Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Super League Triathlon in Rotterdam, de volgende stap in triatlon als E-sport
Multisports

Super League Triathlon in Rotterdam, de volgende stap in triatlon als E-sport

Super League Triathlon komt naar Nederland, met een virtuele wedstrijd in Rotterdam, waarbij de wereldtoppers in het indoor zwembad zwemmen en vervolgens op Zwift tegen elkaar het fietsen en lopen afleggen. De Super League Triathlon serie is een modern concept, met vaak korte, spectaculaire proeven met flink wat wereldtoppers van de World Triathlon Series. Nu brengen ze triatlon een stap dichter naar het E-sports gebeuren. Onder andere olympisch medaillewinnaar Johnny Brownlee is van de partij op 23 augustus in Rotterdam. “Ik heb al drie maanden niet meer in een zwembad gezwommen, ik ben allang blij dat we weer kunnen racen…”

Op 23 augustus is in Rotterdam tweevoudig olympisch medaillewinnaar Jonathan Brownlee misschien wel de grootste publiekstrekker, als er tenminste publiek wordt toegelaten dan. Hij neemt het op tegen onder andere Richard Murray en Jonas Schomburg, waarmee spektakel gegarandeerd lijkt. De Brit heeft er alvast zin in. ,,Het is een gekke periode geweest, voor iedereen. De routine van racen en trainen werd onderbroken, dus ik vind het geweldig dat er nu een Super League Triathlon gaat plaatsvinden,” vertelt Jonathan.

3 maanden zonder zwembad

Brownlee geeft tegenover de organisatie aan zich fit te voelen, goed getraind te hebben en dus klaar te zijn voor deze eerste krachtmeting. Zwemmen zal worden gedaan in een zwembad, terwijl het fietsen en lopen virtueel in Zwift wordt volbracht. ,,Natuurlijk zou ik liever een normale triathlon doen”, zegt Brownlee daarover. ,,Maar het is wel geweldig dat we in ieder geval weer kunnen racen. Ik vind het interessant en ben benieuwd wat er met dit format gaat gebeuren.”

Marten Van Riel vlak achter Johnny Brownlee in Edmonton (foto: ITU/Wagner Araujo)

Vreemd gaat het sowieso worden voor Brownlee, want hij heeft al drie maanden niet in een zwembad gelegen. ,,Ik hoop er eind deze maand weer in te kunnen. Daarnaast zal ik de komende tijd wat vaker op de loopband gaan trainen,” aldus Brownlee.

Met gelijke wapens op Zwift

De Super League triatlon in Rotterdam is de eerste in een serie SLT Arena Games en kadert in de Rotterdam’s Summer of Esports, een e-sports festival met verschillende electronische sporten en games. Het format van de Triple Mix zal aangehouden worden, met telkens afwisselende mini-triatlons waarbij de volgorde van zwemmen, fietsen en lopen omgegooid wordt. Het zwemmen is in het futuristische Rotterdam Zwemcentrum, het fietsen gebeurt met een Tacx powertrainer op Zwift en de triatleten lopen op de loopband ook op een virtueel Zwift parcours.

De Z Pro Tri Series waren al een succes op Zwift, met naast Johnny Brownlee ook Seppe Odeyn en Kenneth Vandendriessche als vaste deelnemers. Tijdens die virtuele wedstrijden namen de triatleten deel vanuit hun eigen ‘pain cave’ met een diversiteit aan powertrainers en een niet altijd te controleren watts per kilogram. Dat leidde soms tot felle discussies en diskwalificaties. Door de atleten in Rotterdam op hetzelfde materiaal te laten racen, wordt dat nadeel alvast weggehaald…

Voorlopig geen Belgen

Bij de mannen zijn alvast 9 triatleten bevestigd. Naast Johnny Brownlee komen ook Richard Murray, Jonas Schomburg, Aaron Royle, Pierre Le Corre, Anthony Pujades, Justus Nieschlag en de Nederlanders Marco Van Der Stel en Donald Hillebregt aan de start. Ook bij de vrouwen zal er een sterk deelnemersveld aan de start staan, met onder andere Rachel Klamer, Cassandre Beaugrand, Taylor Spivey en Georgia Taylor-Brown. Voorlopig nog geen nieuws of er Belgische triatleten bij zullen zijn, al focussen onze Belgian Hammers een week na Rotterdam wel op het EK triatlon in Tartu.

Op de website van Super League Triathlon vind je alle informatie over de Arena Sports.