Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Wordt Frederik Van Lierde Sportman van het jaar? Alexandra en Claire ook genomineerd
Frederik Van Lierde in het WK 70.3 Ironman in Nice in 2019 (foto: 3athlon.be/Gert-Jan D'haene)
Nieuws

Wordt Frederik Van Lierde Sportman van het jaar? Alexandra en Claire ook genomineerd

In 2019 maken drie triatleten kans op de titel Sportman en Sportvrouw van het Jaar, zo blijkt uit de lijst met genomineerde sporters die Sportspress.be bekendgemaakt heeft dit weekend. Op zaterdag 21 december worden tijdens het Sportgala van 2019 de Sportman, Sportvrouw, Belofte, Ploeg, Coacgh en Paralympier van het Jaar 2019 verkozen. Alexandra Tondeur en Claire Michel zijn genomineerd voor Sportvrouw van het Jaar. Bij de mannen is verrassend genoeg wel Frederik Van Lierde genomineerd, maar bijvoorbeeld niet Pieter Heemeryck en Jelle Geens.

De lijst met genomineerden is niet gelimiteerd. Tot maandag 9 december kunnen er door individuele journalisten nog extra namen naar voor geschoven worden. Want tussen de 26 mannen valt enerzijds de nominatie van Frederik Van Lierde op, zo aan het einde van zijn voorlaatste triatlonseizoen, en anderzijds de afwezigheid van bijvoorbeeld Pieter Heemeryck en Jelle Geens.

Jelle Geens op het podium in Montreal (foto: ITU/Wagner Araujo)

Geen Pieter of Jelle

Vooral die laatste zorgde dit seizoen voor een unicum door als allereerste Belgische triatleet een World Triathlon Series race te winnen. Pieter Heemeryck was dan weer goed voor vijf Challenge overwinningen en een vice-wereldtitel op de halve afstand in The Championship in Samorin. Frederik Van Lierde won dit jaar de 70.3 Ironman Sables d’Olonnes en de Ironman Lanzarote en is terecht genomineerd voor Sportman van het Jaar. Als je de lijst met de andere genomineerden bekijkt, dan is de kans echter klein dat hij ook de prijs in de wacht zal slepen tegen favorieten als Wout Van Aert, Remco Evenepoel en Victor Campenaerts.

Claire en Alexandra

Hetzelfde geldt voor Claire Michel en Alexandra Tondeur. Claire heeft er een topseizoen opzitten op de korte afstand met brons op het EK, twee medailles in het World Cup circuit en een 12de plaats op de olympische ranking. Alexandra Tondeur werd wereldkampioene long distance bij de ITU. Zelf die prestaties zullen wellicht onvoldoende zijn om topfavorietes Nina Derwael en Emma Meesseman te kloppen.

Gouden Alexandra Tondeur in Pontevedra (foto: ITU)

Bij de genomineerden voor Paralympier van het Jaar zit ook Gitte Haenen, die we nog kennen van de triatlon van Deinze, maar die ondertussen voluit koos voor de atletiek.

Alle genomineerden op een rijtje:

Genomineerden Sportman

Bashir Abdi (atletiek), Jaouad Achab (taekwondo), Ismaël Bako (basketbal), Victor Campenaerts (wielrennen), Matthias Casse (judo), Kevin De Bruyne (voetbal), Thomas De Gendt (wielrennen), Sam Deroo (volleybal), Pieter Devos (paardensport), Remco Evenepoel (wielrennen), Philippe Gilbert (wielrennen), David Goffin (tennis), Eden Hazard (voetbal), Eli Iserbyt (veldrijden), Romelu Lukaku (voetbal), Thierry Neuville (autosport), Francesco Patera (boksen), Christophe Soumillon (paardensport), Bart Swings (skeeleren), Dylan Teuns (wielrennen), Wout van Aert (wielrennen, veldrijden), Vincent Vanasch (hockey), Greg Van Avermaet (wielrennen), Frederik Van Lierde (triatlon), Sam Van Rossom (basketbal), Victor Wegnez (hockey)

Genomineerden Sportvrouw

Julie Allemand (basketbal) Amal Amjahid (jiu-jitsu) Janice Cayman (voetbal) Sanne Cant (veldrijden) Nina Derwael (gymnastiek) Jolien D’hoore (wielrennen) Kaja Grobelna (volleybal) Britt Herbots (volleybal) Fanny Lecluyse (zwemmen) Emma Meesseman (basketbal) Elise Mertens (tennis) Kim Mestdagh (basketbal) Claire Michel (triatlon) Delfine Persoon (boksen) Emma Plasschaert (zeilen) Licai Pourtois (jiu-jitsu) Sandrine Tas (skeeleren) Nafissatou Thiam (atletiek) Alexandra Tondeur (triatlon) Alison Van Uytvanck (tennis) Tessa Wullaert (voetbal)

Genomineerden Belofte

Thomas Carmoy (atletiek) Paulien Couckuyt (atletiek) Simon De Gendt (zeilen) Julie De Wilde (wielrennen) Valentine Dumont (zwemmen) Sam Maes (skiën) Lukas Malezsewski (mountainbike) Kilian Meersmans (kajak) Witse Meeussen (veldrijden) Thibau Nys (veldrijden) Nina Sterckx (gewichtheffen) Tristan Vandenbussche (roeien) Elise Vanderelst (atletiek) Mauri Vansevenant (wielrennen) Yari Verschaeren (voetbal)

Genomineerden Ploeg

Acrogymteam Antwerp Giants (basketbal) Belgian Cats (basketbal) Belgian Cheetahs (atletiek) Belgian Tornados (atletiek) Belgische jumpingploeg (paardensport) Belgische turnploeg vrouwen Deceuninck-Quick Step (wielrennen) Red Lions (hockey) Rode Duivels (voetbal) Waterloo Ducks (hockey) Yellow Tigers (volleybal)

Genomineerden Coach

Jacques Borlée (atletiek) Carole Bam (atletiek) Philippe Clement (voetbal) Tom Goegebuer (gewichtheffen) Vital Heynen (volleybal) Yves Kieffer-Marjorie Heuls (gymnastiek) Roger Lespagnard (atletiek) Roberto Martinez (voetbal) Shane McLeod (hockey) Philip Mestdagh (basketbal) Roel Moors (basketbal) Johan Van Herck (tennis) Gert Vande Broek (volleybal)

Genomineerden Paralympier

Manon Claeys (para-equestrian) Jean-François Deberg (wielrennen ? handbike) Laurens Devos (tafeltennis) Peter Genyn (atletiek) Michèle George (para-equestrian) Joachim Gérard (tennis) Gitte Haenen (atletiek) Griet Hoet & Anneleen Monsieur (wielrennen) Maxime Hordies (wielrennen ? handbike) Barbara Minneci (para-equestrian) Diederick Schelfhout (wielrennen) Team tafeltennis klasse 9 Florian Van Acker (tafeltennis) Ewoud Vromant (wielrennen)