Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Halve Belg wint EK 70.3 Ironman in Elsinore voor Javier Gomez
Rudy Von Berg wint Elsinore (foto: Ironman)
Nieuws

Halve Belg wint EK 70.3 Ironman in Elsinore voor Javier Gomez

In een spannende race vandaag bij de mannen tijdens het EK Ironman 70.3 in Elsinore pakte de half Belgische, half Amerikaanse Rudy Von Berg de winst, na een constante dreiging van achtervolger Javier Gomez, die dan ook op slechts elf seconden en als tweede volgde. Bij de vrouwen was de Engelse Holly Lawrence ongenaakbaar: na het zwemmen stond zij haar koppositie niet meer af. Voor de rest van de podiuminvulling spande het er nog om tijdens het lopen.

Pieter Heemeryck op 1’08

Gomez zwom – zoals we mogen verwachten van deze snelle man op de korte en midden afstand – sterk voorop. Op slechts zeven seconden volgde Daniel Baekkegård, terwijl daarachter een klein groepje ontstond met daarin onder andere Thomas Davis, Miki Taagholt, Florian Angert, Von Berg, Patrik Nilsson en Ruedi Wild. De Belg Pieter Heemeryck zat hier met zwemmen niet bij en kwam als dertiende op 1:08 minuut van de kop uit het water.

Vlak voor de start van de mannen. (Foto: Ironman Live)

Taagholt pakt leiding

Op de fiets was het Taagholt die overtuigend de leiding nam: het eerste deel van het fietsen evenaarde niemand zijn snelheid van gemiddeld bijna 45 kilometer per uur en zo vergrootte hij het gat. Zowel Nilsson als Heemeryck fietsten, zoals wel vaker, snel naar voren en kwamen daarmee in de grote groep achtervolgers terecht. Daarin zaten nagenoeg alle grote namen. Von Berg, Robert Kalinn en Florian Angert reden tegen het eind langzaam weg bij dit groepje van zes man dat overbleef. Uiteindelijk fietste Von Berg sterk genoeg om zelfs vlak voor de wissel naar het lopen het harde werk van Taagholt op kop over te nemen.

Von Berg nam de leiding over in de laatste kilometers. (Foto: Ironman Live)

Bij aankomst in de tweede wissel was dit gat nog intact, zo liepen er vier man vooruit: aan de leiding Von Berg, gevolgd door Angert, Kalinn en Taagholt, die gezamenlijk op ongeveer 1:40 minuut vanaf de kop hun loopschoenen aantrokken. De grote groep – met daarin, onder andere, favorieten Heemeryck, Nilsson en Gomez – bevond zich op 3:34 minuut achterstand.

Een snelle Gomez, Heemeryck uit race

Gomez liep direct opvallend harder dan zijn voorgangers. Met een tempo van ongeveer 3:07 minuut per kilometer liep de Spanjaard bijna twintig seconden harder dan de eerste vier mannen. Achter hem werd er door Gonzalez Dapena, Nilsson en Wild ook hard gelopen. Na een sterk fietsonderdeel kwam Taagholt er tijdens het lopen verder niet meer aan te pas. Voor Heemeryck was het misschien de wedstrijd te veel. Hij verloor veel tijd in het lopen en stapte uit de wedstrijd.

Het leek slechts een kwestie van tijd – en niet veel daarvan – voor Von Berg zijn koppositie af moest staan aan de Spanjaard. Maar toch niet: het tempo bleek ook Gomez de pet te boven te gaan en de Spanjaard stortte dan ook vijf kilometer voor de finish hard in.

Gomez in de achtervolging, met zicht op Von Berg. (Foto: Ironman Live)

Zo kon Von Berg weer even ‘rustig’ adem halen en verdween de dreiging. Voor slechts enkele minuten overigens, want Gomez pakte ergens een goed blikje Cola aan en versnelde zijn tempo weer aanzienlijk. Het was alleen nét niet voldoende: de winst in Elsinore ging daarom wederom naar Von Berg (3:39:31). Op slechts elf seconden zag Gomez de winst aan zijn neus voorbij gaan. Na een sterk looponderdeel was de derde plek weggelegd voor Gonzalez Dapena (+1:28).

Von Berg stelt alsnog de winst veilig. (Foto: Ironman Live)

Holly Lawrence sterk


Een groepje van drie vrouwen – met daarin op kop Holly Lawrence – kwam tijdens het zwemmen los van de rest en zij bereikten dan ook samen als eerste hun fiets. Tweede en derde vrouw in dit groepje waren Helle Frederiksen en Radka Kahlefeldt. De nummer vier en vijf na het zwemmen – Fenella Langridge en Claire Hann – legden het onderdeel zonder enig ‘voetenvoordeel’ en dus individueel af. Op ruim twee minuten volgde een groepje van vier met onder andere Sara Svensk.

Ook op de fiets bleef het eerste groepje – dat ontstond met zwemmen – intact. Zo hielpen ze elkaar in het begin om verder weg te komen en dus het gat op de achtervolging te vergroten. Uiteindelijk wist niemand het bizarre tempo van Lawrence – die bijna de veertig kilometer per uur aantikte – bij te benen en zo nam zij dan ook eenzaam de kop. Kahlefeldt en Frederiksen kwamen vervolgens snel op achterstand. Langridge, de vierde vrouw, wist zich uiteindelijk vlak voor de wissel naar het lopen nog bij hen te voegen.

Lawrence aan de leiding tijdens het fietsen. (Foto: Ironman Live)

Zo keken de drie achtervolgende vrouwen tegen een achterstand van bijna vier minuten aan bij aankomst in T2. Aan Svensk was tijdens het fietsen ten opzichte van dit groepje nog weinig verloren gegaan: slechts 55 seconden achter dit clubje wisselde de Zweedse als vijfde naar het laatste onderdeel, de halve marathon.

De eerste drie vrouwen liepen tijdens het lopen gelijk op, maar de buffer die de Engelse had opgebouwd na het fietsen werd hiermee dus niet dichtgelopen. Zo werd het vooral spannend wie van hen het zilver zou pakken. Vanaf vijf tot vijftien kilometer in de race liepen Langridge en Kahlefeldt zij aan zij, maar met enkele kilometers te gaan bleek uiteindelijk Langridge over de beste benen te beschikken. Zo ging de tweede plaats dan ook naar deze Engelse; op 2:57 minuut afstand van haar landgenoot Lawrence, naar wie de winst vandaag ging in 4:03:16. Het brons was aan Kahlefeldt besteed (+4:12).