Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Geen laad-stress, correcte registraties en veel functies –  Duurtest: Polar Grit X
Foto's 3athlon.be
Extra

Geen laad-stress, correcte registraties en veel functies – Duurtest: Polar Grit X

Toen we in april van Polar Benelux het gloednieuwe sporthorloge Polar Grit X toegestuurd kregen, leek het vooral een horloge dat afgestemd is op de wensen van de offroad-liefhebber, maar wij zijn er na drie maanden testen van overtuigd dat dit het ideale duursport-horloge is bij zwemmen, fietsen en lopen. Na een paar dagen kreeg je van ons al een eerste impressie waarin we spraken over 100 uur batterij-tijd, de Komoot-turn-by-turn routebegeleiding en de Hill-Splitter. Hoe de Polar Grit X het doet in de lange duurtest, lees je hieronder:

Altijd om de pols

De Polar Grit X bouwt duidelijk verder op de stijl van de Vantage series. Toch is de ietwat robuustere look het eerste wat ons opvalt en vooral bevalt. Omdat dit toestel ook een activity tracker is heb je er alle baat bij dit toestel zoveel mogelijk rond de pols te houden om zo dagelijks je statistieken (stappen, activiteit, calorieverbruik, hartslag ’s nachts…) bij.

De stoerdere look maakt van deze Grit X ook dat het ietwat minder weg heeft van een ‘pure’ sporthorloge en dus best wel stijlvol oogt bij gewone kledij. Ook de verschillende opties die je kan uitkiezen als polsband is hierbij meer dan mooi meegenomen en dan hebben we nog niet vermeld dat ook de Grit X bediend kan worden via het ingewerkte touchscreen.

1 keer per week opladen

Omdat we de Polar Grit X dagelijks dragen, gaan we dan ook naadloos over naar het overlopen van de batterijduur van dit horloge. Onze reporter kroop de voorbije periode gemiddeld 250 à 300 km per week op de fiets en kon dus perfect zien hoelang het duurde voor de batterij daadwerkelijk leeg was en het resultaat was top! In een week waar hij toch wel tot een tiental trainingsuren verslijt, moet hij slechts 1 keer tussendoor de Grit X opladen om zeker niet zonder een lege accu te vallen.

Dit weliswaar zonder niet altijd de routebegeleiding te gebruiken maar alle andere functies (polshartslag, gps,…) schakelde hij nooit uit. Daarbij droeg hij het horloge ook ieder uur van de dag rond de pols. Een accuduur die mag gezien worden en deze kan je zeker nog verlengen door een GPS – modus te kiezen die minder accuraat werkt. Hiervan zien we niet meteen het nut in tenzij je een meerdaags avontuur aangaat zonder oplaad-mogelijkheden.

Functies ten top

Net zoals de Vantage Series bevat deze Grit X heel wat functies waarvan wij nog zeker de helft niet getest hebben. Ook deze Grit X is dus een multisporthorloge die heel wat te bieden heeft voor eender welke atleet. De smart coaching functie is ook aanwezig die zo iedere atleet perfect ondersteunt voor zijn of haar doel maar dit onderwerp namen we al onder de loep tijdens de review van de Vantage V. Wij focusten ons voor deze eerste lange duurtest van de Grit X vooral op de nieuwe en specifieke functies dat dit toestel te bieden heeft.

Een van die functies is de Hill Splitter. Omdat Polar zich met deze horloge richt op de off-road atleten is de meting van het aantal klim- en daalmeters van essentieel belang. Hill Splitter detecteert automatisch alle stijgingen en dalingen met behulp van je gegevens over snelheid, afstand en hoogte. Deze functie berekent hoeveel meters je al geklommen hebt of gedaald en zo kan je de curve aflezen van wat je al aan hoogtemeters afgelegd hebt.

Routebegeleiding met Komoot

Helemaal nieuw is de routebegeleiding in samenwerking met de app Komoot. Deze app installeren is dan ook van essentieel belang wanneer je van deze functie gebruikt wilt maken. Je moet dus eerst je route samenstellen op Komoot. Let wel dat je als niet betalende gebruiker slechts routes uit 1 regio kan aanmaken dus indien je meer wil, moet je je abonneren. Meer over Komoot kan je overigens later deze zomer nog lezen op onze website.

Een route synchroniseren op je Grit X wijst zichzelf uit en ook de route aflezen verloopt vrij eenvoudig omdat je bij iedere afslag een melding krijgt. Let er wel op dat je tijdens het fietsen het horloge dan op de Polar Bike Mount bevestigd zodat je geen afslag mist. Verwacht wel geen heuse landkaart die je op je horloge kan aflezen. De navigatie gebeurt door middel van een afstand die je krijgt tot een bepaald punt, wanneer je dat punt bereikt krijg je te zien welke afslag je op dat punt moet nemen. Wanneer alles goed gaat verloopt dit zeer vlot maar wanneer je letterlijk van het paadje af bent, is het toch even wennen om terug op de goede route terecht te komen. De Grit X stuurt je wel bij maar op offroad terrein is dat niet altijd even evident, opletten dus is de boodschap!

Polshartslag

Ook beschikt het nieuwste model van Polar opnieuw over een polshartslagmeting. Zowel in het water als op de fiets als tijdens de looptrainingen doet deze functie zijn werk en bij de eindanalyse van de hartslagwaardes lijken deze zeker te kloppen. Op de fietsen vergeleken we zelf onze polshartslag met die van de Polar H10 hartslagband die we aflazen op de Polar V650 fietscomputer en beide waardes kwamen zo goed als overeen.

Toch moeten we zeggen wanneer we intervaltrainingen afwerken op de looppiste (of in het bos), we toch zweren bij de hartslagband. Wanneer onze hartslag pieken bereikt tijdens deze trainingen en we rekenen op onze polshartslag krijgen we soms vreemde waardes te zien. Dit om de eenvoudige reden dat de correcte hartslagwaardes ietwat later op het scherm af te lezen zijn. Het eindresultaat die je kan aflezen op de Polar Flow app mag dan wel vrij betrouwbaar zijn, toch raden we aan om voor deze trainingen de hartslagband uit de kast te halen.

Baantjes tellen in het zwemmen

Fietsen en lopen is 1 ding maar uiteraard namen we ook deze Grit X mee naar het zwembad. In open water deden we in het begin al een eerste test en deze kon ons al bekoren. Maar zou deze Grit X ook zijn mannetje kunnen staan in het zwembad en de baanlengtes goed kunnen bijhouden? Ja, is het antwoord. Vier maal onderwierpen we het horloge aan een 500 meter test waarbij we enkele lengtes rugslag tussen voegden en vier maal kregen we de correcte afstand op het scherm te zien. Een volwaardige horloge dus om mee te zwemmen.

Ons verdict

Heel wat zaken namen we bij deze review onder de loep en toch zijn er nog heel wat functies die we (nog) niet besproken hebben, zoals FuelWise en Energy Sources. Komende weken gaan we dus verder uitvoerig aan de slag met deze Grit X om dit toestel verder te ontdekken en wat hopen we zozeer dat dit ook eens kan tijdens competitie. Als we van ietwat ‘donkere’ sportdagen kunnen spreken de voorbije maanden kunnen we wel stellen dat deze Grit X een lichtpunt was die ons begeleidde tijdens de talloze trainingsuren. Ook de lichtpunten kunnen overigens letterlijk bekeken worden want op je scherm kan je de weersvoorspellingen aflezen die beduidend beter zijn dan die na het journaal.

Voor de prijs van €429 haal je alvast een topaankoop in huis! Meer info vind je bij Polar Benelux. Het horloge is onder andere verkrijgbaar bij 3athlon.be partners Vedette Sport in Lier, Running Center in Brugge en Hulste en Optimize Bike & Tri in Kalmthout.