Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgische mannen tonen zich in Antwerpse wereldbeker triatlon, Reid wint
Erwin Vanderplancke wordt 11de in Antwerpen met de snelste looptijd (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)
Nieuws

Belgische mannen tonen zich in Antwerpse wereldbeker triatlon, Reid wint

In de mannenrace in de World Cup triatlon van Antwerpen kregen we een heruitgave van vorig jaar met een loopnummer met zeven koplopers waarvan er vier overbleven in de slotkilometer en met een spannende spurt tussen twee triatleten. De Nieuw-Zeelander Tayler Reid won deze keer wel. Onze Belgische triatleten toonden zich tijdens de wedstrijd, met Erwin Vanderplancke als snelste loper.

Erwin: “Beste lopen en slechtste zwemmen”

Erwin Vanderplancke was de beste Belg zondag in een sfeervolle arena aan het Antwerpse MAS. De triatleet van TRIGT pakte de elfde plaats met de beste looptijd (15’30) van het hele pak. “Helaas combineerde ik vandaag de snelste looptijd met mijn slechtste zwemonderdeel van het seizoen,” legde Erwin ons uit aan de finish op het Eilandje. “Ik weet niet waar het vandaag aan ligt. Als ik met de eerste groep was meegeweest, dan had er zeker wat ingezeten. Maar verder was het genieten. En een elfde plaats in een world cup is inderdaad niet slecht. De Belgische supporters zorgden voor een unieke sfeer,” aldus Erwin.

Inhaalrace van Wayaffe

Belgisch kampioen sprinttriatlon Jonathan Wayaffe deed het ook goed. Vanuit de achtergrond rukte Jojo met een sterk loopnummer nog op naar de dertiende plaats. Noah Servais werd 23ste en Tim Van Hemel 25ste. De vier Belgen maakten deel uit van een grote achtervolgende groep, die overigens in de beginfase van de 20 km fietsen nog dichtbij de kopgroep kwam. Arthur De Jaegher miste de aansluiting en werd 45ste.

Tayler Reid wint de spurt in Antwerpen (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

CDK op zoek naar oorzaak

De enige Belg die mee vooraan zat in het fietsen, was Christophe De Keyser. Maar hij had, opnieuw, niet de loopbenen en werd 30ste. “Ik weet niet wat het is,” zei een ontgoochelde CDK ons achter de finish. “Ik had een heel goed zwemnummer en voelde me sterk op de fiets. Maar vanaf het eerste moment dat ik begon te lopen, schoot het meteen in mijn hamstrings. Het is nu al een tijdje dat het lopen er niet uitkomt en ik weet niet waarom. Het zal zoeken worden naar de oorzaak,” aldus Christophe.

Spannende spurt

Vooraan kregen we in de slotfase een geweldige apotheose met vier triatleten die samen de laatste kilometer ingingen, net zoals vorig jaar. Toen haalde Jelle Geens het nipt van de Nieuw-Zeelander Tayler Reid. Deze keer liet hij zich niet kloppen. Hij klopte in de spurt de Zweed Gabriel Sandor en won in 59’23. De Chileen Diego Moya werd derde.

Tayler Reid: “Spurtnederlaag van vorig jaar was als een monkey on my back” (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Reid: “Monkey on my back”

“Die spurtnederlaag tegen Jelle Geens knaagde aan me, zoals een ‘monkey on my back’,” vertelde de Nieuw-Zeelander. “Ik wou hier vandaag dan ook absoluut winnen en heb alles gegeven in de sprint,” aldus Reid. Zo ging de zege toch naar Nieuw-Zeeland, hoewel hun topfavoriet Hayden Wilde uit de wedstrijd verdween met pech. Er waren ook een aantal valpartijen en bijgevolg veel opgaves. Maar liefst 16 triatleten haalden het einde niet.

Varga op de zwaarste versnelling

Richard Varga deed wel zijn wedstrijd uit na betrokken te zijn bij de grote valpartij in de kopgroep. “Ze vielen voor mij en ik kon ze niet meer ontwijken. Mijn derailleur kwam vast te zitten en ik kon niet meer schakelen. Ik heb de rest van de wedstrijd op dit zware parcours op de zwaarste versnelling gereden. Jammer, want ik had het gevoel dat er vandaag zeker top-10 of meer in zat,” aldus de Slovaak.