Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Tim Van Hemel pakt zilver op EK cross triatlon Targu Mures, Van Deynze 4de
Tim Van Hemel in achtervolging op Ruben Ruzafa in Targu Mures (foto: Angelo Vandecasteele)
Multisports

Tim Van Hemel pakt zilver op EK cross triatlon Targu Mures, Van Deynze 4de

Titelverdediger Tim Van Hemel is zaterdagmiddag vice-Europees kampioen cross triatlon geworden in het Roemeense Targu Mures. Alleen de Spaanse topfavoriet Ruben Ruzafa was net iets sneller dan Tim. De wereldkampioen hield een halve minuut voorsprong vast en pakte het goud. Lucas Van Deynze werd vierde bij de beloften. Eerder op de dag had Lander Sels voor de eerste Belgische medaille gezorgd.

Tim Van Hemel mee voorin in zwemmen in Targu Mures (foto: Angelo Vandecasteele)

Tim Van Hemel startte sterk. In het zwemonderdeel volgde hij in vierde positie, als tweede elite, op kleine achterstand van Camilo Puertas. In het fietsen greep onze landgenoot al snel de macht. Halfweg fietste hij aan de leiding met 13 seconden voorsprong op Ruben Ruzafa. Arthur Serrieres, de andere grote favoriet, volgde op 50 seconden.

Tim Van Hemel loopt als tweede in Targu Mures (foto: Angelo Vandecasteele)

In de tweede fietsronde nam Ruben Ruzafa de leidersplaats over. Tim probeerde mee te gaan in het spoor van de Spaanse wereldkampioen maar die slaagde er toch in om in de derde en laatste ronde een gat te slaan van 44 seconden. Maar al in het begin van het looponderdeel kwam Tim terug tot op een halve minuut. Het werd een enorm spannende strijd tussen de Spanjaard en de Belg, want met Kubicek op meer dan drie minuten en de Fransen en Italianen op meer dan vier minuten was het duidelijk dat het om de overwinning tussen Ruzafa en Van Hemel ging.

Van Hemel deed er nog alles aan, maar Ruzafa bleek uiteindelijk te snel. De Spanjaard hield aan de streep 1’24 seconden over op onze landgenoot. Ruzafa won in 1u41’51. Tim Van Hemel werd in 1u43’15 knap tweede. Arthur Serrieres pakte het brons bij de elites, maar wel achter Europees beloftenkampioen Tommasso Gatti.

Post-race interview met Tim Van Hemel

“Ik heb in de eerste loopronde nog alles gegeven om nog proberen dichter te komen bij Ruzafa,” vertelde Tim Van Hemel. “Maar in de tweede ronde voelde ik dat het niet meer zou lukken. Dan heb ik wat ingehouden met het oog op het EK cross duatlon later deze week, om daar nog eens te knallen,” aldus de vice-Europese kampioen.

Lucas Van Deynze 4de belofte

Lucas Van Deynze Targu Mures 2019 (foto: Angelo Vandecasteele)

Lucas Van Deynze werd bij de beloften. Hij kwam als achtste overall uit het water. Halfweg op de fiets passeerde hij als vijfde belofte op net geen twee minuten van het Italiaanse talent Matteo Bozzato. Hij wisselde na het fietsen als vijfde en hield die positie vast tot hij in de slotfase nog Bozzato passeerde en een plaats kon oprukken en uiteindelijk vierde werd in 1u51’53 op net iets meer dan twee minuten van het podium.

Tim Van Hemel naast Ruzafa en beste belofte Gatti, die overal derde werd (foto: Angelo Vandecasteele)

Lander Sels bezorgt Belgie eerste medaille

Zaterdagochtend mochten de age groupers het Multisport Festival openen in het EK cross triatlon en dat leverde meteen een eerste Belgische medaille op. Lander Sels, dit seizoen winnaar van het Hammer Benelux Cross Duatlon circuit, werd derde age grouper overall en pakte de zilveren medaille bij de M25. De Spanjaard Alejandro Pareja zette in het zwemmen onze landgenoot op drie minuten. Lander liep nog wat in tijdens het fietsen en lopen maar werd uiteindelijk in 1u59’48 tweede M25 op 1’57 van de nieuwe Europese kampioen.