote verassingen gevallen. Favorieten Jan Petralia en Lotte Claes waren beiden heer en meester en namen de titel mee naar huis. Na vier jaar in het buitenland te moeten strijden om de Belgische titel viel de verplaatsing deze keer beter mee om het eremetaal op tijd thuis te krijgen.

Jan Petralia van start tot finish op kop

Al snel in het lopen ontstond er een kopgroep van vijf met daarbij Jan Petralia, Seppe Odeyn, Hannes Cool, Sven Vandenbroucke en Wazo De Rouck. Maar halverwege de eerste 10km besloot Petralia dat de kopgroep iets mocht uitgedund worden waarvan Vandenbroucke, Cool en Odeyn het slachtoffer werden. Met Wazo De Rouck op enkele secondes achter hem kwam Petralia als leider de wissel binnen om er nadien pijlsnel alleen vandoor te gaan en de rest zou hem nooit meer terug zien werd achteraf gebleken.

Sven Vandenbroucke beschikte vandaag duidelijk over een paar wonderbenen en stoof met Seppe Odeyn voorbij Wazo De Rouck maar iets daarna liet de jonge LTTD-atleet verrassend ook de oud-wereldkampioen achter zich. Antoine Didier kwam met een indrukwekkend fietsnummer wel nog vanuit de achtergrond voorbij de jonge Vandenbroucke. Didier kwam als tweede op meer dan drie minuten van leider Petralia de wissel binnen en met een bonus van anderhalve minuut op Vandenbroucke. Ondertussen ging Jan Petralia verder op zijn elan en etaleerde hij zijn kunnen op een indrukwekkende manier. Onbedreigd knalde hij naar zijn tweede Belgische titel op een rij en bewijst zo helemaal klaar te zijn voor het EK volgende week in Viborg, Denemarken waar hij een podiumplaats ambieert. Sven ging alsnog voorbij Didier en kroonde zich naast Belgisch Kampioen bij de U23 tot vice Belgisch Kampioen LD Duatlon. Didier mocht als derde mee op het podium. Seppe Odeyn en Guust De Smul vervolledigden de top vijf.

Lotte Claes houdt het tot op de fiets spannend

In het lopen was het niet Lotte Claes maar wel Maurine Ricour die over de snelste benen beschikte. Zij legde er meteen een stevig tempo op neer en sprong als eerste op de fiets. Maar al snel werden tijdens het fietsen tegen de harde wind de krachtverhoudingen duidelijk en bij de eerste doortocht na 19km van de 57km lag Lotte Claes al op titelrace. Ondertussen zagen we medefavoriet Kim Nulens (die als vijfde de wissel buiten reed) met mechanische pech de wedstrijd verlaten en even later zou ook Maurine Ricour uit het strijdtoneel verdwijnen. Deborah Ghyselen bleek in de achtergrond the best of the rest en kon zelf met een geruststellende voorsprong aan haar laatste 10km lopen beginnen. Ondertussen was de triomftocht van Lotte Claes al volop bezig en rijfde de 3PT-atlete de Belgische titel binnen met een voorsprong van meer dan acht minuten. Inge Roelandt schudde een mooie remonte uit haar mouw en kwam na Deborah Ghyselen als derde over de streep.