Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Duatlon op Wereldspelen in Amerikaanse Birmingham in 2022
Duathlon

Duatlon op Wereldspelen in Amerikaanse Birmingham in 2022

Het was al langer bekend dat duatlon als sport zou terugkeren op de Wereldspelen maar vrijdag is het officieel bevestigd dat duatlon een demonstratiesport is op de uitgestelde Wereldspelen van 2022 in het Amerikaanse Birmingham, Alabama. Eerder al raakte bekend dat de Wereldspelen in 2022 van 7 tot 17 juli plaatsvinden. De Wereldspelen waren in 2021 gepland, maar omdat de Olympische Spelen door het corona-virus een jaar uitgesteld werden, schoven ook de Wereldspelen met een jaar op. In 2022 wordt er zowel een individuele duatlon over de korte afstand gehouden als een Mixed Team Relay.

Mixed Team Relay nieuw op Wereldspelen

De individuele duatlons staan bij de mannen en de vrouwen op zaterdag 9 juli 2022 gepland. De Mixed Team Relay vindt een dag later plaats op zondag 10 juli. Het is de eerste keer op de Wereldspelen dat een Mixed Team Relay ingepland wordt. En dat opent perspectieven voor de Belgische duatleten. Met EK-gangers Sandra Schenkel, Maurine Ricour, Laura Swannet en Lotte Claes beschikt ons land opnieuw over een sterke generatie vrouwen die samen met de beste mannelijke duatleten een mooi team kunnen vormen.

De plaatsen voor Birmingham zullen wel duur worden. Belgisch kampioen Angelo Vandecasteele lijkt nu al bijna een certitude voor de Wereldspelen, maar met Jan Petralia die zich speciaal voor de Wereldspelen wil focussen op de korte afstand krijgt hij stevige tegenstand. En als Vincent Bierinckx en Arnaud Dely in topvorm zijn, kan de kwalificatie nog mooi om zien worden. En dan vergeten we nog andere talenten als Wazo De Rouck, Arnaud Mengal, Laurens Verluyten, Nicolas Tilman en andere Gust De Smul’s.

“Meer vrouwen in top-50 krijgen”

Het is op dit moment nog niet duidelijk hoeveel duatleten Belgie mag sturen naar Birmingham. “Bij de mannen gaan we een maximum aantal duatleten mogen selecteren, maar of dat er drie of vier zijn, dat zal nog moet blijken,” legt multisport coordinator Loic Helin uit. “We hebben genoeg mannen in de top-50 van de world ranking en het is aan de ITU om het maximaal aantal plaatsen te bepalen. Daarna moeten het BOIC en de nationale selectiecommissie de kwalificatiecriteria bepalen. Het zal voor ons land vooral zaak zijn om zoveel mogelijk vrouwen aan internationale wedstrijden te laten deelnemen. Op het EK was dat al geslaagd. We moeten er voor zorgen dat er ook genoeg vrouwen in de top-50 komen.”

In 2013 was de duatlon op de Wereldspelen in Cali meteen ook het wereldkampioenschap. Het is nog niet duidelijk of dat in Birmingham ook zal zijn. “Op de Wereldspelen komen alleen de elites aan de start,” weet Loic. “dus geen beloften of junioren. Tenzij natuurlijk een van de beloften sterker is dan de elites. Bij ons werd Arnaud Dely al een keer vijfde op het WK tussen de elites,” aldus Loic

Rob Woestenborghs goud in 2013

De Wereldspelen worden elke vier jaar gehouden. Het gaat om sporten die niet op het olympisch programma staan, zoals skeeleren, karate, korfbal, waterski, handbal, softbal, squash en vele andere… De laatste keer dat duatlon een plaats kreeg op de Wereldspelen was in Cali in 2013. Toen pakte Rob Woestenborghs goud voor Belgie.