Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Vroegere duatlon topper Bernus Geerinckx overleden
Bernus Geerinckx (l) naast Bart Aernouts en Rob Woestenborghs op het podium van de duatlon v an Hasselt in 2005 (foto: 3athlon.be/Johan Tack)
Duathlon

Vroegere duatlon topper Bernus Geerinckx overleden

Woensdag 6 mei is oud-duatleet Bernus Geerinckx overleden na een lange ziekte. Bernus Geerinckx behoorde tot de top van het Belgische duatlon in de beginjaren van het nieuwe millennium. Hij werd in Geel voor eigen volk wereldkampioen bij de masters in 2004 en pakte voor het toenmalige Leenbakker-Actus topteam verschillende ereplaatsen. Hij was mee verantwoordelijk voor de talrijke ploegenoverwinningen van CDTG, het Challenge Duatlon Team Geel.

Bernus Geerinckx had als sterke loper een late roeping en behoorde al tot de Masters toen hij aan zijn duatloncarriere begon bij CDTG, ontdekt door voorzitter Dirk Douwen, die een goeie vriend was van Bernus. Bernus zette heel snel de stap naar het topteam van Leenbakker-Actus en streed vaak voorin aan de zijde van onder andere Rob Woestenborghs, Roel Pauwels, Johan Schoors, Armand Vander Smissen, Timothy Bentley, Jurgen Dereere en andere toppers van DOK (Duursport Organisatie Kempen). Zo stond hij in 2005 in de duatlon van Hasselt mooi mee op het podium naast winnaar Bart Aernouts, toen nog belofte, en Rob Woestenborghs. Ook in de veldlopen blonk Bernus uit.

Wereldkampioen in 2004

Bernus vormde in die tijd een onafscheidelijk duo met Wim Lievens. Ze waren allebei sterke lopers en behoorden al snel tot de Belgische duatlontop. In Kasterlee in 2006Nstonden ze met twee samen op het podium met winnaar Koen Maris. Zelf zagen ze zich niet als toppers, Bernus al helemaal niet. Hij was een van de meest bescheiden atleten die we ooit gekend hebben. Hij kon het in sappig Kempisch goed uitleggen, hield van een Duveltje, maar uitpakken met zijn prestaties, daar hield hij zich niet mee bezig.

Bernus Geerinckx finisht als derde in Hasselt in 2005 (foto: 3athlon.be/Johan Tack)

Dat is wellicht de reden dat hij voor veel supporters niet meteen de meest bekende duatleet was. Toch werd hij in 2004 wereldkampioen duatlon bij de Masters, voor eigen volk in Geel. In 2007 stopte hij zijn duatloncarriere en trok hij met zijn kinderen Jasmien en Dieuwer naar de koersen. Jasmien en Dieuwer waren goeie jeugdatleten in duatlon, maar kozen uiteindelijk allebei voor wielrennen.

“Hij wou zich nooit gewonnen geven”

In die periode werd Bernus ook ziek, maar hij verzette zich met hand en tand. “Een twaalftal jaar geleden werd hij ziek,” vertelt zijn boezemvriend Wim Lievens. “De daarop volgende jaren is hij nog eens twee keer geopereerd. Toen leek het enkele jaren dat hij het overwonnen had. Maar een kleine drie jaar geleden kwam het terug en was er van een operatie geen sprake meer, en ook de chemo sloeg niet aan. Maar Bernus bleef vechten.”

“Na eerst helemaal alleen een huis te bouwen voor zijn dochter Jasmien, heeft hij in het laatste anderhalf jaar, al goed ziek dus, nog op zijn eentje een huis gebouwd voor zijn zoon Dieuwer. Zoals we hem kenden dus: zich nooit gewonnen gevend. Hij is de laatste jaren ook nog twee keer opa geworden. Bernus is altijd een fantastisch persoon geweest: recht voor de raap, strijdend en helpend waar het kon,” aldus Wim.

Bernus,altijd strijdend, altijd het beste van jezelf gevend, onklopbaar… Tot je die ene tegenstrever tegenkwam die je…

Geplaatst door Wim Lievens op Donderdag 7 mei 2020

Ook Roel Pauwels was erg aangedaan door het overlijden van Bernus. “In de tijd van het Leenbakker/Actus team heb ik nog veel met hem gefietst op stage,” blikt Roel terug. “Bernus was een sterke beer op de fiets. Hij deed nooit aan klagen of zagen, hij was altijd in voor een grapje en stond steeds klaar om te helpen bij een wedstrijd. Een topkerel!” aldus Roel.

Afscheid in intieme kring

Met Bernus Geerinckx verliest de Belgische duatlonsport een van zijn grote atleten, al zal je dat Bernus zelf nooit hebben horen zeggen. Bernus zou in juni 57 jaar worden. We wensen Renilde, zijn echtgenote, en Jasmien en Dieuwer, zijn kinderen heel veel sterkte toe. Weet dat wij Bernus nooit zullen vergeten en dat hij bij ons een plaatsje blijft hebben in de gallerij der groten en vooral met de herinering aan een erg warme mens. Ook aan alle familieleden, vrienden, collega-duatleten en supporters van Bernus wensen we namens de hele redactie veel sterkte…

Door de Corona-crisis heeft het afscheid in intieme kring plaatsgevonden, maar je kan altijd een rouwberichtje achterlaten op de website van Vanhove Begrafenissen.