Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Frederik Van Lierde “Heb al andere plannen voor 2021, dus 2020 blijft laatste jaar”
Frederik Van Lierde bij zijn laatste Ironman Hawaii in 2018 (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
Afscheid Frederik Van Lierde

Frederik Van Lierde “Heb al andere plannen voor 2021, dus 2020 blijft laatste jaar”

Wereldkampioen Ironman van 2013 Frederik Van Lierde had zich zijn afscheidsjaar heel anders voorgesteld, maar hij blijft bij zijn oorspronkelijke beslissing. “Ik had al eerder aangekondigd dat 2020 mijn laatste seizoen zou worden. Door het corona-virus ziet dat er nu anders uit. Maar ik heb voor 2021 al andere plannen binnen Defensie dus 2020 blijft sowieso mijn laatste jaar,” vertelde Frederik na de aankondiging van de nieuwe halve triatlon in Menen, wat zijn Belgische afscheidswedstrijd wordt.

Het afscheidsjaar van Frederik had een paar weken geleden een heel andere wending kunnen krijgen, en nee, niet door het corona-virus, wel door een ongeluk op training. “Het is nog geen drie weken geleden dat ik de achterruit van een auto van dichtbij gezien heb,” lacht Frederik. “Maar nu voel ik me goed, de wondjes genezen goed. Ik heb heel veel geluk gehad. Ik had de situatie verkeerd ingeschat. Gelukkig heeft mijn helm mijn leven gered. Aan mijn fiets was niks, lichamelijk had ik ook niks, dus ik heb alles met mijn hoofd opgevangen. Tja, het zijn de risico’s van het vak, in al die duizenden kilometers in het verkeer. Het zijn situaties waarvan je achteraf zegt, hoe kan dat nu?”

“Je weet niet waarvoor je traint…”

Terwijl hij herstelde van het ongeluk moest Frederik halsoverkop uit Girona vertrekken voor de lockdown inging. “Het is raar inderdaad. Dit is mijn laatste jaar, ik had alles goed gepland. Maar zoiets, daar kan niemand iets aan doen,” vertelt Frederik. “Ik ga er vanuit dat we tot eind juni geen wedstrijden doen, en wellicht volgt er dan ook een periode dat iedereen in zijn eigen land moet blijven. Qua training, kan ik niet klagen. In Belgie hebben we het nog redelijk goed, tussen aanhalingstekens. En als long distance atleet ben ik het gewoon om lange periodes rust in te bouwen en alleen te trainen. Het is vooral vervelend omdat je niet weet waarvoor je aan het trainen bent.”

De Ironman Hawaii is in oktober, dus ik veronderstel dat die niet uitgesteld moet worden. Anderzijds, wie gaat zich kwalificeren, en waar?

Nu de corona-crisis zijn laatste seizoen dwarsboomt, komt er de onvermijdelijke vraag. Gaat Frederik alsnog een jaar door in 2021? Daarover is de wereldkampioen Ironman van 2013 duidelijk. “Ik heb al plannen gemaakt voor 2021 bij Defensie, dus mijn carriere door de corona crisis verlengen, is geen optie. Ik had al besloten dat 2020 mijn laatste seizoen zou worden. Ik moet niks meer bewijzen, ik wil gewoon afscheid nemen van het publiek. In 2020 blijft een zesde zege in de Ironman van Nice het hoofddoel, dat zou de kers op de taart zijn. Ik reken er niet op dat die als gepland doorgaat, dus ik wacht nu even de nieuwe datum af.”

“Hawaii is en blijft afgesloten hoofdstuk”

Meerdere journalisten willen tijdens de online persconferentie weten of de Ironman Hawaii in oktober een optie is, maar Frederik heeft geen plannen om naar het WK Ironman te gaan. “Het hoofdstuk Hawaii heb ik definitief afgesloten,” reageert Fre. “Ik heb er de mooiste wedstrijd uit mijn carriere gehad. Ik moet er niks meer bewijzen. Voor mij persoonlijk is het leuker om hier nog een paar doelen na te streven. Ik heb hem gewonnen en dat kan niemand mij meer afnemen.”

Een paar uur na de video conference met Van Lierde kwam het nieuws dat de Olympische Spelen uitgesteld worden, wat Frederik ook verwacht had. Maar hij stelt zich ook vragen bij het WK Ironman. “De Ironman Hawaii is in oktober, dus ik veronderstel dat die niet uitgesteld moet worden. Anderzijds, wie gaat zich kwalificeren, en waar? Daar is nog lang geen duidelijkheid over.”

“Ik wil de Embrunman winnen”

Voor Frederik ziet het seizoen er alvast heel anders uit nu. “Ik verwacht dat mijn seizoen mee zal opschuiven richting september, oktober, november en december. Ik had aanvankelijk gepland om in Peniscola het seizoen te openen, maar die halve triatlon is afgelast. Op 14 juni was de Ironman in Nice het hoofddoel, twee weken vroeger dan normaal wegens de start van de Tour de France in de buurt. Maar Nice is op dit moment een groot vraagteken en ook voor de 70.3 Ironman Sables d’Olonnes is het afwachten.”

“Mijn andere doel is de Embrunman op 15 augustus. Die klimwedstrijd stond al lang op mijn verlanglijstje. Ik wil hem absoluut doen en winnen! En dan was het oorspronkelijke doel om in Menen op 13 september af te sluiten. De huidige situatie is vervelend, maar dat is in mijn beperkte wereldje en ik besef dat er dingen zijn die veel erger zijn,” aldus Frederik.