Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Debutanten op podium in 70.3 Ironman Zuid-Afrika, Bart Aernouts knap vierde
Matt Trautman wint de 70.3 Ironman in Zuid-Afrika (foto: Ironman)
Nieuws

Debutanten op podium in 70.3 Ironman Zuid-Afrika, Bart Aernouts knap vierde

De Belgische triatleet Bart Aernouts heeft het 2020 seizoen goed ingezet met een knappe vierde plaats in de 70.3 Ironman Zuid-Afrika. Er werd zondagochtend in Buffalo City vooral uitgekeken naar het debuut van Flora Duffy en thuisatleet Henri Schoeman. Beiden gingen lange tijd aan de leiding. Bart Aernouts had een mooie inhaalrace en strandde net naast het podium. Matt Trautman won de race voor eigen volk. Flora Duffy pakte de zege bij haar debuut na een indrukwekkende comeback…

Henri Schoeman, in 2016 nog bronzen medaille winnaar op de Olympische Spelen in Rio, is straks in Tokio een van de mede-favorieten voor een nieuwe olympische medaille. Maar hij koos er voor om ook voor het eerst de stap naar de halve triatlon te zetten. En dat ging hem redelijk goed af. In de 1.900 meter zwemmen zette hij de rest van het veld op een achterstand van twee minuten en meer. Bart Aernouts kwam als elfde uit het water op 5’20 van de Zuid-Afrikaanse leider.

Bart Aernouts van 6 naar 4

Bart Aernouts vierde in de 70.3 Ironman in Zuid-Afrika (foto: Ironman)

In de 90 km fietsen bleef Schoeman de hele tijd op kop tot in de slotkilometers zijn landgenoten Matt Trautman, Bradley Weiss, Kyle Buckingham en de Duitser Michael Raelert kwamen aansluiten. Trautman wisselde als snelste en ging vanaf dan aan kop. ‘The Captain’ zoals Trautman, vorig jaar nog winnaar van de Challenge Almere, genoemd wordt, zette Weiss en Schoeman op een halve minuut. Bart Aernouts kwam als zesde van de fiets en moest na de wissel vier minuten goedmaken.

Halfweg kreeg Bart zicht op Raelert en in de laatste vijf kilometer kon hij ook Buckingham nog achter zich laten. Het podium was te ver af voor de Sportoase-Veldeman-Wcup atleet en dus moest Bart vrede nemen met een vierde plaats in 4u09’10. Dat is een mooie opener van het seizoen voor Aernouts die zijn zinnen opnieuw zet op de Ironman Hawaii in 2020. Matt Trautman hield de leidersplaats vast en won in 4u02’59. Bradley Weiss werd tweede op 2’49 en Henri Schoeman pakte bij zijn debuut de derde podiumplaats in 4u07’30.

Flora Duffy debuteert met knalprestatie

Flora Duffy heeft haar debuut op de halve afstand niet gemist. De meervoudige wereldkampioene op de olympische afstand en de Xterra triatlons ging na het zwemnummer ruim aan de leiding. Ze reed halfweg de 90 km fietsen vijf minuten weg van BMC Vifit triatlete Emma Pallant. Maar dan kreeg de Bermudaanse met pech af te rekenen.

Emma Pallant nam de koppositie over en Duffy wisselde op vijf minuten van Pallant, met Jade Nicole op twee op dat moment. Maar Duffy begon in haar gekende stijl aan een indrukwekkende inhaalrace. Halfweg de halve marathon was het verschil nog 3’26. Duffy zette nog een versnelling in en op een paar km van het einde kreeg ze Pallant te pakken. Flora Duffy won in Zuid-Afrika in 4u34’05. Emma Pallant werd op 2’03 tweede. Jade Nicole pakte de derde plaats in 4u41’17.