Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
De juiste ondersteuning voor de juiste activiteit: Odlo en Craft Sportbeha’s getest
De Odlo Ceramicool sportbeha (foto: 3athlon.be)
Extra

De juiste ondersteuning voor de juiste activiteit: Odlo en Craft Sportbeha’s getest

Met steeds meer vrouwen die aan triatlon doen, komen er steeds meer specifieke vragen over hoe je je kleedt voor een triatlon. Op de kortere afstanden kan je kiezen voor een strakke trisuit of een strak zittend badpak. Maar voor vrouwen op de lange afstand en vrouwen met een grotere cupmaat kom je toch al snel uit op een sportbeha om onder je trisuit te dragen. En op training kan je al helemaal een sportbeha gebruiken. Er zijn veel verschillende soorten, maar welke sportbeha is nu het meest geschikt voor triatlon? Wij testten vier sportbeha’s voor je van Odlo en Craft en we geven nog wat tips waar je op moet letten.

Waarom koop je een speciale sportbeha?

Je komt ze nog wel eens tegen…Vrouwen die aan het joggen zijn met de verkeerde beha. Borsten die verticaal en horizontaal bewegen, kunnen pijn veroorzaken. Om van het vreemde zicht nog te zwijgen. Borsten bestaan uit vet- en klierweefsel. Deze kun je niet zoals bijvoorbeeld je beenspieren trainen. Spieren kunnen bewegingen opvangen maar omdat de borsten enkel uit weefsel bestaan, wat niet getraind kan worden, is het noodzakelijk deze goed te ondersteunen.

Het is zo dat de borsten net even achterblijven bij de bewegingen die je maakt. Dit zorgt voor trekkracht. Hoe groter de borst, hoe groter het effect van deze trekkracht zal zijn. Een goede sportbeha is ook voor vrouwen met een kleine maat een must tijdens het hardlopen! Ook bij deze vrouwen zal de huid rondom de borst zijn elasticiteit verliezen wanneer je niet de juiste bh draagt.

Mooie details op de rug bij de Craft Level 2 Impact Sports Bra (foto: 3athlon.be)

Tips voor sportbeha’s

Meestal koop je een goede sportbeha een maatje kleiner, deze moet dus goed aansluiten om de borsten optimaal te kunnen ondersteunen. Toch mag de bh ook weer niet te hard spannen. Enkele puntjes waar je best op let bij je aankoop:

  • Het moet comfortabel aanvoelen
  • De beha mag geen vormverlies hebben tijdens het sporten
  • Let op de juiste vochtregulering
  • De bh moet stevige ondersteuning bieden
  • Je moet onbelemmerd kunnen bewegen

Geen vrouw op deze wereld heeft dezelfde borsten. De één is wat minder bedeeld dan de ander. Wanneer je gaat sporten en je hebt een kleine cup (A of AA) zal je lichaam evenveel schokken opvangen dan wanneer je een grote cupmaat hebt. Het weefsel rekt uit door de schokken en daar lijden borsten onder. Vrouwen die grote borsten hebben kunnen vaak niet de juiste bh vinden en stoppen dan vaker met hardlopen. Dat is jammer en helemaal niet nodig. Ook voor vrouwen met een grotere cupmaat is het mogelijk om op een comfortabele manier te gaan sporten en geen last te hebben van het zogenaamde “bounce-effect”. De juiste bh vinden is dus wel van belang. Laat zeker iemand je helpen bij het opmeten.

Om de zes maanden vervangen

Nog een laatste tip. De meeste vrouwen dragen veel te lang dezelfde bh om te sporten. Je sportbeha wassen in de wasmachine kan, maar na verloop van tijd verliest die toch elasticiteit en ondersteuning. Wanneer je het met de hand gaat wassen, kun je de levensduur verlengen.Weet dat wanneer je je sportbeha elke dag zou dragen, deze gemiddeld 6 maanden meegaat.

De Odlo Medium High met rits vooraan (foto: 3athlon.be)

Odlo Sports Bra Double High

We hebben vier modellen getest, twee van Odlo en twee van Craft. Bij Odlo beginnen we met “Sports Bra Double High”. Dit model heeft platte naden, de ritssluiting zit vooraan en het is er ééntje met beugels en een vaste voering. Hij is voorzien van een lichte, geperforeerde padding en is gemaakt van elastisch, zweetafvoerend polyester. De beha is naar wens in te stellen dankzij de verstelbare elastische rugband en schouderbandjes. De voorsluiting is gemakkelijk, maar heeft soms wel de neiging om open te gaan. De adviesprijs is € 59,99, maar je vindt dit model op dit moment aan goedkopere prijzen in diverse winkels.

Odlo Ceramicool Seamless Medium

De “Ceramicool Seamless Medium” sportbeha van Odlo laat je genieten van het verfrissende effect van het Ceramicool-garen voor actieve koeling. De naadloos geïntegreerde, functionele zones met ribbelstructuur aan de zijkanten zorgen dan weer voor extra ondersteuning daar waar je die nodig hebt. De adviesprijs is € 39,90.

Craft Training Bra Jumble Blaze Blue (foto: 3athlon.be)

Craft Training Bra Jumble Blaze Blue

Over naar onze Craft modellen dan, te beginnen met de “Craft Training Bra Jumble Blaze Blue.” Deze is ontworpen voor trainingen met een lage of gemiddelde intensiteit. Deze beha is een compressiebeha, en zit dus vrij strak. Het ontwerp is zo gemaakt dat hij nergens schuurt of voor irritatieplekken zorgt. De adviesprijs is € 40,-.

Craft Level 2 Sports Bra

De “Craft Level 2 Sports Bra” is een sportbeha met impact level 2 en is geschikt voor sporten die medium ondersteuning vereisen, zoals fitness. Deze beha heeft een elastische band. En we zijn helemaal fan van de rugdetails! De adviesprijs is € 34,95.

Naadloos voor triatleten

Onze eindconclusie dan. De vier modellen hebben allen een zeer goede fitting. Naadloos is zeker een plus voor een triatlete. De sportbeha’s ademen voldoende en je gaat er alleszins niet harder van zweten wat dus ook meegenomen is. Verder vinden we dat een sportbeha er ook netjes mag uitzien. In dat kader treffen we hele leuke details aan bij zowel Craft als Odlo. We zouden ze dan ook zeker alle 4 willen aanraden, afhankelijk van welke sport, met een triatlon-voorkeur voor de naadloze modellen.

De juiste beha voor de juiste activiteit

Nog een laatste punt, kies de juiste sportbeha voor de juiste activiteit. Als je gaat fietsen, moet stretchen of wat krachttraining moet doen, kies je anders dan als je wat rondjes moet gaan lopen. Dit heeft dan alles met impact en schokken te maken. Yoga is anders dan lopen, maar daarom niet minder actief! Denk dus goed na voor je een sportbeha aankoopt en koop desnoods verschillende modellen aan. Op de website van Odlo heb je een handige tool: de Bra-Finder om je te helpen bij de keuze.