Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Marten Van Riel wint 70.3 Ironman Xiamen bij debuut op halve triatlon
Marten Van Riel in 2019 winnaar van de Zwintriatlon in Knokke-Heist (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)
Nieuws

Marten Van Riel wint 70.3 Ironman Xiamen bij debuut op halve triatlon

De Belgische toptriatleet Marten Van Riel heeft zondagochtend voor een absolute stunt gezorgd, door in zijn allereerste 70.3 Ironman de overwinning te pakken. De pupil van Marc Herremans werd twee weken geleden nog tweede in de triatlon op de militaire wereldspelen in China. Zondag was hij opnieuw succesvol in China. In zijn debuut op de halve triatlon van Xiamen klopte hij Josh Amberger na een indrukwekkende wedstrijd waarin hij in het zwemmen al mee aan de leiding ging. Marten brak met 3u44’26 het parcoursrecord.

Als leider uit het water

Na 1900 meter zwemmen kwam Marten Van Riel als eerste uit het water in een tijd van 23’21, met in zijn spoor Josh Amberger, de Australier die in de Ironman Hawaii als snelste zwemmer aantikte. Het duo had anderhalve minuut voorsprong op de Ironman wereldkampioen van 2012 Pete Jacobs, Kevin Collington, Tim Reed, Sam Betten en Guy Crawford.

Met Amberger aan 46 km/uur

Binnen de World Triathlon Series staat Marten Van Riel bekend om zijn sterke fietsen en dat bewees hij in Xiamen opnieuw. Met een gemiddelde van 46 km per uur bouwde hij samen met Amberger een stevige voorsprong uit. Halfweg bedroeg het verschil al meer dan vier minuten op Tim Reed, die de achtervolgende groep op een minuut had gezet. Na 90 km fietsen bedroeg het verschil 6’30 voor Tim Reed en 9 minuten voor Collington, Jacobs, Betten en Jens Roth.

Erop en erover na 5 km lopen

Met een snelle wissel had Josh Amberger een vijftiental seconden voorsprong genomen op Marten, maar onze landgenoot zette in de eerste vijf kilometer lopen al meteen orde op zaken en ging op en over Amberger. Marten is een van de snelste lopers in het WTS-circuit over de korte afstand. Hij pakte dit seizoen nog zijn eerste WTS-podium in Edmonton, waar hij derde werd. Halfweg de halve marathon had de man uit Loenhout al meer dan een minuut voorsprong op Amberger, dit jaar 33ste in de Ironman Hawaii. Tim Reed volgde daar al op meer dan zeven minuten.

Kwalificatie voor WK in Taupo 2020

Marten bleef ook in het laatste deel van zijn eerste halve triatlon sterk presteren. De achtervolgers slaagden er niet in om tijd goed te maken. Marten Van Riel pakte in een nieuw race record van 3u44’26 zijn grootste overwinning uit zijn carriere. Josh Amberger werd tweede op 3’57 van onze landgenoot. Tim Reed werd in 3u54’29 derde, op meer dan tien minuten van Marten.

Met zijn overwinning in de 70.3 Ironman van Xiamen heeft Marten zich ook meteen gekwalificeerd voor het WK 70.3 Ironman in het Nieuw-Zeelandse Taupo. En zo komt uit wat hij bij 3athlon.be voorspelde: “Alleen de overwinning telt…” Zo krijgt de topsporter van Defensie in 2020 twee grote doelstellingen: eerst de Olympische Spelen in Tokio en in november het WK 70.3. Marten is overigens niet de eerste die succesvol de stap zet van korte naar lange afstand. De Noor Gustav Iden won dit jaar nog de wereldtitel 70.3 Ironman, voor Alistair Brownlee. Ook Javier Gomez en Kristian Blummenfelt combineren met succes de korte en lange afstand.

Ashleigh Gentle debuteert met winst

Ook bij de vrouwen was het een topper van de korte afstand die de wedstrijd kleurde en won. De Australische Ashleigh Gentle kwam als leidster van de fiets met een minuut voorsprong op Frankie Sanjana, de Britse die in Nederland woont. In het lopen verdubbelde ze die voorsprong in de eerste vijf kilometer. Gentle, vice-wereldkampioene op de korte afstand in 2017 en vorig jaar nog winnares van de Grand Final in Gold Coast, maakte net als Marten haar debuut op de halve afstand. Ze won in Xiamen in 4u16’04. Lesley Smith werd tweede op 4’46. Frankie Sanjana werd derde op 7’40.