Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Geen Multisport WK in Almere in 2020, wel volledige triatlon in september
De zwemstart van de Challenge Almere (foto: Challenge Almere)
Nieuws

Geen Multisport WK in Almere in 2020, wel volledige triatlon in september

Breaking news uit Nederland… Het in september 2020 geplande Multisport wereldkampioenschap wordt ondanks alle inspanningen van Challenge Almere-Amsterdam en de ITU, de International Triathlon Union, dan toch geannuleerd. Vooral de internationale reisbeperkingen zijn de grootste spelbreker in een land waarin verder de corona-maatregelen gemakkelijker versoepeld worden dan bij ons. Challenge Almere-Amsterdam houdt dan ook vast aan hun Long Distance triatlon, die er iets minder internationaal zal uitzien, maar toch op de kalender blijft op 12 september 2020…

Het is voor veel atleten vervelend, maar tegelijkertijd begrijpelijk nieuws: de ITU Multisport World Championships zal dit jaar niet worden georganiseerd, maar worden doorgeschoven naar 2021. Dat maakten de organisatie achter dit tiendaagse evenement – Challenge Almere-Amsterdam – en de ITU donderdagavond bekend.

Long Distance blijft op kalender 2020

Aangezien de ‘wereldwijde reisrestricties’ worden gezien als voornaamste reden om het WK door te schuiven naar volgend jaar, maakt de organisatie ook duidelijk dat er nog wel hoop is om een aangepaste versie van Challenge Almere-Amsterdam te organiseren en zo blijven een aantal races, waaronder de Open Serie Long Distance, op de oorspronkelijke datum gepland staan.

Race Director Richard Belderok toont zich enerzijds teleurgesteld, maar tegelijkertijd verwachtingsvol richting toekomst. ,,Voor ons is het uiteraard heel verdrietig nieuws dat we ons 40-jarig jubileum niet kunnen vieren met de ITU Multisport World Championships. Samen met duizenden atleten en vrijwilligers hebben we een heel jaar naar dit evenement uitgekeken. Uiteraard hopen we atleten volgend jaar, wanneer we het WK in 2021 van 3 tot en met 12 september zullen organiseren, nog steeds te verwelkomen. Voor 2020 mikken we nog steeds op het organiseren van een ‘normale’ Challenge Almere-Amsterdam, als het coronavirus dat tegen die tijd toelaat.”

WK’s Australie en Spanje schuiven op

Gouden Alexandra Tondeur in Pontevedra (foto: ITU)

Veel nieuws in korte tijd dus: volgend jaar vindt het WK plaats van 3 tot en met 12 september en dat betekent automatisch dat de edities van Townsville (Australië) en Ibiza (Spanje) – die gepland stonden voor 2021 en 2022 – nu ook een jaar doorschuiven en plaatsvinden in respectievelijk 2022 en 2023. ,,Dit is voor niemand een makkelijk besluit geweest”, legt ITU President Marisol Casado daarover uit.

,,Maar gezien alle maatregelen wereldwijd, waardoor veel atleten geen mogelijkheid hebben om te trainen, zijn we overeengekomen dat alle wedstrijden een jaar worden doorgeschoven. We danken alle organisaties, Nationale bonden en lokale overheden voor hun flexibiliteit en bereidheid tot het vinden van een oplossing.”

Het betekent ook dat Alexandra Tondeur een jaar langer ITU wereldkampioene long distance blijft.

Weekend van 10, 11 en 12 september 2020

Wat betreft Challenge Almere-Amsterdam blijven races als de Junior Challenge en Business-Relay (10 september 2020), No-Limit Challenge en Senior Challenge (11 september 2020) en Open Serie Long Distance (12 september 2020) vooralsnog op de oorspronkelijke datum gepland staan. ,,Als dat veilig is en kan, zetten we daar vol op in”, aldus Belderok. Het grootste knelpunt om dit jaar de ITU Multisport World Championships te kunnen organiseren zit hem dan ook niet zozeer in de veiligheid voor atleten, maar in de in heel veel landen geldende reisrestricties.

,,Atleten zouden simpelweg niet bij onze wedstrijd kunnen komen. Zij komen overal vandaan en we hebben altijd meer dan zestig nationaliteiten aan de start. De deelnemende bonden hebben aangegeven te verwachten dat hun atleten niet naar Almere kunnen afreizen. En als de meeste landen niet deel kunnen nemen, kan er geen sprake zijn van een Wereldkampioenschap. Dat gaf voor de ITU de doorslag.”