Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
“Topervaring, eerst focus op Tokio, dan Taupo” Marten Van Riel na zege in 70.3 Xiamen
Nieuws

“Topervaring, eerst focus op Tokio, dan Taupo” Marten Van Riel na zege in 70.3 Xiamen

Na de indrukwekkende overwinning van Marten Van Riel in de 70.3 Ironman van Xiamen bij zijn debuut op de halve triatlon, spraken wij met de Belgische triatleet vlak voor hij naar de awards ceremony moest. “Ik heb natuurlijk nog met Josh Amberger gepraat en die was best wel verrast. Ik vond het zelf een topervaring, maar ik heb ook nog veel foutjes gemaakt, maar daar kan ik alleen maar van leren…”

“Plan was er al langer”

Op je allereerste halve triatlon meteen een grote internationale wedstrijd winnen, het levert Marten felicitaties op van over de hele wereld, met veel van zijn collega-triatleten die trots zijn op ‘Martini’ (zoals Tommy Zaferes hem liefkozend noemde). “Het was eigenlijk wel een topervaring, die eerste halve triatlon,” vertelt Marten. “Ik was eigenlijk al langer op het plan gekomen om voor het WK 70.3 van volgend jaar te kwalificeren en deze race gevonden die eigenlijk perfect paste in mijn schema. Voor mij was het een grote motivatie om zo tot het einde van het jaar te blijven gaan. De conditie was nog heel goed.”

https://www.instagram.com/p/B4q6VB-AaVT/

“Gaat in toekomst nog meer volgen”

Als topper is het nooit goed genoeg, dat blijkt uit de reactie van Marten. “Ik moet eerlijk toegeven dat ik toch nog veel foutjes heb gemaakt vandaag, waar ik uiteraard nog wel uit leer. Maar het was allemaal wat nieuw. Ik vond het wel allemaal super ‘plezant’ dus er gaat in de toekomst nog zeker meer volgen.”

“Halve marathon was vraagteken”

Van het zwemmen en het fietsen was het te verwachten dat Marten mee voorin zou zitten, maar zo’n eerste halve marathon dat is nog wat anders. “Ik had al wel een keer 21 km gelopen, maar niet hard,” legt Marten uit. “We doen soms wel tempo-lopen van een uur, dus dat komt ook wel in de buurt. Maar dat was al weer even geleden, dus het was nog de vraag of het hier goed zou gaan. Het is niet gewoon 21 km, het is 21 km lopen na 90 km fietsen en 1,9 km zwemmen. Het was wel echt pittig.”

“Amberger was verrast”

Marten fietste de hele tijd samen met Josh Amberger en de Australier sloeg natuurlijk een babbel met Van Riel. “Ik heb inderdaad wel even met Amberger gepraat en hij was duidelijk een beetje verrast. Hij was zelf ook enorm sterk. In het begin van het fietsen was ik misschien iets sterker. Ook op de korte afstand ligt me dat wel. Maar de laatste 25 km nam Amberger het heft in handen en hij ging er toch ook wel stevig vandoor. Hij vertelde me dat hij wel blij was dat ik mee was, omdat hij anders alleen had moeten knokken tegen een groepje achtervolgers. Het is een toffe gast en een echte topper.”

https://www.instagram.com/p/B4paYHQFnn5/

“Amberger, Reed… mooie referenties”

Amberger was niet de enige topper in China, ook onder andere Jens Roth, Tim Reed en Pete Jacobs moesten het onderspit delven. “Het was een klein veld hier in China, maar er zaten wel een paar goeie mannen bij. Denk maar aan Amberger, dat is toch een goede meetwaarde is, zeker in het zwemmen en het fietsen. Zijn lopen is zijn minste onderdeel en daar heb ik dan ook afstand kunnen nemen. En Tim Reed die derde werd, dat is toch de wereldkampioen op deze afstand van een paar jaar geleden. En er stonden nog toppers aan de start. Dus ik ben best wel blij, het is een mooie referentie, deze wedstrijd.”

“Eerst focus op Tokio, dan Taupo”

In 2020 wordt het een druk jaar voor Marten. Eerst zijn er de Olympische Spelen in Tokio met de olympische triatlon en de Mixed Team Relays en daarna volgt laat op het seizoen het WK 70.3 Ironman in Taupo, Nieuw-Zeeland. “Ik ga volgend jaar vol voor de combinatie Tokio en Taupo gaan,” bevestigt Marten. “Ik denk dat het heel goed te doen is. Taupo is heel laat op het jaar, pas eind november. Dat is perfect. Nu ligt eerst de volledige focus op Tokio en pas na de Olympische Spelen gaan we er specifiek op trainen. Maar er zijn ook nog vijf Super Leagues tussen Tokio en Taupo. Dus het zal sowieso een heel drukke kalender worden. Volgend jaar wil ik me toch specifiek voorbereiden op Taupo. Dat is mijn tweede hoofddoel. Maar de Olympische Spelen blijft mijn eerste hoofddoel en daar gaat nu weer honderd procent de focus op,” aldus Marten.