Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Seppe Odeyn na Everesting op Sigaarberg: “40 hoogte meters, dat schiet niet op”
Multisports

Seppe Odeyn na Everesting op Sigaarberg: “40 hoogte meters, dat schiet niet op”

Ex-wereldkampioen duatlon Seppe Odeyn reed dit weekend maar liefst 239 keer de Sigaarberg in Herent op, en af, om aan 8.848 hoogtemeters te komen en de zogenaamde ‘Everesting’ van zijn bucket list te kunnen strepen. Na meer dan 15 uur fietsen, goed voor net geen 400 km, slaagde Seppe in zijn exploot. “Mentaal viel het wel mee, maar ik had onderschat hoe traag de hoogtemeters vooruit gaan. Met 40 hoogtemeters per keer, dat schiet niet op…”

Everesting is sinds een aantal jaar een hype: het zo vaak mogelijk dezelfde helling omhoog rijden in 1 rit tot je aan 8.848 hoogtemeters komt, even hoog als de top van Mount Everest, wat meteen de naam verklaart. Seppe Odeyn had het, samen met Bobbie Paesen, zijn copain van de Jogclub Podcast en bekend als cameraman van Be Movi, al een tijdje op de planning staan. Uiteindelijk haalde een uitspraak van Marten Van Riel op 3athlon.be hem over de streep om het dit weekend te wagen, op de Sigaarberg in Herent.

“Getriggerd door Marten Van Riel”

“Ik werd getriggerd door Marten Van Riel die deze week op 3athlon.be vertelde dat hij zondag misschien een Everesting op Zwift zou doen,” vertelt Seppe als we hem bellen vlak na een looptraining, een dag na zijn Everesting. “Op zich lijkt het me op Zwift iets gemakkelijker dan in real life, dus ik wou Marten voor zijn. Bobbie zou komen filmen en vertelde me dat hij zaterdag kon, dus werd de Everesting een feit. Voor dag en dauw ben ik er om 4 uur aan begonnen. En het werd al bijna donker toen ik gedaan had.”

https://www.instagram.com/p/B__xTxlH5k7/

Seppe voelt zich een dag later best goed, zelfs het lopen ging hem goed af. Fysiek leek het mee te vallen, maar mentaal moet het toch zwaar zijn? Dat blijkt best mee te vallen. “Ik reed de Sigaarberg omhoog en maakte dan telkens boven een keerpunt om hetzelfde traject naar beneden af te leggen. Op zich is elke keer hetzelfde traject afleggen mentaal niet zo moeilijk. Dat het elke keer maar met 40 hoogtemeters omhoog gaat, dat schiet niet op. Ik had niet verwacht dat dat zo lastig zou zijn.”

“8 keer meer geklommen dan gepland”

“We hadden ons er op voorhand op ingesteld,” gaat Seppe verder. “Er is een app waarin je voor je Everesting poging de gegevens ingeeft en die berekent dan zelf hoe vaak je dezelfde beklimming moet doen. Uiteindelijk heb ik maar acht keer meer geklommen dan vooraf berekend, dus dat zat wel in de buurt. Ook de duurtijd hadden we op voorhand rond 15 uur ingeschat, maar je kan niet echt snelheid maken, dus ik had stiekem wel gehoopt dat het vlotter zou voorbij gaan.”

Bij andere Everesting pogingen krijgen sommige atleten vaak de steun van anderen die een stukje meerijden. Dat zat er door de corona-crisis helaas niet in. “Maar toen het er op zat, leek het wel alsof het plein volstond, al was het toch een beperkt aantal mensen, met onder andere de familie Heemeryck die me kwam aanmoedigen. Maar je mist toch het volk langs de kant. Ik ben wel blij dat mijn coach Stefaan Devliegher (die twee weken geleden zelf een Everesting op de powertrainer op Zwift deed – redactie) een fietstraining van 300 km heeft gedaan om tot bij mij te rijden en te supporteren.”

“Van Leuven naar Mechelen zwemmen”

Met 8.848 hoogtemeters, 393 km fietsen, een duurtijd van 15u21 en een totaal aantal van 239 beklimmingen, en afdalingen, van de Sigaarberg haalde Seppe zondag overal de pers, van Het Nieuwsblad over ROBTV tot Sporza. Het was deze week niet zijn enige exploot. “Ik liep vijf dagen geleden 100 km. En dat deed ik onder de acht uur. Dat was het doel he, om sub-8 te gaan. Normaal was het deze week Ironman St-George geweest en daar had ik ook graag sub-8 gegaan,” lacht Seppe. “Die 100 km lopen viel overigens best mee. Ik heb er tijdens de Everesting geen last van gehad alleszins. En ik wil nog 1 ding zeggen aan Marten Van Riel over zijn marathon met slechts 2 gelletjes… Wat dacht je van 100 km lopen op 3 gelletjes?” knipoogt Seppe.

https://www.instagram.com/p/B_xv258HGtm/

Seppe is bezig om heel wat uitdagingen van zijn ‘bucket list’ te schrappen. Over en weer naar zee fietsen, 100 km lopen, Everesten… Wat blijft er nu nog over? “Goh, ik krijg nu heel veel vragen wanneer ik een uitdaging aanga met zwemmen,” vertelt Seppe al lachend. “Dat is niet mijn sterkste punt, dus het Kanaal overzwemmen, dat is niks voor mij. Maar ik zou bijvoorbeeld wel graag eens van Leuven naar Mechelen zwemmen in de Vaart. Maar dat is illegaal nu en ik vrees doordat we al zo lang niet hebben kunnen zwemmen, dat ik nauwelijks van Leuven tot Wijgmaal zou geraken.”

“Vroeg opstaan voor Zwift races”

Deze week stoomt hij zich opnieuw klaar voor een nieuwe Zwift Pro Tri race als wegkapitein van de Belgian E-hammers. “Deze keer is het gewoon weer een korte race met alle deelnemers in de namiddag, dus dan kan Marten Van Riel ook op tijd uit zijn bed geraken en gewoon weer meedoen. Ik hoorde overigens dat de olympische triatlon in Tokio erg vroeg ’s ochtends is. Misschien moet ik Marten maar een wakker kopen,” vervolgt Seppe zijn ’trash talk’. “Dat is het leuke aan de Zwift races, zeker bij een langere wedstrijd, dat we ondertussen wat kunnen chatten met de Belgian E-hammers onderling. En er mag gekoerst worden ook, want het wordt tijd dat de Belgen eens een race winnen,” aldus Seppe.

Omdat er op dit moment geen competitie is, zijn de Zwift races ’the best next thing’ maar het is niet helemaal hetzelfde. Seppe kijkt zelf uit naar de Lockdown Triathlon Challenge van Bilzen van Sportevents in het weekend van 24 mei. “Dan hebben we toch weer een beetje het wedstrijdgevoel,” legt de oud-wereldkampioen uit. “De vorige keer met de Herderen challenge vond ik het niet alleen plezant om zelf te doen. Het was ook leuk om de anderen te volgen, om te zien hoe ze het aanpakten, qua volgorde, welk parcours. Zelf kies ik er voor om het veilig te houden. Liever een parcours dat wat minder vlot bolt, maar waar je wel 100 km kan doorfietsen zonder dat het gevaarlijk wordt. Ik kijk er overigens ook naar uit dat Marten mee doet, dat wordt een leuke strijd,” besluit Seppe al lachend…

“Kandidaat Triatleet van het Jaar”

We hebben het met Seppe nog over Ironman en de Hel van Kasterlee, maar dat is voor een volende post. Maar voor we willen afsluiten, wil Seppe toch nog iets kwijt. “Doen jullie opnieuw een verkiezing van Triatleet van het Jaar? Dan neem ik aan dat ik dit jaar een heel grote kans maak, zeker als er nauwelijks nog competities volgen. Ik heb de Powerman Portugal al gewonnen. Diego Van Looy en Bart Aernouts hebben ook een internationale wedstrijd gewonnen, maar met mijn activiteiten van de laatste weken, lijkt het mij wel duidelijk,” aldus een luidop lachende Seppe.