Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ironman beslist half mei over WK in Hawaii
Anne Haug wereldkampioene Ironman Hawaii 2019 (foto: 3athlon.be/David Pintens)
Hawaii

Ironman beslist half mei over WK in Hawaii

Ironman gaat dan toch duidelijkheid geven over het al dan niet doorgaan van het WK Ironman in Hawaii, de grootste triatlon ter wereld, op 10 oktober 2020 en dat midden mei. De communicatie-directeur van de Ironman Group, Dan Berglund, maakte aan de pers bekend dat Ironman half mei de beslissing zou bekendmaken. Eerder had CEO Andrew Messick al laten verstaan dat een verplaatsing naar februari 2021 een goede optie zou zijn.

De Ironman van Hawaii is de meest tot de verbeelding sprekende wedstrijd. Voor het WK volledige triatlon over 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km lopen, moeten atleten, zowel de pro’s als de age groupers, zich kwalificeren. Aangezien op dit moment nog maar 1.000 van de 2.500 kwalificatieslots ingenomen zijn, kampt Ironman met een gigantisch probleem omdat er voorlopig geen kwalificatiewedstrijden kunnen doorgaan.

Lange: “Voorbereiding onmogelijk in Europese winter”

Ondertussen hebben ook Jan Frodeno en Patrick Lange, winnaars van de laatste vijf edities, zich ernstige vragen gesteld bij de haalbaarheid van het WK Ironman in oktober. “Ik kan me op dit moment niet voorstellen dat gezien de huidige omstandigheden, de Ironman Hawaii in oktober kan doorgaan,” vertelt Lange. “Ook het uitstellen naar februari is geen optimale oplossing. Het is bijna onmogelijk om je voor een hitte-wedstrijd als de Ironman Hawaii voor te bereiden in het winterse Europa. In zoverre moet je je, en dat geldt voor alle atleten die er deelnemen, de vraag stellen hoe men zijn lichaam het beste kan voorbereiden op het tropische klimaat in Hawaii.”

Wat met kwalificatie van 26 Belgen?

Wordt dus vervolgd half mei, wanneer Ironman Group de definitieve beslissing neemt. Dan moet er niet alleen duidelijkheid komen over de eventuele nieuwe datum van het WK Ironman maar ook wat de gevolgen zijn voor de triatleten die zich al gekwalificeerd hebben voor de iconische triatlon. Onder hen zijn er 26 Belgische age groupers die sinds het najaar van 2019 hun ticket voor het WK op zak hadden, maar die al geruime tijd in onzekerheid leven over reis, verblijf en de al gemaakte inschrijvingskosten, maar vooral of hun kwalificatie uiteraard blijft gelden…

Geen overlijdens op Big Island

Ondertussen lijkt Big Island, waar in Kailua-Kona het WK Ironman gehouden wordt, redelijk gespaard te blijven door het corona-virus. Over alle eilanden van Hawaii zijn ondertussen 619 besmettingen vastgesteld en 17 mensen zijn overleden aan de gevolgen van covid-19. Op Big Island zelf zijn nog geen overlijdens vastgesteld en bij slechts 74 mensen is covid-19 vastgesteld.