Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Katrien Verstuyft wint 3 dagen later wel in Knokke, Bas Diederen klopt Belgen
Bas Diederen op weg naar de zege in Knokke (foto: Yasmine Willems)
Nieuws

Katrien Verstuyft wint 3 dagen later wel in Knokke, Bas Diederen klopt Belgen

Met Bas Diederen en Katrien Verstuyft heeft de halve triatlon van Knokke-Heist twee mooie winnaars gekregen. Slechts enkele dagen na alweer een succesvolle editie van de Zwintriatlon maakte Knokke-Heist zich opnieuw op voor een dag vol triatlonspektakel. Het is nog maar de tweede keer dat de sportdienst zich waagt aan een wedstrijd over de halve afstand, maar met een uitverkocht deelnemersveld bleek nogmaals dat het vertrouwen in de organsiatie aanwezig is. 

Jolien Vermeylen 4de in het zwemmen

Om 10u startte de gemengde Pro Wave in Sluis. Bij de dames was het voornamelijk uitkijken of Katrien Verstuyft de wedstrijd van afgelopen woensdag al goed verteerd had en ze kon opboksen tegen een gemotiveerde  Jolien Vermeylen en Lore Vanclooster. Vermeylen pakte uit met een loeihard zwemnummer en kwam overall als vierde uit water. Ze kon maar liefst een bonus van drie minuten pakken op Verstuyft die wat last had om op gang te komen. 

Katrien Verstuyft wint in Knokke (foto: Yasmine Willems)

Verstuyft fietst tien minuten weg

De weergoden waren de wedstrijd minder goed gezind, en door de felle wind kon Verstuyft al zeer snel naar de leiding rijden en maar liefst 10’ uitlopen op de eerste achtervolger Lore Vanclooster. Vermeylen, nog maar in haar eerste halve triathlon moest uiteindelijk zelfs nog de sterk rijdende Sophie Van Biervliet laten passeren.  Tijdens de drie rondjes lopen kwam de voorsprong van Verstuyft niet meer in gevaar en won de dubbele Olympier uiteindelijk vlot. Het waren de snelle loopbenen van Vermeylen die de posities op het podium nog door elkaar halen. De vroegere Belgische Kampioen op de sprint liep naar een tweede plaats voor Lore Vanclooster, Sophie Van BIervliet en  Monique Nobus. 

Dekker en Diederen grijpen de macht

Bij de heren kregen we een fijn spektakel te zien. Tijdens de 1,9km zwemmen was het Dries Demeuelenaere die het voortouw nam, maar hij kreeg een ijzersterke tandem in zijn voeten met Martijn Dekker en Bas Diederen. Het trio kon zowat 45 seconden voorsprong bij elkaar zwemmen op Sanne Swolfs, Kasper Lagae, Simon Van Langehove en Tim Brydenbach. Die laatste zou later in de wedstrijd verder wegzakken na een blessure opgelopen vlak voor zijn straffe prestatie in Vichty 

Blessure bij Brydenbach

Swolfs en Lagae reden lange tijd in elkaars buurt maar konden geen tijd goedmaken op het Nederelandse blok vooraan. Straffer nog: ze verloren bijna drie minuten. Veel verschuivingen bracht het 90km lange en mooie parcours niet omdat het deelnemersveld zo dicht bij elkaar lag. We zagen ondertussen ook Sander Heemeryck in de buurt van Arne Devliegher en Tim Brydenbach, maar dat was op ruim 6’ van de kop van de wedstrijd. 

Sterke race van Sanne Swolfs (foto: Yasmine Willems)

Diederen slaat in slotfase toe

Bij het bereiken van de tweede wisselzone kon Dekker onmiddellijk de forsing voeren en licht weglopen van Diederen, maar dat was buiten diens gigantische ervaring gerekend. Diederen liep halfweg de drie ronden weg en kon onbedreigd de overwinningsbloemen mee naar Nederland nemen. Met de beste looptijd van vandaag was het de jongste Heemeryck die de tweede hoogste trede op podium mocht beklimmen. 

Sterke comeback van Sanne Swolfs

Dekker kreeg nog een klop van de hamer, waardoor we Sanne Swolfs naar de laatste podiumplaats zagen lopen. Hij verbaasde hiermee vriend en concurrent door na lang blessureleed zich terug op de kaart te zetten. Devliegher kwam uiteindelijk enkele seconden te kort voor een medaiille. Het was hardrijder Lagae die de top-5 vervolledigde. 

Resultaten halve triatlon Knokke-Heist 2019