Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Triatlon- en zwemfederaties vragen opening zwembaden: “Structurele plannen klaar”
Wanneer kan er opnieuw gezwommen worden? (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
Nieuws

Triatlon- en zwemfederaties vragen opening zwembaden: “Structurele plannen klaar”

De triatlon- en zwemfederaties hebben samen met de zwembadsector een structureel plan uitgewerkt met de vraag aan de regering om op 15 juni gedeeltelijk te kunnen heropenen voor de club-atleten en op 1 juli voor het publiek. “Als federatie blijven we druk zetten om onze leden zo snel mogelijk weer te laten zwemmen, op een gestructureerde en veilige manier,” zegt Triatlon Vlaanderen-voorzitter Michaël Schouwaerts.

Update: Ben Weyts pleit ook voor 15 juni

Dinsdagmiddag werd bekend dat Vlaams minister van Sport Ben Weyts vragende partij is om vanaf 15 juni de zwembaden te heropenen voor clubs:

De communicatie van de Nationale Veiligheidsraad dat de zwembaden nog zeker tot en met 30 juni niet open mogen, viel niet in goeie aarde bij de meeste triatleten. Het regende ontgoochelde en boze reacties op de social media. Ook bij de sportfederaties en de zwembaden zelf werd met ongeloof gereageerd, maar dit weekend staken de triatlon- en zwemfederaties en de zwembadsector de hoofden bij elkaar. In een open brief aan de regering stellen ze voor om op een gestructureerde manier te heropenen voor de clubs op 15 juni en voor het publiek op 1 juli.

“Leden zo snel mogelijk laten zwemmen”

“Het is de eerste keer dat we met de triatlon- en zwemfederatie samen met de sector van de zwembaden zo’n initiatief hebben ontwikkeld,” zegt Michaël Schouwaerts, voorzitter van Triatlon Vlaanderen en CEO van Sportoase. “Als federatie blijven wij maximaal druk zetten om onze leden zo snel mogelijk opnieuw te laten zwemmen, op een gestructureerde en veilige manier.”

“We hebben ons tot de regering gericht omdat we graag perspectief willen hebben. We willen duidelijkheid hebben of op 1 juli de zwembaden effectief open kunnen. Vanaf 15 juni kunnen we, in zwembaden die er klaar voor zijn, op een perfect veilige manier de clubs opnieuw laten zwemmen. We hebben richtlijnen voorzien met bijvoorbeeld aparte tijdstippen voor clubs, met telkens een kwartier ertussen zodat groepen elkaar niet kruisen.”

“Groepen van 20 personen”

“Groepen van 20 personen, een redder van de club (die de aangepaste corona-opleiding heeft gevolgd), geen toeschouwers en het in acht nemen van de veiligheidsmaatregelen die voor andere sporten ook gelden, maken het perfect mogelijk om terug aan zwemmen te doen. Maar we willen ook perspectief hebben voor de atleten, recreatief of competitief, die zonder club ook willen gebruikmaken van de zwembad-faciliteiten,” legt Michaël uit.

Een aantal triatlonclubs kan gebruik maken van open water locaties, als die gereguleerd zijn en daar schuilt een potentieel gevaar. “Clubs weten hoe ze open water zwemmen gestructureerd moeten organiseren, maar als mensen niet in een zwembad terechtkunnen, vrees ik ervoor dat ze zelf op zoek gaan naar open water. En dat kan onveilige situaties creëren. Ik vernam ook het nieuws dat het in buitenlucht zwemmen in recreatiedomeinen wel weer wordt toegestaan. Als CEO van Sportoase hoop ik dat de zwembaden snel terug open mogen, want de ervaring leert ons dat net in deze periode heel veel kinderen zwemlessen nemen, net om voorbereid te zijn op het buiten zwemmen in de zomer.”

“Leuke reacties op wedstrijd in Wuustwezel”

Er was deze week ook goed nieuws uit de triatlonsector. Op 8 augustus is er opnieuw een triatlon in Wuustwezel, met aangepaste maatregelen. “Vanuit de triatlonfederatie ben ik blij dat we weer wedstrijden krijgen. Ik ben vooral blij om alle leuke reacties te lezen op social media, terwijl triatleten weten dat de deelnemersaantallen beperkt zijn. Het organisatieteam in Wuustwezel heeft er goed aan gedaan om zelf een aantal richtlijnen op te stellen en die met de lokale overheid en met Triatlon Vlaanderen af te toetsen. Er zullen er wellicht nog meer volgen,” aldus Michaël.

Open brief van triatlon- en zwemfederaties

Bekijk de open brief van de federaties op de website van Triatlon Vlaanderen