Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Frederik Van Lierde kondigt afscheidswedstrijd aan, voor eigen volk in Menen
Frederik Van Lierde in het WK 70.3 Ironman in Nice in 2019 (foto: 3athlon.be/Gert-Jan D'haene)
Afscheid Frederik Van Lierde

Frederik Van Lierde kondigt afscheidswedstrijd aan, voor eigen volk in Menen

Frederik Van Lierde neemt in september afscheid van het Belgisch triatlon-publiek met een nieuwe wedstrijd voor eigen volk, een halve triatlon in Menen. Dat kondigde de wereldkampioen Ironman van 2013 dinsdagochtend aan tijdens een online persconferentie. In volle corona-crisisperiode worden veel wedstrijden uitgesteld of geannuleerd. Maar Van Lierde rekent er op dat zijn afscheidswedstrijd op 13 september gewoon door kan gaan. “Het zal niet mijn laatste race zijn, want het seizoen zal ongetwijfeld opschuiven naar oktober, november en december door de corona-crisis. Maar het wordt mijn laatste in Belgie en het wordt een groot triatlonfeest…”

Als alles goed gaat, neemt Frederik Van Lierde afscheid van het Belgische publiek in eigen Menen, waar een gloednieuwe halve triatlon wordt georganiseerd. “Ik herinner het me nog heel goed, het Belgisch kampioenschap triatlon in 1995 in Menen,” vertelt Frederik. “Ik maakte het als jonge gast van dichtbij mee en het vergrootte mijn liefde voor de triatlonsport. Nu 25 jaar later wordt het niet mijn laatste wedstrijd. Door het corona virus zal volgens mij het seizoen opschuiven naar september, oktober, november en december. Maar de halve triatlon van Menen gaat wel mijn laatste race in Belgie worden en het gaat een groot triatlonfeest worden.”

Fietsparcours van Gent-Wevelgem

De organisatie ligt in handen van een klein team rond Frederik, met Ruben Vandevoorde, Henk Wekking, Vincent Van Lierde en Frederik zelf, met de steun van Lentriac. “We hebben allemaal veel ervaring en we willen hier een van de grootste triatlons van ons land van maken,” legt Fre uit. “Nu wordt het mijn afscheid, maar ook de komende jaren willen we de wedstrijd blijven organiseren.”

Het parcours wordt alvast uniek. “We gaan 1.900 m zwemmen in de Leie in Menen. Die vormt de natuurlijke grens met Belgie en Frankrijk. De swim exit is aan de achterkant van het atletiekstadion. Dan fietsen we drie rondes van 30 km, op een parcours wat bekend is van de laatste 15 km van Gent-Wevelgem. De wind speelt daar vaak een rol en het is allebehalve vlak. We maken ook een kleine lus in het centrum van Menen, wat ideaal is voor het publiek. We zijn de stad Menen en de regio dankbaar voor hun steun om over dit parcours te kunnen beschikken,” vertelt Frederik.

“Het wordt geen gala-wedstrijd”

Het centrale punt wordt het Vauban atletiekstadion in Menen. “De finish komt op de piste, met naast de aankomstboog ook veel randanimatie. De wisselzone ligt op het kunstgrasveld in het midden van de atletiekpiste, met publiek op de tribune. In de vier rondes van 5,25 km lopen, passeren we telkens op de piste en door het centrum. Hopelijk kan alles doorgaan, ik denk dat we qua datum redelijk safe zitten. Indien de wedstrijd niet doorgaat, betalen we de inschrijving terug,” verduidelijkt Fre.

De inschrijvingen gaan open op 13 april en alle informatie vind je op de website triatlonmenen.be. Volgende week organiseert Frederik ook een facebook live sessie voor geinteresseerden. “Ik hoop zoveel mogelijk volk aan de start te krijgen,” legt Frederik uit. “Het wordt alvast geen gala-wedstrijd, iedereen gaat starten om mij proberen te kloppen. En ik wil er alles aan doen om daar te winnen.”

BK en Super Prestige in jaren negentig

Didier Volckaert wint voor eigen volk in 1994 (foto: 3athlon.be/Jef Cleemput)

Menen heeft een rijke triatlontraditie, met naast Frederik Van Lierde ook de betreurde Didier Volckaert die de West-Vlaamse stad vroeger op de kaart zette. In de jaren negentig, toen triatlon in Vlaanderen bijna wekelijks live-uitzendingen had op de openbare omroep, was er de succesvolle Super Prestige triatlon van Menen, die Volckaert overigens won in 1994. De laatste keer dat de triatlon van Menen gehouden werd, was 1995, toen er om de Belgische titel werd gestreden.

“Menen was de hoofdstad van de Belgische triatlonsport in de jaren negentig,” bevestigt Frederik. “Ik heb overigens de beelden van 1995 opgevraagd bij Sporza, met die ongelukkige val van Didier. Het was Karel Blondeel die toen verrassend won. Karel had een paar dagen voor het BK nog in Izegem meegedaan en was niet eens favoriet in Menen. Helaas is Didier twee jaar geleden overleden, misschien dat we nog iets doen om hem te herdenken bij onze wedstrijd,” aldus Frederik.