Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Geen massastart meer in WK Ironman Hawaii: wave starts om drafting tegen te gaan
Iconische beeld van de massa start in Hawaii (foto: Ironman)
Nieuws

Geen massastart meer in WK Ironman Hawaii: wave starts om drafting tegen te gaan

Groot nieuws van Ironman: het startprotocol voor het WK Ironman 2019 wordt gewijzigd. Na de pro mannen en de pro vrouwen en de para-triatleten is er geen massastart meer zoals gewoonlijk, maar wel acht wave starts met telkens vijf minuten tussen elke wave. “Een massa-start bij de age groupers zorgt voor een te grote concentratie triatleten op het fietsparcours. Dit lijkt ons een faire oplossing,” zegt Ironman.

“Enige faire oplossing”

In 2019 komen er in totaal elf startwaves in Kona. De eerste age group startwave is om 6u55 en elke vijf minuten volgt een nieuwe start. “We apprecieren de eenvoud en vooral het iconische zicht van de massa start, maar onze voornaamste verantwoordelijkheid is te zorgen voor een faire, eerlijke race voor al onze atleten. Een massa-start voor alle age group mannen en vrouwen zorgt voor een te grote concentratie triatleten op het fietsparcours,” zegt Ironman.

Het toepassen van de startwaves verandert niets aan de cut-off tijden. Triatleten hebben nog altijd 2u20 om het zwemmen te beëindigen, 10u30 voor het fietsen en 17 uur om de finish te bereiken.

De nieuwe startwave tijden

6:25 MPRO
6:30 FPRO
6:35 PC OPEN / HC
6:55 M18-39
7:00 M40-44
7:05 M45-49
7:10 M50+
7:15 F18-39
7:20 F40-54
7:25 F55+
7:30 Legacy

Gemengde reacties

Maandagnacht Belgische tijd stuurde Ironman het persbericht uit van het nieuwe startprotocol en onder andere op Slowtwitch wordt er met gemengde gevoelens gereageerd op de nieuwe maatregel. Iedereen is het er duidelijk over eens dat het stayer probleem moest aangepakt worden, maar de volgorde van de startwaves en het veranderen van de iconische massastart met ruim tweeduizend triatleten die samen beginnen te zwemmen, wordt niet door iedereen geapprecieerd.