Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
EK Mulitsport: Cross-triatleten meteen aan slag, chaotisch duatlon parcours
Tim Van Hemel Europees kampioen cross triatlon 2018 (foto: ETU)
Multisports

EK Mulitsport: Cross-triatleten meteen aan slag, chaotisch duatlon parcours

Zaterdagmiddag start het ETU Multisport Festival in Targu Mures, het Europees kampioenschap voor cross-triatlon, cross-duatlon, duatlon, aquatlon en long distance triatlon. De cross-triatleten komen zaterdag als eersten in actie op een parcours dat, anders dan eerder dit jaar op het WK Multisport in Pontevedra, een echt cross-parcours is. Maar titelverdediger Tim Van Hemel krijgt stevige tegenstand.

Hij kwam terug uit blessure, werd dan papa van zijn eerste kindje, deed een goeie World Cup in Antwerpen en staat straks in Targu Mures voor een moeilijke opdracht. Tim Van Hemel is na zijn knappe Europese titel vorig jaar in Ibiza titelverdediger, maar de favorietenrol ligt eerder bij Ruben Ruzafa en de Fransen.

Echt cross-parcours

Niettemin ziet Multisport coordinator Loic Helin kansen voor Tim en streekgenoot Lucas Van Deynze. “De twee Kempenaars zijn allebei in vorm en ik verwacht een goeie wedstrijd voor Tim en Lucas. Vooral Lucas heeft een goeie kans op het podium. Voor Tim wordt het iets lastiger, met Ruzafa, de Fransen en de sterke Italianen. Maar het parcours ligt onze Belgen. Na het zwemmen in de plaatselijke beek is er een hellende aanloopstrook die de atleten naar een hogergelegen bos brengt. Daar volgen 800 hoogtemeters op 27 km. Het is een echt cross-parcours, lekker technisch ook. Het lopen gebeurt ook grotendeels in het bos, met heel wat schaduw, al valt de temperatuur met iets meer dan 20 graden hier nog best mee,” legt Loic uit.

Juniores mee met elites en U23

Zo mooi het parcours is voor de cross-triatlon zo ontgoocheld zijn de Belgen over het duatlon parcours. “Dat is inderdaad een gemiste kans,” vertelt Loic. “Angelo Vandecasteele, Arnaud Dely en Giani Vanden Broucke zijn er alle drie op gebrand om een goeie prestatie neer te zetten, net zoals Nicolas Tilman en Vincent Bierinckx. Ze starten overigens in dezelfde wedstrijd, want het is voor iedereen een sprintafstand. Dus de juniores starten samen met de elites. En dat heeft alles met het verkeer te maken en de chaos van het fietsparcours. In dit stuk van Roemenie zijn er geen snelwegen, dus de grote wegen lopen gewoon door de steden en de dorpen heen.”

Angelo Vandecasteele op het WK in Pontevedra

Chaotisch duatlonparcours

“Bij de parcoursverkenning van het EK duatlon werden zo’n 200 atleten, elites, beloften, juniores en veel age groupers, begeleid door twee politiewagens. En dat leverde al chaos op. Hoe ze er tijdens het EK voor gaan zorgen dat er geen wagens op het parcours komen, is me een raadsel. Nu, het is tijdens het fietsen een stuk van 2,5 km op en 2,5 km af, met dus twee haakse bochten erin. Saaier dan dat kan het niet worden en het is ook niet in het voordeel van onze landgenoten,” vervolgt Loic.

Medaillekansen

Loic gelooft absoluut in de medaillekansen van de Belgen. “Angelo Vandecasteele is in goeie doen. Arnaud Dely wil revanche nemen voor de gemiste kans op de wereldtitel. En Giani Vanden Broucke kan misschien twee keer voor een podium zorgen, want na de duatlon neemt hij later deze week nog deel aan het EK aquatlon. Hij moet wel proberen mee te zijn in de eerste run, een nadeel voor de juniores dat ze bij elites en U23 moeten starten,” aldus Loic.