Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Sigma Rox 12.0 fietscomputer
Gear

Sigma Rox 12.0 fietscomputer

We hebben de Sigma Rox laten testen door collega Max Monteyne tijdens een 7-daagse rittenkoers van Antwerpen naar Lausanne. De ideale moment om deze fietscomputer uitvoerig aan een review te laten onderwerpen. Max gaf alvast zeven dagen het beste van zichzelf, benieuwd of de Rox 12.0 hetzelfde deed!

Hij wordt in een originele verpakking bij je thuis geleverd en wordt vergezeld van meer dan voldoende accessoires en mounts voor een vlotte installatie op verschillende plaatsen aan de stuurpen. Wat ook meteen opvalt is de grootte van de Rox, die deels wordt ingenomen door een groot scherm, maar er zit rondom rond ook heel wat onbenutte ruimte, wat als zonde gezien kan worden. Het grote scherm belooft wel veel goeds wat navigatie betreft.

Leesbaarheid is top

Vooreerst werken zowel het colour touchscreen als de knoppen helemaal naar behoren. De informatie wordt duidelijk weergegeven en is bij alle lichtinval en zelfs in de regen goed leesbaar, iets wat niet altijd gezegd kan worden van de andere toestellen op de markt. Daarenboven is de navigatie van een superieur niveau. Gezien wij ons dagelijks onze weg moesten vinden op onbekend terrein was een vlotte navigatie noodzakelijk en op dat vlak heeft de Sigma dan ook hoge ogen gegooid! één enkele opmerking kan hier wel gemaakt worden: bij hoge snelheden, zoals tijdens een afdaling, zou de waarschuwing voor een verandering van route vroeger moeten kunnen gegeven worden dan bij lage snelheden… Klein werkpuntje dat eenvoudig geprogrammeerd kan worden in een volgende update.

Vebindingen en datatransfers doen hun werk

Verder waren alle verbindingen met andere sensoren en gps uitmuntend alsook waren de voorgeprogrammeerde gegevensschermen intuïtief en duidelijk. Een persoonlijke configuratie mogelijk maken zou een aantal renners nog extra kunnen bekoren maar so far, so good! De gegevens worden naadloos overgezet naar de Sigma Cloud bij het beëindigen van je rit, waar je ook alle data uitvoerig kunt bekijken en vergelijken – iets wat we de meesten onder ons niet zien doen, gezien we daar allen een Strava/Trainingspeaks-profiel voor hebben geïnstalleerd. De eenvoudige data-overdracht tussen de Sigma Cloud en je favoriete data-programma -dit doe je best onmiddellijk bij de installatie van de Rox – is dan ook 1 van de vele pluspunten.

Levensduur kan beter


Helaas dienen we af te sluiten met een valse noot. De levensduur van de batterij laat te wensen over bij de langere ritten. Volgens Sigma zou hun batterij 16u in GPS-mode moeten kunnen overleven, maar ons testmodel kwam hier zelfs niet bij in de buurt. Na een 5-tal uur fietsen kreeg je al gauw de melding dat er een lege batterij volgt, dewelke uiteindelijk onvermijdelijk is eenmaal je de kaap van 150km overschrijdt. Benieuwd of dit enkel aan ons model lag, of het probleem structureler aanwezig is.

Ons verdict

In the end was de Sigma een zeer aangename compagnon tijdens onze rittenkoers. De vlotte navigatie, het duidelijke en nauwkeurige scherm, het intuitieve karakter (na een lastige installatie weliswaar), de vele connectiviteits-opties,… zorgen ervoor dat de Sigma zich geslaagd gepositioneerd heeft met een gewaagde sprong tussen de Wahoo’s en Garmin’s van deze wereld! Met een adviesprijs van €349 (inclusief alle toebehoren) ligt de prijs ook meteen in de lijn van de andere merken.