Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Valerie Barthelemy over 3de plaats in Super League Triathlon Rotterdam: “Het voelde als een echte wedstrijd”
Valerie Barthelemy al Zwiftend naast het zwembad in de Super League Triathlon Arena Games in Rotterdam (foto: Super League Triathlon)
Nieuws

Valerie Barthelemy over 3de plaats in Super League Triathlon Rotterdam: “Het voelde als een echte wedstrijd”

Triatlete Valerie Barthelemy werd, een week na haar overwinning in de Baltic Championships in Riga, afgelopen weekend knap derde in de allereerste indoor Super League Triathlon in Rotterdam. Wij spraken met de Belgian Hammer over het indoor concept, de voordelen als goeie zwemmer, het gevoel van draften op Zwift, maar ook over Hamburg en haar kansen. “Dit is een geweldig compromis om ons toch te laten racen, op een veilige manier en goed in beeld gebracht…”

“Ik was blij dat het niet buiten in de regen was”

“Ik was blij dat het volledig indoor was, want het heeft de hele tijd fel geregend in Rotterdam en ik was al lang blij dat ik niet op de fiets door dat weer moest,” vertelt een lachende Valerie. “En het was toch een dynamische wedstrijd, ook met het lopen tussen de onderdelen door van de rollen naar het zwembad en naar de loopband. Dus het voelde toch niet echt als een indoor wedstrijd aan. Maar je kan het ook niet vergelijken met een gewone ITU-race, al heeft dat meer met het afwisselende format van de triple mix te maken.”

Valerie Barthelemy was 1 van de betere zwemmers in de Super League Triathlon in Rotterdam (foto: Super League Triathlon)

In die triple mix worden in drie heats de drie triatlon-disciplines in een andere volgorde afgewerkt, van swim-bike-run over bike-swim-run tot run-swim-bike. Dat lag onze Belgian Hammer wel, zeker omdat ze tot de betere zwemmers behoort. “Het format lag me wel. Als betere zwemmer slaagde ik er in om andere atleten te passeren tijdens het zwemmen in de tweede en de derde ronde.”

“Voelde realistisch aan”

Valerie heeft nog niet heel veel ervaring met races op Zwift, maar ook dat viel mee. “Het fietsen op Zwift ging inderdaad goed. Dat voelde echt als een wedstrijd aan. Ze hadden ‘double draft’ toegepast in Zwift, wat betekent dat je het effect van stayeren in groep echt goed aanvoelt. Het was echt een voordeel om in groep te fietsen, net zoals je dat in een triatlon op de weg hebt. Ik vond het realistischer dan wat ik verwacht had. Het lopen was meer: hoe hard kan je gaan gedurende drie minuten. Als je buiten loopt, zie je af en toe iemand voorbijkomen en probeer je aan te pikken, maar dat ging nu niet.”

Het lopen voelde toch wat anders aan in de Super League Triathlon Arena Games in Rotterdam (foto: Super League Triathlon)

De Belgian Hammer heeft de smaak alvast te pakken. “Ik zou het zeker opnieuw doen. Een wedstrijd in een zwembad is een voordeel voor mij. En nu ik wat meer ervaring met Zwift heb, zou ik. het zeker zien zitten om nog meer van dit soort races te doen, zeker nu we met deze pandemie te kampen hebben. Dit is een geweldig compromis om ons toch te laten racen, op een veilige manier en goed in beeld gebracht.”

“Mijn A-game nodig in Hamburg”

Binnenkort is het weer een echte race. De World Triathlon Series in Hamburg is niet alleen het WK Mixed Team Relay, maar door het wegvallen van Bermuda en Montreal wordt Hamburg ook de Grand Final, het officiele WK van de ITU. Val wil liever niet de favorietenrol. “Ik weet niet of je me een favoriete voor Hamburg mag noemen,” lacht Barthelemy. “Ik heb een paar goeie wedstrijden gedaan de voorbije weken en daar ben ik blij mee. Maar Hamburg, dat is nog een ander niveau, de allerbeste atletes staan er aan de start. Ik heb uit de vorige wedstrijden veel zelfvertrouwen gewonnen, maar ik weet dat ik op mijn best zal moeten zijn en mijn ‘A-game’ zal moeten brengen om een goed resultaat te halen.”

“Nog 2 weken in Estland”

Valerie Barthelemy lopend van het ene onderdeel naar het andere in het Zwemcentrum in Rotterdam (foto: Super League Triathlon)

Van Rotterdam ging het niet huiswaarts naar Belgie, maar wel terug naar trainingsmaatje Claire Michel in Estland, waar de twee Belgian Hammers de verplichte twee weken quarantaine hadden gepland voor het EK, wat ondertussen afgelast is. “We hadden alles al geboekt en betaald en Claire en ik besloten eerder al om dan ook in Estland te blijven trainen voor Hamburg. De Super League Triathlon in Rotterdam kwam er een beetje ‘last-minute’ tussen, zodat ik even over en weer gereisd ben, maar de komende twee weken blijf ik in Estland van waaruit we dan naar Hamburg gaan,” aldus Valerie.