Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Strava snijdt drastisch in features voor gratis gebruikers
Extra

Strava snijdt drastisch in features voor gratis gebruikers

Strava gaat een aantal functionaliteiten voor gratis gebruikers drastisch beperken. Vooral voor liefhebbers van segmenten betekent dit dat zij bijna niet om een upgrade heen kunnen. De abonnementsvorm zal niet langer Strava Summit heten en niet meer verschillende pakketten bevatten, want Strava versimpelt de opties tot slechts een gratis en betaald account. ,,Vanaf vandaag zullen een aantal van onze gratis features die complexer van aard zijn en lastig te onderhouden – zoals het totaalklassement van een segment  – alleen toegankelijk zijn voor betalende gebruikers. We investeren het meest in atleten die dat ook in ons doen.”

Geen totaalklassement segmenten

Niet betalende gebruikers zien voortaan geen compleet totaalklassement meer. Zij zullen alleen de top tien overall tijden zien en de snelste tien vrouwen. Je kunt je prestatie dus niet meer vergelijken met vrienden, clubs of simpelweg iedere andere gebruiker buiten de top tien. Deze drastische aanpassingen maken de Strava segmenten een stuk minder interessant voor niet betalende gebruikers en zo lijkt datgeen waar Strava voor veel mensen juist bekend om staat haar waarde deels te verliezen.

Veel externe apps in de problemen

Dit totaalklassement zal ook niet langer zichtbaar zijn in het gros van apps van andere partijen. Met 44.000 apps die gekoppeld zijn aan Strava, zitten een hoop app developers sinds maandagochtend – toen Strava vooral voor de kleinere apps onverwachts de stekker eruit trok – met de handen in het haar. Deze apps krijgen nu te maken met foutmeldingen en zullen dus hun programmering aan moeten passen. Voor een aantal apps zal dit de moeite echter niet waard zijn aangezien het wegvallen van veel functionaliteiten de app minder interessant maakt.

Route builder betalend maar verbeterd

Web route builder zal voor gratis gebruikers niet langer beschikbaar zijn. Daarentegen is de feature voor betalende gebruikers verbeterd met Strava Segments en terrein filters. Zo geeft het aan over wat voor terrein bepaalde routes gaan en is er een optie voor extra hoogtemeters. Ook de mobiele app heeft een paar kleine aanpassingen ondergaan als het aankomt op het analyseren van trainingen. Er zijn een aantal nieuwe functionaliteiten, maar het komt met name neer op een nieuw interface.

De ‘matched rides/runs’ feature – die automatisch je activiteit vergelijkt met die van anderen op een zelfde route – behoort tot het verleden van niet betalende gebruikers.

Exacte gevolgen voor Strava segmenten

Gratis account:
– Top tien tijden van de mannen en vrouwen
– Nieuwe segmenten creëren
– Scherm met segmenten details is beschikbaar, zonder details van het totaalklassement
– Segmenten zoeken en verkennen
– Segmenten markeren
– KOM/QOM’s en personal bests worden tijdens een training aangegeven

Betaald account:
– Gedetailleerd en compleet overzicht van klassement op een segment, inclusief de details van mensen die je volgt, groepen waar je in zit en inzicht in leeftijden/gewicht.
– Resultaten vergelijken en analyseren

Het beïnvloedt de waarde van Strava Segments niet alleen voor de niet-betalende gebruiker, maar ook voor mensen die wel betalen wordt de feature iets minder interessant. Wanneer veel van je trainingsmaatjes en vrienden geen betaalde versie hebben, zullen zij het namelijk niet interessant meer vinden om tegen jou te strijden op een bepaald segment; ze kunnen de resultaten daarvan toch niet zien.

Chronologische tijdslijn en favorieten

Met de laatste update krijgt Strava heel wat kritiek op de social media. De beslissing om bepaalde features betalend te maken, zou ingegeven zijn door de wil om kwaliteit te blijven bieden zonder advertenties en om Strava eindelijk winstgevend te maken. Bovendien kondigt Strava ook een update aan van de tijdslijn. Die zal opnieuw chronologisch ingevuld worden en niet volgens het (onduidelijke) algoritme. En gebruikers krijgen de kans om favorieten aan te maken die bovenaan de tijdslijn getoond worden.

Strava proefperiode van 60 dagen

Om eerst zelf te ervaren of een betaald account de moeite waard is, biedt Strava een proefpakket van twee maanden aan. Vergeet deze niet tijdig stop te zetten mocht het je niet bevallen, want dan zal je automatisch gaan betalen. Met 60 dollar per jaar zijn deze kosten voor de gemiddelde fanatieke gebruiker overigens te overzien.