Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Limburgse triatlonclub start open water zwemtrainingen “Eerst groepjes van drie…”
Het Bastion in Kinrooi is een voorbeeld van een toegelaten open water locatie (foto: Trisport MnK)
Extra

Limburgse triatlonclub start open water zwemtrainingen “Eerst groepjes van drie…”

De Limburgse triatlonclub TrisportMnK start vanaf dinsdag 12 mei met openwater zwemtrainingen in het Bastion in Kinrooi. Drie dagen per week wordt voor een periode van twee uur een redder voorzien en in sessies van een halfuur kunnen drie atleten tegelijk in het water. “Als alles goed gaat, zouden we in principe vanaf 18 mei met groepen van tien man kunnen zwemmen, waarbij we wel de regels van de social distancing in acht nemen,” legt Erik Vanhove, voorzitter van TrisportMnk, uit…

In principe kunnen triatleten vanaf 4 mei individuele zwemtrainingen houden in open water, maar alleen waar dat is toegestaan volgens de Vlarem-wetgeving. De lokale overheid moet het toestaan en er moet onder andere een erkende redder voorzien worden. Er zijn niet zoveel plaatsen waar dit mogelijk is, maar vorig jaar heeft de gemeente Kinrooi in samenwerking met TrisportMnk openwater sessies mogelijk gemaakt in het Bastion.

“Vanaf 18 mei mogelijk groepen van 10”

“We zien de eerste week als een try-out en hebben hierover ook overleg met de gemeente,” vertelt TrisportMnk voorzitter Erik Vanhove. “We voorzien op dinsdag, donderdag en zaterdag 4 reeksen van 3 zwemmers, dus 12 atleten in totaal, die elk een halfuurtje kunnen zwemmen. Het water is nog niet echt warm, dus een halfuurtje is meer dan voldoende.”

Erik Vanhove in de zwemloop van Maaseik (foto: Ann Denayer)

“We hebben al 70 atleten die zich aangemeld hebben,” gaat Erik verder. “Zij krijgen een uitnodiging om een datum te kiezen en we gaan het proberen zo eerlijk mogelijk te verdelen. Als alles goed gaat, zouden we dan vanaf 18 mei kunnen opschalen naar groepen van 10 zwemmers, die dan wel de nodige afstand bewaren als ze in het water gaan en er weer uitkomen.”

Redders van Maaseiks zwembad

Om in orde te zijn met de wetgeving, moeten er opgeleide redders voorzien worden. Die vond TrisportMnK in Maaseik. “Bij zwembad Aquadroom in Maaseik zijn de redders momenteel technisch werkloos. Wij hebben hen aangesproken en ze waren enthousiast om ons te komen helpen. Tijdens de sessies van telkens twee uur zorgen zij voor de veiligheid en daar zijn we hen enorm dankbaar voor,” vertelt Erik.

Wie wil deelnemen, moet zich op voorhand inschrijven. In principe kan iedereen aansluiten. “Het beperkt zich niet tot leden van TrisportMnK, maar we vragen wel een bijdrage van € 25,- om onder andere de kosten van de redders te kunnen betalen.”

“Genoeg capaciteit in het Bastion”

Schrik dat er te veel zwemmers naar Kinrooi gaan komen, heeft Erik niet. “In principe is het Bastion groot genoeg, zelfs al mochten we 500 deelnemers aantrekken. We hebben nu een zwemrondje van 500 meter. Als je elk kwartier kleine groepjes laat zwemmen, dan komen die elkaar normaal nooit tegen. We kunnen de rondjes ook uitbreiden of bijvoorbeeld twee zwemzones maken. Sowieso gelden de regels van de social distancing en zullen zwemmers afstand moeten bewaren aan de rand van het water.”

Het Bastion nodigt uit tot zwemmen, zeker wanneer het mooi weer is, maar de mogelijkheden blijven beperkt tot de drie sessies van TrisportMnk. “Tot slot wil ik er nog op duiden dat de gemeente en de ordediensten er streng op toekijken dat buiten de club-sessies niemand individueel gaat zwemmen in het Bastion. Er is daarover een beslissing genomen om GAS-boetes te geven aan overtreders,” aldus Erik.

Inschrijven voor de openwater zwemtrainingen kan hier

https://www.facebook.com/trisportmnk/posts/3073447309373964