Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Geen Tyler Mislawchuk in Tokio, Canada houdt atleten thuis van Olympische Spelen
Tyler Mislawchuk won het olympisch test-event in Tokio in 2019 (foto: World Triathlon/Delly Carr)
Nieuws

Geen Tyler Mislawchuk in Tokio, Canada houdt atleten thuis van Olympische Spelen

Team Canada stuurt deze zomer geen atleten naar de Olympische Spelen, dat hebben het Canadian Olympic Committee (COC) en het Canadian Paralympic Committe (CPC) omwille van de corona-crisis beslist. Voor de triatlon heeft dat stevige gevolgen, want het zou betekenen dat Tyler Mislawchuk, een van de favorieten voor een medaille, er niet bij kan zijn. Het COC en CPC roepen opnieuw het IOC op om de Spelen met een jaar uit te stellen.

Nadat zondag het IOC, het International Olympic Committee, had bekendgemaakt dat het voorlopig de Spelen niet uitstelt en pas over een maand een definitieve beslissing neemt, nam Team Canada het heft alvast zelf in handen. “Het gaat niet alleen om onze gezondheid, het gaat om het publieke welzijn. Met COVID-19 en alle risico’s hieraan verbonden, is het niet veilig voor onze atleten, noch voor de gezondheid van hun families, om te blijven trainen voor de Spelen. Blijven trainen staat loodrecht op de gezondheidsmaatregelen die alle Canadezen opvolgen,” luidt het bij het COC.

Mislawchuk 1 plaats boven Van Riel

Tyler Mislawchuk wint olympisch test-event in Tokio (foto: ITU)

Dit betekent dus dat we in de olympische triatlon bij de vrouwen geen Joanna Brown (22ste op de olympic ranking) krijgen en bij de mannen geen Matthew Sharpe (41ste op de olympic ranking) en Tyler Mislawchuk. Die Canadese topper, in 2019 nog winnaar van het olympisch test-event in Tokio, is een van de favorieten voor een medaille en staat in de olympische ranking op plaats 5, een plaatsje hoger dan onze landgenoot Marten Van Riel. Voor de Mixed Team Relay heeft het minder gevolgen omdat Canada daar pas op de 11de plaats staat in de olympic ranking en nog geen kwalificatie op zak had.

Franse triatlonfederatie vraagt uitstel

Eerder deze week had Marten Van Riel zelf al laten weten in een interview met Het Nieuwsblad dat hij ook voorstander is om de Spelen uit te stellen omdat er geen competitie meer is in de aanloop naar Tokio. Ook de Franse triatlonfederatie FFTRI heeft, in navolging van de Amerikaanse zwembond, het IOC formeel gevraagd om de Spelen te verplaatsen.