Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Wie is Gustav Iden eigenlijk? Van wielrenner tot jongste 70.3 IM wereldkampioen ooit
Gustav Iden wereldkampioen 70.3 Ironman (Foto: 3athlon.be / Gert-Jan D'haene)
Nieuws

Wie is Gustav Iden eigenlijk? Van wielrenner tot jongste 70.3 IM wereldkampioen ooit

Maar weinig kenners hadden er rekening mee gehouden dat Gustav Iden begin september Wereldkampioen Ironman 70.3 zou worden. Toch mocht de 23-jarige Noor een paar weken terug op het hoogste mondiale treetje van het podium stappen. Sindsdien heeft zijn carrière en vooral ook zijn bekendheid een vogelvlucht genomen, maar wie is Iden nu eigenlijk? Een aantal wetenswaardigheden over wat misschien wel – samen met Kristian Blummenfelt – de grootste hoop voor Noorwegen is als het gaat over een Olympische gouden medaille in Tokyo!

Jongste 70.3 Wereldkampioen ooit

Iden was, toen hij Wereldkampioen werd, 23 jaar en 4 maanden. Daarmee bleek hij niet alleen de beste atleet ter wereld, maar ook nog eens de jongste die dat voor elkaar kreeg. Die eer was eerder voor Terrenzo Bozzone: de Nieuw-Zeelander werd Wereldkampioen in 2008 en was toen 23 jaar en 7 maanden.

Gustav Iden uitgeteld op het tapijt van het WK 70.3 Ironman in Nice (foto: 3athlon.be/Gert-Jan D’haene)

Iden begon als wielrenner

In tegenstelling tot veel andere pro’s, Alistair Brownlee en Rudy von Berg om maar eens twee namen te noemen, koos Iden er tijdens het WK 70.3 voor om niet op een TT-bike te rijden, maar op een omgebouwde racefiets met ligstuur. Dat legde hem geen windeieren op het zware fietsparcours. Heel gek is zijn blijkbaar goedgekozen optie ook niet, zeker niet als je je bedenkt dat Iden al op 10-jarige leeftijd begon met wielrennen. Met het doel om ooit de Tour de France te rijden, werd hij op 14-jarige leeftijd zelfs door de Noorse wielerbond uitgenodigd voor een trainingskamp. Daar kreeg hij van een aantal coaches het advies om ook te gaan zwemmen. Slechts een jaar later werd Iden geselecteerd voor het Noorse Nationale junioren triathlonteam.

Iden is gespecialiseerd in de korte afstand

De Noor is 10e geplaatst op de ITU-ranglijst en racet OD’s sinds 2016 (en als junior sinds 2012, red.). Slechts een week voor het WK Ironman 70.3 werd Iden nog vierde bij de Grand Final in Lausanne: een race die werd gewonnen door de eveneens Noorse Kristian Blummenfelt.

Gustav Iden bij zijn overwinning op de World Cup in Weihai in 2018 (foto: ITU/Janos Schmidt)

Focus op OS voor overstap naar lange werk

Iden liet eerder al optekenen momenteel voornamelijk bezig te zijn met zijn Olympische aspiraties. Voor Tokyo 2020 mogen we hem dan ook zeker niet aan de start van een Long Distance verwachten. Daarna, zo zegt hij zelf, gaat hij er wél alles aan doen om Kona ‘ooit te winnen’.

Iden won al eens een 70.3

Ondanks dat Iden pas twee keer een 70.3 had gedaan voordat hij in Nice aan de start stond, kon de Noor toch al terugkijken op een prima resultatenlijst. Op 20-jarige leeftijd won hij al eens in Haugesund, terwijl hij afgelopen december tweede werd in Bahrein, een wedstrijd die óók door zijn landgenoot Blummenfelt werd gewonnen. De looptijd van Iden was hier fenomenaal: 1:07:13. Dat leverde ook een bijzonder sterke eindtijd op: 3:28:25.

Gustav Iden bij de Noorse Clean Sweep in de WTS Bermuda in 2018 (foto: ITU/Wagner Araujo)

Talent zit in de familie

Iden heeft een oudere broer, Mikal (25), en die heeft ook meer dan voldoende talent. Mikal won in augustus de Ironman Tallinn in een tijd van 8:19:54.

Noorse Clean Sweep in Bermuda

Onze WTS-toppers Marten Van Riel en Jelle Geens kennen Gustav Iden maar al te goed. In Bermuda in 2018 maakte hij deel uit van de Noorse Clean Sweep, waar Iden met landgenoten Stornes en Blummenfelt het fietsen domineerde en waar ze met drie op het podium mochten…