Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Hanne De Vet over lock down in Nieuw-Zeeland “Vier weken in huisje aan meer”
Hayden Wilde en Hanne De Vet op looptraining in Nieuw-Zeeland (foto: Hanne De Vet)
Nieuws

Hanne De Vet over lock down in Nieuw-Zeeland “Vier weken in huisje aan meer”

Triatlete Hanne De Vet beleeft de corona-crisis en de bijhorende maatregelen vanuit Nieuw-Zeeland, nadat ze in de voorbereiding op de World Cup in Mooloolaba ten val kwam en moest revalideren. Ook Nieuw-Zeeland is in lock down gegaan, maar samen met haar partner Hayden Wilde probeert Hanne er het beste van te maken. “Door die val en mijn hersenschudding mocht ik de lange vlucht niet maken en dus zitten we momenteel voor 4 weken in lock down. Ik hoop in mei terug naar Belgie te keren…”

Een paar dagen voor de World Cup triatlon van Mooloolaba, een van de laatste internationale triatlons die nog door kon gaan bij het begin van de corona crisis in Australie, kwam Hanne De Vet stevig ten val. De reserve van de Belgian Hammers hield er een hersenschudding aan over en mocht het ziekenhuis al snel verlaten. “Ondertussen gaat het al iets beter,” vertelt Vetje vanuit Nieuw-Zeeland. “Ik begin stilletjes aan de trainingen terug op te pikken, maar het is echt terug van nul beginnen.”

Vier weken in huisje aan meer

Hanne is al enige tijd samen met de Nieuw-Zeelandse toptriatleet Hayden Wilde. “Ik heb er dan ook voor gekozen om in deze corona-crisis in Nieuw-Zeeland te blijven. Op het moment dat ze alle Belgen terugriepen, had ik nog te veel last van mijn hersenschudding en was ik niet toegelaten om zo’n lange trip naar huis te maken. En de kans om besmet te raken, was veel groter als ik terug naar huis kwam.”

De twee leven er momenteel afgezonderd van de rest van de wereld. “De trainingsmogelijkheden zijn hier veel beter dan in België. Ik zit nu momenteel voor vier weken in lockdown samen met Hayden in een huisje aan een meer waar we elke ochtend direct in kunnen zwemmen. De fietstrainingen zijn hier ook wel beperkt, maar de kans dat de politie u hier tegen houdt, is klein,” legt Hanne uit.

Extra jaar om punten voor Tokio te pakken

Marten Van Riel lost Hanne De Vet af in Tokio tijdens het testevent in 2019 (foto: ITU/Delly Carr)

De Wuustwezelse hoopt binnenkort wel terug naar huis te keren. “Normaal was mijn vlucht terug naar huis 13 april, maar deze zal dus waarschijnlijk gecanceld worden. Ik ga proberen in mei wel terug naar België te komen, wanneer het daar terug goed weer wordt.”

Het seizoen 2020 stond voor zowel Hanne als Hayden in het teken van de Olympische Spelen. Was Hayden vooral ontgoocheld, dan was Hanne best wel opgelucht na het nieuws van het uitstel van de Spelen in Tokio. “Voor mezelf is het uitstel voor de Spelen eigenlijk positief,” verduidelijkt Hanne. “Want na mijn valpartij kon ik een plek als reserve wel vergeten op de Spelen aangezien ik in het voorjaar nog punten moest sprokkelen om in de top 140 van de olympische ranking te geraken. Ik krijg dus eigenlijk volgend jaar een nieuwe kans om op punten jacht te gaan.”

Hayden teleurgesteld, hij was in vorm

De spurt om de derde plaats in de Super League triatlon in Malta met Hayden Wilde en Marten Van Riel (foto: Super League Triathlon/Tommy Zaferes)

Hayden Wilde was aan het pieken voor Tokio. Hij was minder blij. “Hayden was in eerste instantie natuurlijk teleurgesteld, net zoals veel andere atleten, dat de Spelen nog een jaar langer op zich laten wachten. Hij verkeert in betere vorm dan ooit voordien. Maar voor hem is er zeker ook een positieve zijde aan omdat hij eigenlijk nog maar drie jaar effectief aan triatlon doet en voordien nooit echt gezwommen heeft. Hij heeft dus nog een volledig extra jaar om zich vooral te versterken in het zwemmen en hem beter te maken in alle drie de disciplines,” legt Hanne uit.

“Het is voor ons beide een ‘hard pill to swallow’ zoals ze dat hier zeggen. Het is lastig dat we niet snel kunnen racen en ons eigen kunnen laten tonen aan de buitenwereld. Maar we blijven uiteraard hard werken zodat we zeker klaar zijn als de eerste wedstrijd eraan komt. En er zijn nu natuurlijk ook veel belangrijkere dingen in de wereld,” aldus Hanne.