Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Superweekend in de hitte, Nice ingekort, Frankfurt wijzigt parcours
Nieuws

Superweekend in de hitte, Nice ingekort, Frankfurt wijzigt parcours

We maken ons zaterdag en zondag op voor een onvervalst superweekend met zowel in binnen- als in buitenland een groot aantal top triatlonwedstrijden. Veel van die wedstrijden zullen gebukt gaan onder tropische temperaturen en her en der worden er al maatregelen genomen, met het ingekorte parcours van de Ironman Nice als bijzonderste wijziging. Frankfurt past zijn loopparcours (een beetje) aan en overal wordt extra water ingeslagen…

Nice: 150 fietsen en 30 lopen

Het weekend kondigt zich als tropisch aan, zeker in Frankrijk. De prefectuur van het departement Alpes-Maritimes vroeg aan de organisatie van Ironman Nice welke maatregelen ze konden nemen tegen de verwachte hittegolf. Na veel onderling overleg is besloten om de Ironman Nice in te korten. Het zwemmen blijft 3,8 km, maar het fietsen wordt ingekort naar 152 km en het lopen wordt beperkt tot 30 km in plaats van een marathon. De recordjacht voor Tine Deckers en Frederik Van Lierde krijgt zo een heel andere dimensie. Ook andere Belgische pro’s zoals Diego Van Looy, Wouter Monchy en Bert Jammaer hadden het wellicht liever anders gezien.

Frankfurt past loopparcours aan

In Frankfurt verwachten ze zondag de grote Duitse battle tussen Kienle, Lange en Frodeno. In verband met de extreme hitte die voorspeld is, heeft de organisatie van Ironman Frankfurt besloten een paar kleine aanpassingen aan het loopparcours door te voeren. Zo zal de race aan de noordkant van de loopronde niet in de directe zon aan de oevers van de Main worden gehouden. Dit schuift een paar meter op naar een stuk met meer begroeiing en dus meer schaduw. Om dit te compenseren wordt het keerpunt op de Noordelijke oever van de Main zestig meter teruggeschoven, zodat de afstand van 42,195 kilometer intact blijft. In totaal zullen deelnemers 700 meter in de schaduw lopen, die zij anders in de zon hadden gelopen.

3 Ironmans, 5 70.3’s en 2 Challenge races

Er zijn zondag overigens drie volledige Ironman triatlons, met naast Nice en Frankfurt ook nog Haugesund in Noorwegen. Daarnaast zijn er nog vijf 70.3 Ironman races dit weekend, met Lahti in Finland op zaterdag en Coeur d’Alene, Haugesund, Lubbock en Steelhead op zondag. Challenge Family trekt naar Korea, naar Gunsan Saemangeum, en naar Oostenrijk, naar Walchsee voor twee halve triatlons.

Montreal, Holten, Targu Mures en Poznan

Op de korte afstand zijn er de World Triathlon Series in Montreal, de ETU-Europabeker triatlons in Holten en het begin van het EK Multisport Festival in Targu Mures in Transsylvanië. Dat was overigens de enige plaats waar het donderdag pijpenstelen regende. Bovendien is er de Super League triatlon in Poznan, waar zaterdag onder andere Simon De Cuyper deelneemt.

Lollepotters, Brugge en vijf races op zondag

Ook in eigen land is het enorm druk dit weekend. De Lollepotters openen zaterdag met hun populaire recreatieve sprinttriatlon in Oostmalle. En in alle drukte bijna vergeten, met Brugge wordt er zaterdag een van de grootste wedstrijden van het land gehouden. Zondag wordt het een goed gevulde dag met de klassieker in Brasschaat, waar ze voor het eerst overschakelen naar de 1/3de afstand. In Kanne staat er 111 km op het programma in de Cave triatlon. In Eeklo is er de jaarlijkse bouwpunttriatlon. Vilvoorde wisselde opnieuw van datum en komt zondag met zijn sprinttriatlon op een heel drukke plaats op de kalender terecht.

Spectaculaire zwemstart in Kinrooi

Het ponton, voor de jump in Kinrooi (foto: Trisport MnK)

En dan is er nog de gezellige Steengoed Maastriatlon in Kinrooi, die een spectaculair zwemparcours hebben geregeld, met start vanaf een boot en een ponton na 500 meter om de jump te maken voor de laatste 250 meter. Zij organiseren de tweede manche van de T2, de tweede divisie van de T3 team triatlon series.

Voorlopig zijn we nog niet op de hoogte gebracht van extra maatregelen in de Belgische wedstrijden, al hoorden we op de meeste plaatsen al wel dat er voor extra water zal gezorgd worden. En alle wedstrijden hebben alvast 1 ding gemeen: er zal nergens met wetsuit gezwommen moeten worden 😉

Wij proberen het zaterdag en zondag allemaal zo goed mogelijk