Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Liesbeth Leysen en Wim De Voeght in laatste triatlon van voorjaar: “Aparte beleving”
Nieuws

Liesbeth Leysen en Wim De Voeght in laatste triatlon van voorjaar: “Aparte beleving”

Heeft Liesbeth Leysen afgelopen weekend voor de laatste Belgische triatlon-overwinning van het voorjaar gezorgd? De DOMO-Scott triatlete won de F45 age group in de 70.3 Ironman Campeche, die nog wel kon doorgaan. Haar partner Wim De Voeght werd tiende in zijn age group. “We volgen de situatie in Belgie dagelijks op vanuit hier en hopen woensdag weer naar huis te kunnen vliegen,” vertelt Wim vanuit Mexico.

“Mexico leek vorige week nog OK”

“We zijn vorige week maandag richting Cancun vertrokken,” legt Wim uit. “Toen was er in Belgie nog helemaal geen sprake van draconische maatregelen en het aantal besmettingen viel toen nog mee. In Mexico waren er op dat moment maar een tiental besmettingen, dus het leek er op dat er alsnog niet te veel aan de hand was. De laatste dagen is ons wel duidelijk geworden wat er in ons land allemaal gebeurt. In de dagen vlak voor de wedstrijd heb je natuurlijk alle focus op je race, je voeding, probeer je te rusten. Maar na de wedstrijd begrepen we meteen dat de situatie in ons land hard veranderd is.”

“Vreemd bekeken als Europeanen”

“Wij werden hier overigens ook soms vreemd bekeken als Europeanen, aangezien het epicentrum van het corona-virus nu in Europa ligt. De meeste deelnemers waren Zuid-Amerikanen, al deden er veel nationaliteiten mee. We hebben eigenlijk niets gemerkt dat er minder mensen zouden gestart zijn dan voorzien. Ik denk dat iedereen er het beste van probeerde te maken. Het zorgde ook voor een aparte beleving, want op wedstrijddag hingen er overal richtlijnen om handen te wassen en afstand te bewaren. Er stond ook een corona-infostandje vlak achter de aankomst,” vertelt Wim.

“Achteraf bekeken hadden we liever thuis gebleven. Ondertussen hebben we een rechtstreekse vlucht gevonden die ons woensdag moet naar huis brengen. Als CEO van DOMO wil ik nu ook graag wat dichterbij mijn medewerkers zijn, al werkt bij ons iedereen vanaf thuis, uitgezonderd de logistieke diensten, maar laten we het even over de wedstrijd hebben,” gaat Wim verder.

Bij zonsondergang nog 30 graden

In Campeche speelde vooral de hitte een grote rol. Dat was te zien aan de tijden, ook bij de pro’s. Daar wonnen Matt Hanson (3u48’57) en Jackie Hering (4u16’48). Liesbeth Leysen kwam overall als 15de vrouw binnen in 5u09’13 waarmee ze wel erg overtuigend alweer haar age group won. De Colombiaanse Olga Navas deed er maar liefst 22 minuten langer over. Wim De Voeght werd tiende bij de M50 in 5u29’17.

“Vorig jaar werd ik negende en nu waren er een pak meer deelnemers in mijn categorie, dus ben ik blij met de tiende plaats,” legt Wim uit. “Liesbeth deed een goeie wedstrijd, maar liet bewust het tempo zakken in de halve marathon omdat ze ruim aan de leiding lag. Het was bijzonder warm, met deze keer gelukkig een vlakke zee. In 35 graden fietsen, met veel wind, maakte het lastig. Maar vooral het lopen werd lastig door de warmte. Je schoenen kleefden aan de weg en je voelde de hitte door je zolen heen. We finishten terwijl de zon begon onder te gaan. Dat was wel mooi, maar dan nog was het ruim 30 graden.”

Volgende race in China afgelast

Liesbeth Leysen had haar slot voor het WK 70.3 Ironman eind vorig jaar al op zak. “Ook de kwalificatie voor de Ironman van Hawaii is al binnen, dus er is geen stress meer voor Liesbeth om zich te kwalificeren. Het wordt nu wel afwachten wat onze volgende wedstrijd kan worden. Normaal zouden we over vier weken een race in China meedoen, maar die is natuurlijk afgelast. We gaan proberen om te blijven trainen, maar het is nu vooral de gezondheid van iedereen die primeert,” aldus Wim.