Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgische top-duatleten presteren sterk in tweedaagse Gran Fondo in Franse Alpen
Lotte Claes op de Col de Semnoz (foto: Gran Fondo Lac d'Annecy)
Multisports

Belgische top-duatleten presteren sterk in tweedaagse Gran Fondo in Franse Alpen

De Belgische top-duatleten Lotte Claes en Jan Petralia trokken bij gebrek aan duatlon-wedstrijden naar de Franse Alpen waar ze allebei sterk presteerden in de tweedaagse Gran Fondo Lac d’Annecy, met zelfs winst voor Lotte. De Belgische kampioene duatlon was twee keer de snelste op de Col de Semnoz, zowel in de klimtijdrit op zaterdag als in de rit in lijn op zondag. “Op stage in Alpe d’Huez heb ik voor het eerst ondervonden dat klimmen me wel ligt…”

De Alpinbike Lac d’Annecy Gran Fondo wordt gereden over twee dagen. Op zaterdag was er de klimtijdrit van de Col de Semnoz over 24 km met 1.200 hoogtemeters. Met een tijd van 1u12’10 zette de Lotte de snelste tijd neer bij de vrouwen. Ze was 23 seconden sneller dan de Francaise Aline Marguet. De andere vrouwen verloren zelfs meer dan zeven minuten op onze landgenote. Bij de mannen was de snelste tijd voor de Fransman Bruno Morel in 58’04. Hij was 28 seconden sneller dan de Belg Arno De Wispelaere en 33 seconden sneller dan Jan Petralia, die in 58’37 de derde plaats pakte.

“In Alpe d’Huez gemerkt dat klimmen me ligt”

Voor Lotte was het een redelijk nieuwe ervaring. “In juli ben ik twee weken op stage geweest in Alpe d’Huez. Daar heb ik voor het eerst ondervonden dat klimmen me wel ligt,” vertelt Lotte. “Toch was het best spannend om aan zo een evenement deel te nemen. Ik startte aan een vlot tempo maar zeker nog op reserve. Na 4 km was de klim iets minder steil. Ik probeerde het tempo wat hoger te leggen omdat ik wist dat tegen het einde van de klim het stijgingspercentage rond de 8% is waardoor het tempo toch zou stilvallen. De stukken van 8% waren inderdaad lastig maar het einde was in zicht. Na de aankomst was het nog even spannend wachten op de tijden van de andere vrouwen.”

“Boeken toe op 10 km van de meet”

Jan Petralia en Lotte Claes blij met de prestaties in de Gran Fondo Lac d’Annecy

Op zondag stond een rit van 128 km met 3.200 hoogtemeters op het programma. Jan Petralia probeerde zijn derde plaats te verdedigen, maar op tien kilometer van het einde was zijn kaars uit. “Ik werd op 10 km van de streep gelost,” vertelt Jakke Petrol. “Mijn bevoorrading was niet tot bij mij geraakt. Het was boeken toe en rustig naar de meet bollen. Het maakte me toen al niet meer uit of ik nog 10de of 14de zou worden. Maar het was alleszins beter dan Koksijde,” aldus Jan, die in Koksijde vorige week deelnam aan het BK tijdrijden bij de elites zonder contract, maar er als enige in de regen moest rijden. Op de Boucle de Semnoz, met twee stevige klimmen, werd hij uiteindelijk 14de in 4u05’35, op 5’32 van de Zwitserse winnaar Raphael Addy. Die haalde het met 17 seconden voorsprong op onze landgenoot Frederic Glorieux.

Bij de vrouwen greep Lotte Claes opnieuw de macht. Ook zij kreeg het in de slotfase moeilijk maar kon doorzetten en hield aan de streep nog 13 seconden over op de Zwitserse Emilie Bottini. “Ik had nog nooit aan zo’n lange koers met zulke hoogtemeters deelgenomen,” legt Lotte uit. “Na amper twee kilometer fietsen, wachtte de eerste beklimming van de dag. Ik probeerde een groepje mannen te volgen maar de vermoeidheid van de tijdrit van zaterdag speelde mij toch parten, de benen voelden nog wat zwaar. Ongeveer 5 km van de top moest ik het groepje heren lossen met het oog op de volgende klim. Ik wou de wedstrijd verstandig indelen en dus niet meteen in het rood gaan. Na de afdaling geraakte ik terug bij een groepje mannen die ik kon volgen tot de tweede beklimming.”

“Mijn ketting viel er twee keer af”

Lotte Claes op het podium in de Gran Fondo Lac d’Annecy (foto: Jan Petralia)

“Tijdens die beklimming kreeg ik mijn klop, ik vond geen goed ritme dus ik reed gewoon mijn eigen tempo. Er is wel degelijk een groot verschil tussen een mannelijk en vrouwelijk lichaam (lacht). Na de klim nummer twee zat het grote werk er op. Het parcours was nog steeds heuvelachtig maar echte cols stonden niet meer op het programma. Dit lag me beter. Ik kende wel nog wat pech, mijn ketting viel tweemaal af, zo verloor ik ongeveer 3 minuten en werd ik opgepikt door een nieuw groepje heren… Ook deze hadden duidelijk vermoeide benen. Maar ik had nog geen andere vrouwen zien passeren dus gewoon aansluiten en veilig binnen komen was de boodschap.e

“Uiteindelijk bleek dat de tweede dame maar 13 seconden achter mij zat, het werd dus nog even spannend maar ze kwam niet meer dichterbij. Overwinning binnen dus! En hier ben ik natuurlijk ontzettend tevreden mee. Zeker omdat het eens iets nieuws was, ik had nog nooit aan zo’n type wedstrijd deelgenomen,” aldus een tevreden Lotte Claes.

Uitslag klimtijdrit Col de Semnoz

Uitslag Boucle de Semnoz