Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Wat blijft er nog over van het triatlonseizoen 2020? – deel 2: alle races van het najaar
Waar kunnen we nog racen in het najaar 2020? (foto: 3athlon.be/Just Jean)
Multisports

Wat blijft er nog over van het triatlonseizoen 2020? – deel 2: alle races van het najaar

Van het triatlonseizoen 2020 bleef door de corona-crisis niet veel meer over, maar gelukkig kunnen we sinds deze zomer weer uitkijken naar wedstrijden die wel doorgaan. Na ons overzicht van de zomerwedstrijden, brengen we nu graag het overzicht van de wedstrijden die in het najaar gepland staan. Bijna overal worden er extra maatregelen genomen tegen covid-19, voornamelijk lagere deelnemersaantallen dan normaal. Laten we hopen dat het helpt, dat we geen tweede heropflakkering krijgen en in september en oktober in eigen land aan triatlon kunnen doen in de volgende wedstrijden:

Viven Triatlon Damme: 5 september

Nu de Poldertriatlon van Oostkerke en Den Halven van Damme niet meer doorgaan, zetten drie triatleten hun schouders onder een nieuwe organisatie: de Viven kwarttriatlon in Oostkerke-Damme. Met 1.000 meter zwemmen in de Damse Vaart, 45 km fietsen door de polders en over de grens en 10 km lopen in Oostkerke biedt het team van de Viven Triatlon een mooi alternatief voor de Zwintriatlon in Knokke-Heist die wegens de covid-19 pandemie werd afgelast. Inschrijven kan nog op de website van de Viven Triatlon, maar weet wel dat ze het “last in, first out” principe hanteren. Dat garandeert dat bij door de overheid opgelegde beperkingen in deelnemersaantallen, de atleten die eerst ingeschreven waren, voorrang krijgen…

Cave Triatlon Kanne: 6 september

Stefanie Adam wint Cave triatlon in Kanne 2019 (foto: Sportevents/Geoffrey Meuli)

Normaal gepland op 28 juni 2020 en oorspronkelijk door de corona-crisis uitgesteld naar het weekend van 12 en 13 september, maar uiteindelijk pas groen licht gekregen voor 6 september: de Cave Triatlon in de Mergelgrotten van Kanne. Op het programma staan nog altijd de 111 en de sprint triatlon. Ook bij Sportevents worden de deelnemersaantallen beperkt en zijn er extra corona-maatregelen. Alle info vind je op de website van de Cave Triatlon.

Memorial Kenneth Neyt en BK Jeugd Brugge: 6 september

In Koolkerke bij Brugge heeft het TBT triatlon team uit Brugge groen licht gekregen voor hun jaarlijkse memorial Kenneth Neyt en de jeugdtriatlons. En dat is goed nieuws voor de jeugdtriatleten die zo alsnog een Belgisch kampioenschap krijgen. Alle info vind je op de website van het Triatlon Brugge Team.

Decospan 1/2e triatlon Menen: 13 september

De 8ste titel van Karel Blondeel op het BK in Menen in 1995 (foto: 3athlon.be/Jef Cleemput)

Dit is ongetwijfeld de triatlonwedstrijd waar de meeste triatleten reikhalzend naar uitkijken, want de nieuwe Decospan halve triatlon van Menen wordt het Belgische afscheid van fenomeen Frederik Van Lierde. Het organisatieteam rond Frederik doet er alles aan om de wedstrijd covid-proof te maken met onder andere een rolling start bij de 1,9 km zwemmen (na de pro wave die wel samen sarten). De wedstrijd is ondertussen volledig uitverkocht, maar je kan je altijd op de wachtlijst plaatsen. Alle info op triatlonmenen.be.

SP&O triatlon weekend Hofstade: 19 & 20 september

Het Mechels triatlonweekend van triatlonclub SP&O Mechelen heeft een nieuwe thuis gevonden op het domein van Sport Vlaanderen in Hofstade. Daar kregen ze groen licht om, mits het naleven van de corona-maatregels, de business- en jeugdtriatlons op zaterdag en de sprint- en kwarttriatlons op zondag te laten doorgaan. Meer info vind je op de website van SP&O Mechelen.

Ironlakes Lacs de l’Eau d’Heure: 19 & 20 september

Start van de halve triatlon bij de Ironlakes 2019 (foto: Ironlakes)

Met de recente annulering van Ironman Hamburg en Ironman Vitoria-Gasteiz blijft er van het Ironman seizoen niet veel meer over. Gelukkig is er op 19 sepember wel een mooi alternatief in eigen land: de Ironlakes. Aan de Lacs de l’Eau d’Heure, op een mooi uitdagend parcours, wordt er twee dagen gestreden voor drie Belgische titels. Op zaterdag 19 september krijgen we er het BK halve en volledige triatlon. Op zondag 20 september is er het BK kwarttriatlon. De wedstrijden op zaterdag zijn ondertussen volledig uitverkocht, maar je kan nog op de wachtlijst. Voor zondag zijn er nog plaatsen beschikbaar in de sprint- en kwarttriatlon. Alle info vind je op ironlakes.be.

Turbo Triathlon Opprebais: 20 september

Ook op de kalender van de LBFTD, de franstalige triatlon en duatlon liga, zijn heel veel races geannuleerd door covid-19. Naast de Ironlakes is de triathlon van Opprebais de enige die voorlopig doorgaat in september. De organisatie is in handen van TURBO, de triatlonclub uit Louvain-La-Neuve. Als je nog wil meedoen, dan is er de wachtlijst, want de wedstrijd was al in januari 2020 volledig uitverkocht. Alle info op de website van TURBO.

Houffaraid Engreux: 19 september

Kris Coddens en Tim Van Hemel winnen Houffaraid 2019 (foto: Sportevents)

De Houffaraid aan het ADEPS-center van Engreux spreekt vooral de cross-triatleten aan. De lange afstand, de hoogtemeters en de technische mountainbike-parcoursen maken van deze afwisselende wedstrijd een stevige uitdaging. Je kan de Houffaraid in duo of solo, zoals Ced Smets vorig jaar, afleggen. Inschrijven kan op de website van de Houffaraid.

T3 Triatlon Lille: 26 september

De Lilse Bergen zijn het ideale decor voor een spannende triatlon met de voorlaatste manche van de T3 Series. Zwemmen, fietsen en lopen gebeuren er centraal op het domein, ideaal voor de toeschouwers, als die hopelijk dan toegelaten kunnen worden. Het organisatieteam van Trille kreeg alvast groen licht van de plaatselijke overheid. Inschrijven en informatie op de website van Trille.

City Triatlon Dendermonde: 27 september

Dendermonde, thuisstad van 3MD. (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Voorlopig staan alle lichten op groen voor deze gloednieuwe triatlon, een samenwerking tussen Sportevents, 3MD en de stad Dendermonde. Het belooft meteen een schot in de roos te worden, met een echte city-triatlon, met zwemmen en finish in het midden van de Stad. Laten we hopen dat tegen dan er geen verdere heropflakkeringen komen en publiek zeker toegelaten kan worden. Je kan nog altijd inschrijven via het Larssie-portaal van Sportevents.

Transfo Raid Kortrijk: 27 september

Het is net zoals de Houffaraid geen echte triatlon, maar het spreekt veel triatleten aan. Een raid, gebaseerd op teamspirit en avontuur, met lopen, kajak en mountainbike, voor elk duo dat van een sportieve uitdaging houdt. De Transfo Raid is een avontuurlijke raid die bestaat uit drie onderdelen met 2 km kajak, 8 km loop/trail en 38 km mountainbike. Het parcours wordt steeds in duo afgelegd. Per onderdeel kan mogelijks binnen het team gewisseld worden (maximaal 3 deelnemers per team ). Alle info en inschrijvingen op de facebookpagina van de Transfo Raid.

BK ploegentriatlon Doornik: 4 oktober

Het BK ploegentriatlon, normaal traditionele seizoensopener (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Van seizoensopener naar seizoensafsluiter, we zijn nu al benieuwd naar de watertemperaturen op 4 oktober in de Chauffours. Normaal was het BK ploegentriatlon voorzien op 3 mei, maar door de corona-crisis werd er gezocht naar een nieuwe datum. Uiteindelijk werd het 4 oktober, met dank aan de inspanningen van TRIGT. Want het is opvallend: samen met de triatlon van Opprebais en de Ironlakes is het BK ploegentriatlon de enige Waalse wedstrijd die volgens ons weten effectief groen licht kreeg. De organisatoren hebben al laten weten dat ze een akkoord hebben voor 4/10, maar voorlopig is er op de website van TRIGT nog geen verdere info te vinden…

Mochten we nog wedstrijden gemist hebben, laat het ons dan weten. Met de cross-duatlons hebben we nog geen rekening gehouden, dat is misschien voor deel 3…