Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Omstreden Duitse triatlete Nina Kraft overleden
Nieuws

Omstreden Duitse triatlete Nina Kraft overleden

De Duitse triatlete Nina Kraft is dinsdag op 51-jarige leeftijd overleden, dat meldt de Duitse triatlon-website Tri-mag.de. Nina Kraft won in haar carriere negen Ironman triatlons, maar ze zal voor altijd bekend staan als doping-zondares, nadat ze in 2004 als wereldkampioene in Hawaii betrapt werd op EPO. Ze keerde na haar dopingschorsing terug, tot onvrede van veel andere triatleten. In 2014 nam ze afscheid van de triatlonsport, al bleef ze als coach nog betrokken. De laatste jaren leefde ze wat afgezonderd in Florida en leed ze volgens haar vriendenkring aan een depressie. Het is voorlopig nog niet duidelijk wat de doodsoorzaak is…

Nina Kraft maakte eind jaren negentig de stap van competitie-zwemmen naar triatlon en legde zich meteen toe op de lange afstand. In 2001 pakte ze haar eerste Ironman zege in de Ironman Zuid-Afrika, voor onze landgenote Kathleen Smet. Ze won dat jaar ook in Roth en pakte ook een derde plaats in het WK Ironman in Hawaii. In 2004 kwam ze als eerste over de finish in Kona, maar ze werd nadien gediskwalificeerd na een positieve EPO-test. De wereldtitel ging zo alsnog naar Natascha Badmann.

Slechts 1 jaar schorsing

Kraft bekende meteen het dopinggebruik en werd voor twee jaar geschorst, een schorsing die tot een jaar werd teruggebracht door de Duitse triatlon-federatie wegens een procedurefout. In 2006 maakte ze haar comeback en nadien won ze nog vijf Ironman wedstrijden, vaak tot onvrede van haar concurrentes die haar als dopingzondares bleven beschouwen.

In 2008 en 2009 deed Nina Kraft nog mee aan de halve triatlon van Brasschaat, die in die jaren nog een sterk internationaal deelnemersveld had met onder andere Charlotte Kolters en Sara Sig Moeller. Kraft moest in 2008 de duimen leggen tegen onder andere Tine Deckers, die Belgisch kampioene werd in Brasschaat, en in 2009 tegen Sofie Goos die de wedstrijd won.