Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ook EK triatlon en EK cross-duatlon en -triatlon moeten wijken voor 2de corona-golf
Claire Michel pakt het brons op het EK in Weert in 2019 (foto: 3athlon.be/Tom Verelst)
Nieuws

Ook EK triatlon en EK cross-duatlon en -triatlon moeten wijken voor 2de corona-golf

Het Europees kampioenschap triatlon dat van 28 tot en met 30 augustus in het Estse Tartu zou gehouden worden, is dinsdag definitief geannuleerd door de tweede corona-golf en dan vooral de reis-restricties voor veel landen naar Estland. Ook het EK cross- duatlon en cross-triatlon in het Roemeense Targu Mures zijn afgelast. Tot twee weken geleden zag het er, zeker wat Tartu betreft, nog positief uit. Maar met de stijging van het aantal besmettingen in Europa heeft Estland de regels verstrengd voor 25 landen, waarbij iedereen die naar Estland reist twee weken in quarantaine moet. Claire Michel en Valerie Barthelemy waren om die reden al in Estland, maar kunnen dus opnieuw huiswaarts keren…

Kathleen Smet: “Eerste keer in 35 jaar”

“Het is de eerste keer in 35 jaar dat er geen Europees kampioenschap zal zijn,” vertelt Kathleen Smet, secretaris-generaal van de European Triathlon Union “We hebben er alles aan gedaan, samen met het organisatieteam en de Estse triatlon-federatie, om het EK te laten doorgaan en overlegd met de Estse overheid. Maar op dit moment zijn er reis-restricties voor 25 landen en kunnen we geen EK garanderen waar iedereen met gelijke wapens strijdt, en de gezondheid van de atleten staat natuurlijk ook voorop. Het is vooral jammer omdat zowat alle Europese toppers dit jaar aan de start hadden gestaan,” aldus Kathleen.

Claire en Valerie al ter plaatse

Claire Michel, die vorig jaar nog brons pakte op het EK in Weert, en Valerie Barthelemy hadden het zekere voor het onzekere gekozen en waren al afgereisd naar Estland om er hun twee weken quarantaine uit te zitten en zich ter plaatse verder voor te bereiden op het EK. Het is nog niet duidelijk of de twee Belgian Hammers meteen kunnen terugkeren naar Belgie. De volledige Belgische ploeg zou in Estland bestaan uit 13 triatleten.

“Voorzorgen genomen met Team Belgium”

Maar ook Team Belgium had zijn voorzorgen genomen. “Wij hielden de situatie dag per dag in de gaten,” vertelt topsport-directeur Reinout Van Schuylenbergh, “en we hadden sowieso besloten dat we allemaal met de wagen zouden afreizen naar Tartu en niet per vliegtuig of met het openbaar vervoer. En we waren ook aan het bekijken welke trainingsmogelijkheden er waren, om ons eventueel af te zonderen.”

“Voor ons staat de gezondheid van de atleten op de allereerste plaats. Onze grootste angst is dat we een besmetting krijgen binnen onze topsportwereld. We kunnen ons niet veroorloven om risico’s te nemen, zeker nu we weten dat Covid-19 zware gevolgen kan hebben op de langere termijn voor de gezondheid van een topatleet, zelfs als die nu weinig tot geen symptomen vertoont,” aldus Reinout, die dan maar uitkijkt naar de ETU European Order Of Merit, wat een Europese ranking wordt voor nationale triatlonfederaties die elk dezelfde virtuele wedstrijd organiseren voor hun jeugd-triatleten. Het is een initiatief waar Belgie mee zijn schouders heeft ondergezet…

Ook EK voor cross-atleten afgelast

Tegelijk met de communicatie van de annulatie van het EK triatlon kwam ook het nieuws binnen dat de Europese kampioenschappen cross-triatlon, op 12 september, en cross-duatlon op 15 september, in Targu Mures afgelast zijn. Begin juli had de Roemeense triatlon-federatie nog groen licht gegeven voor het EK in Transsilvanie voor de nieuwe datums, maar ook hier spelen de reis-restricties en de heropflakkering van het corona-virus een beslissende rol.