Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Alistair Brownlee breekt record in Ironman Western Australia en mag naar Kona
Alistair Brownlee wint de Ironman Western Australia (foto: Ironman)
Nieuws

Alistair Brownlee breekt record in Ironman Western Australia en mag naar Kona

Alistair Brownlee heeft zijn ticket voor het WK Ironman in Hawaii in 2020 op zak met een indrukwekkende overwinning in de Ironman Western Australia.Nadat de tweevoudige olympische kampioen eerder al zijn debuutrace in Ierland al won, eiste hij zondagochtend Belgische tijd ook de overwinning op bij Ironman Western Australia in Busselton. Dat deed hij ook nog eens in een nieuw race record van 7:45:21.

Al op kop in zwemmen

Brownlee zette al direct tijdens het zwemmen de toon en kwam na 46:30 als eerste terug uit het water. Het verschil maakte hij daar nog niet, want andere favorieten als Sam Appleton en Clayton Fettell volgden hem in precies dezelfde tijd. Deze drie atleten bleven ook op de fiets een tijd lang samen, maar na ongeveer veertig kilometer was het Fettell die als eerste moest toegeven dat het tempo te hoog lag.

Brownlee en Appleton

Brownlee en Appleton hadden ondertussen goede partners in elkaar gevonden, want bleven gedurende de 180 kilometer bij elkaar fietsen en daarbij werd hun voorsprong op de rest van het veld alleen maar groter. Na nét iets minder dan vijf uur (inclusief zwemtijd, red.) hingen zij hun fiets terug in het parc fermé en daarbij was de voorsprong op de eerste achtervolgers al opgelopen tot ruim zeven minuten.

Brownlee snelste loper

Wat enigszins in de lijn der verwachting lag, gebeurde ook: Brownlee maakte meteen tijdens het lopen het verschil, was na een kilometer al weggelopen bij Appleton en na zes kilometer was zijn voorsprong al uitgelopen tot ruim twee minuten. In dat opzicht werd de strijd om de overwinning een niet al te spannende, want Brownlee bleef zijn voorsprong alleen maar vergroten en kwam helemaal nergens meer in gevaar. Daarachter gebeurde nog wel het een en ander, want Appleton beleefde tijdens het lopen een off-day en zakte uiteindelijk ten koste van Matt Burton en Tim van Berkel weg naar een vierde plaats.

Nieuw record en Kona-slot

Brownlee pakte de overwinning in een nieuw race record: 7:45:21. Daarachter was het de Australische Burton die het zilver mee naar huis mocht nemen in een tijd van 7:55:40. De eveneens Australische Van Berkel legde beslag op het brons en doorbrak daarbij net niet de grens van 8 uur: 8:00:27. Met zijn tweede Ironman-overwinning verzekert Alistair zich ook meteen van deelname aan het WK in Kona in oktober 2020. De grote vraag is nu of hij nog vol voor de combinatie Tokio-Kona gaat…

Teresa Adam wint Ironman Western Australia (foto: Ironman)

Teresa Adam wint vrouwenrace

Bij de vrouwen ging de winst naar de Nieuw-Zeelandse Teresa Adam. Zij had 8:38:43 nodig voor haar race en werd gevolgd door de Amerikaanse Sarah Piampiano (8:42:58) en Spaanse Gurutze Frades (8:49:41).