Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
“Inkorten juiste beslissing, al is het in mijn nadeel” – Tine Deckers wil 6de zege in Nice
Tine Deckers op De Muur in de Challenge Geraardsbergen 2019 (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)
Nieuws

“Inkorten juiste beslissing, al is het in mijn nadeel” – Tine Deckers wil 6de zege in Nice

Na het nieuws van het inkorten van de Ironman Nice vrijdagavond regende het massaal reacties van triatleten op de social media. Wij spraken Tine Deckers een dag voor de wedstrijd en vroegen aan ‘Miss Nice’ wat zij ervan vindt. “Het is de enige juiste beslissing, ook al is het in mijn nadeel. Ik denk dan vooral aan de veiligheid van de age groupers. En we mogen al blij zijn dat de wedstrijd door kan gaan…”

“Luchtvervuiling en hitte”

De reacties liegen er niet om. De beslissing om het fietsparcours met ruim 30 kilometer in te korten en het loopparcours met ruim 10 kilometer in te perken, kan op weinig bijval rekenen. Maar van de triatleten die in Nice zelf verblijven, kregen we te horen dat niet zozeer de hitte, maar wel de combinatie met de luchtverontreiniging de boosdoener is. “Je ziet inderdaad de luchtverontreining boven de binnenstad hangen en op de autosnelwegen krijg je het advies om 20 km per uur trager te rijden dan anders,” vertelt Tine. “Bovendien zit de hittezone in Frankrijk hier niet zo ver van. Toen ik onderweg was van Font Romeu en ik passeerde de streek rond Marseille ging de temperatuur boven de 40 graden.”

“Lester en Genet favorieten”

Tine is met vijf overwinningen in Nice een van de topfavorietes, al zal het deze keer nog wat harder werken zijn om een zesde zege binnen te halen. “Maar ik ga toch voluit voor de winst. Het zal moeilijk zijn met een Carrie Lester die sneller loopt dan ik en een Manon Genet die in vorm is en een ticket naar Hawaii wil pakken.”

Tine Deckers op het podium in Nice in 2016

“Hopen op goeie fietsbenen”

De conditie is goed volgens Tine. Ze hoopt op goeie fietsbenen. “Ik heb de laatste weken in Font Romeu goed kunnen trainen. En ik had in Geraardsbergen een heel goed gevoel bij het lopen. Alleen het fietsen is er nog niet uitgekomen. Dat lijkt een gevolg te zijn van mijn valpartij eerder dit jaar. Al mijn trainings- en wedstrijddata wijzen op een conditie-dip in het fietsen. Ik hoop zondag op goeie fietsbenen.”

“Waarom zwemmen niet inkorten?”

De grootste kritiek die Ironman Nice krijgt, is dat het zwemparcours niet ingekort wordt. Tine sluit zich er bij aan. “In principe heb ik nu minder kans om voor Lester aan de marathon te beginnen. Je hoort vooral de goeie zwemmers zeggen dat er weinig verandert en dat het vooral de vlakke stukken zijn die uit het fietsparcours zijn verdwenen, maar het speelt toch echt in mijn nadeel. Ik ben net heel goed op die vlakke stukken na de klim. Voor mij hadden ze het zwemmen ook mogen inkorten,” legt Tine uit.

Tine Deckers in Challenge Geraardsbergen 2019 (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

“Toch de juiste beslissing”

Maar ze heeft wel begrip voor de beslissing. “We mogen blij zijn dat de wedstrijd door mag gaan. Dit is geen beslissing van Ironman, hé… Wel van de overheid, want veel andere evenementen in Frankrijk zijn dit weekend afgelast vanwege de weersomstandigheden. Ik snap dat mensen boos reageren, dat het geen hele is, dat het zo geen echte Ironman is en dat het in andere wedstrijden ook heet is… Voor de age groupers lijkt het me zeker de juiste beslissing. Het alternatief was dat de wedstrijd volledig zou geannuleerd worden.”

“Geen tijdrithelm en veel drinken”

Tine neemt zelf ook enkele maatregelen om het hoofd letterlijk koel te houden. “Ik heb besloten om met gewone fietshelm te starten en niet mijn gebruikelijke tijdrithelm te dragen, voor wat meer verkoeling. In de stad is er weinig wind, maar op het fietsparcours merkte ik dat er wel wat wind stond, warme wind, met een haardroger effect. Ik raad age groupers dan ook aan om zoveel mogelijk verkoeling te zoeken, veel te drinken, alle drank aan te pakken bij bevoorradingsposten, ijs, sponsen… En probeer je gelletjes beetje bij beetje naar binnen te werken, want met zo’n hitte gaat een volledige gel ineens rap op je maag liggen,” aldus Tine.

Jammaer en Van Looy ook ontgoocheld

Van Frederik Van Lierde kregen we nog geen reactie te pakken over het ingekorte parcours, maar een aantal andere Belgische pro’s is niet zo blij met de beslissing. Bert Jammaer reageerde ontgoocheld op de beslissing, maar kon er een dag later wel mee leven. Diego Van Looy dacht zelfs nog even om niet te starten in een eerste emotionele reactie, maar liet zaterdag weten dat hij wat te snel gereageerd had en toch de uitdaging aangaat.

Bruno Clerbout wenst collega’s sucZes

Zowel Tine Deckers als Frederik Van Lierde gaan op zoek naar een zesde overwinning in Nice. Op het thuisfront supportert hun ex-collega Bruno Clerbout mee. Hij wenst Fre en Tine veel sucZes 🙂

https://www.instagram.com/p/BzSnoUIFltH/?utm_source=ig_web_copy_link