Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
537 keer over Hoge Blekker: Kristof Declerck ‘Everest’ 2 maanden na corona-ziekte
Kristof Declerck wordt op de top van de Hoge Blekker aangemoedigd door Johan Jacobs (foto: Kristof Declerck)
Multisports

537 keer over Hoge Blekker: Kristof Declerck ‘Everest’ 2 maanden na corona-ziekte

De West-Vlaamse cross-duatleet Kristof Declerck, twee maanden geleden nog getroffen door het corona-virus, heeft zaterdag 537 keer de Hoge Blekker opgefietst, de hoogste duin van Koksijde, en zette zo een Everesting van 15u22 en 341 km neer. Achteraf was het nog even spannend want na een herberekening van de hoogtemeters op Strava kwam hij onder de benodigde 8.848 hoogtemeters uit, maar daar werd nog een mouw aan gepast en Declerck staat ondertussen mooi in de Hall of Fame van de Everesting.

“Ik had op basis van de hoogtemeters het aantal ronden uitgerekend (521) en heb er uiteindelijk nog 16 meer gedaan,” liet Kristof weten, “maar na het uploaden, maakte Strava er 7.800 hoogtemeters van. Ik zat even in zak en as. Maar er wordt aan gewerkt en ze gaan mijn segmenten bekijken. Dan is het gevoel dat er vandaag een ‘camion’ over mij is gereden, niet voor niets. geweest,” aldus Kristof. Die kreeg zondagochtend het verlossende nieuws van Hells 500 dat zijn Everesting goedgekeurd is en hij krijgt dus een plaatsje in de Hall Of Fame.

Nog meer rondjes dan Seppe Odeyn

Los van de uiteindelijke officiele hoogtemeters, is het sowieso een indrukwekkende prestatie van de atleet van De Sauteuse. Twee maanden geleden werd hij getroffen door het corona-virus en hij lag een tijdje in het ziekenhuis, maar herstelde gelukkig. De dokters hadden hem aangeraden om rustig aan te doen, maar Kristof is geen atleet die graag stilzit en al snel begon de idee te rijpen om een Everesting te doen op de Hoge Blekker.

Nog meer dan de Sigarenberg in Herent, waar Seppe Odeyn zijn Everesting deed in meer dan 15 uur en bijna 400km, is de Hoge Blekker in Koksijde een zware uitdaging om te Everesten. Door het beperkte aantal hoogtemeters moest Kristof de bekendste duin van ons land maar liefst 537 op en neer fietsen. Hij kreeg tijdens zijn poging het gezelschap van vrienden en andere atleten, zoals onder andere wielerprof en beachracer Johan Jacobs.

Wereldrecord Buchmann geannuleerd

Everesting is de laatste tijd erg populair. Afgelopen week waagde ook de Bora-wielerprof Emanuel Buchmann zich aan een Everesting en het leek er zelfs op dat de Duitser het snelheidsrecord had gebroken met een tijd van 7u28. Hij was daarmee 14 minuten sneller dan de Amerikaanse mountainbike-kampioen Keegan Swenson, die het wereldrecord op 7u42 had gebracht.

Maar Hells 500, de organisatie achter de Everesting die nu ook de hoogtemeters van Kristof Declerck opnieuw berekende en zijn poging goedjkeurde, heeft het record en de Everesting van Buchmann nietig verklaard. De nummer 4 van de Tour de France 2019 deed niet elke beklimming in Duitsland langs dezelfde zijde en hij berekende de tijd dat hij actief aan het fietsen was en niet de totaaltijd.