Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Kracht meten bij zwemmen: “Smartpaddles tonen wat je onder water niet kan zien”
Extra

Kracht meten bij zwemmen: “Smartpaddles tonen wat je onder water niet kan zien”

Bij steeds meer zwemtrainingen duikt een vrij nieuw gadget op: de Smartpaddle. Het is een meetinstrument dat je net zoals gewone paddles aan je vingers bevestigt en dat vervolgens de kracht van je zwemslag gaat meten en een goeie indicatie geeft van je techniek. Wij spraken met Eline Antonissen van Smartpaddle.nl “De smartpaddle kan vooral bijdragen aan een betere techniek omdat de smartpaddle door middel van metingen aantoont wat je onder water niet kan zien…”

Finse uitvinding

Op het triatloncongres zaterdag 26 oktober kwam Riku Rimpela alles uitleggen over de Smartpaddle. De Fin is de uitvinder van de Smartpaddle. Op die manier kwamen we ook in contact met de dames van Smartpaddle.nl. “Iris Dijkstra is bewegingswetenschapper en heeft vier maanden stage gelopen in Finland en op die manier alle ins en outs van de Smartpaddle leren kennen. Wij bieden vanuit Nederland support, geven instructies en zorgen voor help video’s,” legt Eline Antonissen uit.

Niet zomaar een training paddle

Eline helpt meteen al een eerste misverstand uit de wereld. Want de Smartpaddle heeft niets te zien met de normale training paddles. Bij een recente poll van 3athlon.be op Instagram bleek dat zowat 75% van de triatleten paddles gebruiken bij hun zwemtraining. “Maar de Smartpaddle is puur een meetinstrument en is dus niet bevorderlijk voor de training op zich. In principe legt de Smartpaddle vast hoe goed je zwemt, het geeft inzicht in de kracht die je onderwater levert en of deze kracht op het juiste moment, in de juiste richting is.”

Geen constante meting nodig

“Er hoeft met de Smartpaddle ook niet constant gemeten worden. Je kan bijvoorbeeld 100 meter rustig meten en vervolgens 100 meter hard meten en die twee vergelijken. Of je kan een triatleet eerst 1.000 meter laten zwemmen en dan de laatste 100 meter meten, zo kan je de vermoeidheid ook in kaart brengen. Wij meten per slag en per baan je techniek. Dat kan in principe voor de hele training toegepast worden, maar het geeft geen extra info.”

Wat je onder water niet ziet

Eline is het met ons eens dat een coach langs de kant ook heel wat technische verbeteringen kan aanbrengen. Met de Smartpaddle wordt het echt meetbaar. “Op het gebied van techniek helpt de Smartpaddle je aan te tonen wat je vooral onder water niet ziet. Met de kracht die je ontwikkelt, duw je je vooruit. Wij verschaffen inzicht in de richting van die kracht en in een efficiente krachtopbouw. Want zonder continue kracht, verlies je de druk op het water. De Smartpaddle berekent een handsnelheidgrafiek, want als je stopt met kracht zetten, wordt water sneller dan je hand.”

Accelerometer, drukmeter en positie-sensoren

De Smartpaddle beschikt over drie meetonderdelen die inzicht verschaffen. “Het is een combinatie van een accelerometer, een drukmeter en positiesensoren in de paddles. De gegevens worden doorgestuurd naar een computer en vervolgens komen er een aantal meetresultaten uit die een coach inzicht geven in de techniek en de kracht van zijn triatleet en hoe efficient die zwemt. De Smartpaddle kan overigens door meerdere mensen gebruikt worden tijdens een trainingssessie. Na het meten kunnen de zwemmers zelf hun gegevens inzien en de coach kan al zijn zwemmers bekijken via een coach-account. Bij het interpreteren van de data helpen wij,” aldus Eline.

Wij gaan binnenkort zelf de proef een keer op de som nemen. De keynote van de Finse oprichter van Smartpaddle, Riku Rimpela, op het triathloncongres mocht alvast op veel interesse rekenen. Een samenvatting daarvan vind je binnenkort ook op 3athlon.be.